Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Έλληνες "Αγανακτισμένοι" στις πλατείες


Η μάνα μου, όπως και οι άλλες γυναίκες του χωριού μας, όταν αγανακτούσε φασκέλωνε. Το πρόσωπό της παραμορφωνόταν από την οργή και τίναζε με δύναμη το χέρι της. Το κρατούσε άκαμπτο και με πάθος τέντωνε τα δάκτυλα της παλάμης προς εκείνον που φασκέλωνε: “βρε να!” έβγαινε από μέσα της κάτι σαν πνιχτή κραυγή και σαν στεναγμός ανακούφισης. Κι ήταν σαν να ξαπολούσε κεραυνούς για να τον κάψουν τον εχθρό της. Δεν ήθελε ή δεν μπορούσε την σωματική επαφή, να δώσει σκαμπίλι ας πούμε, και κατέφευγε σε αυτή την κίνηση. Το έκανε και σε εμένα όταν, αφού είχα κάνει την ζημιά έτρεχα, μακριά της κι εκείνη, αφού δεν μπορούσε να με κτυπήσει, μου έστελνε τον θυμό της με φάσκελα κι ας φώναζε η γιαγιά πως δεν κάνει να φασκελώνει το παιδί της.
 
Αυτή η χειρονομία, η μοναδικά ελληνική, είναι η καλύτερη έκφραση της αγανάκτησης και η κίνηση των ανθρώπων στην φωτογραφία από τους “αγανακτισμένους” της πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα, έχει κάτι από την συμπεριφορά της μάνας μου. Φασκελώνουν όμως το Κοινοβούλιο-“παιδί” των δημοκρατικών αγώνων των πολιτών, αλλά δεν μουτζώνουν τον θεσμό “κοινοβούλιο”. Με την κίνησή τους αυτή, εν χορώ, δηλώνουν ότι οι πολιτικοί που λειτουργούν εκεί μέσα δεν είναι άξιοι της τιμής τους. Δεν συμπεριφέρονται οι βουλευτές ως εκπρόσωποι των πολιτών αλλά ως ιδιοκτήτες μιας εξουσίας (νομοθετικής) που την ασκούν με πολύ ατομικό, σχεδόν ιδιοτελή τρόπο.

ΑΣΩΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ!

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΙΚΩΝΑΣ www.kentro-elikonas.gr είναι μια πρωτοβουλία του 
Κώστα Μπαμπούλα. Δεν το ήξερα αλλά όσο το μαθαίνω τόσο μου αρέσει

Αυτό που ακολουθεί το θεωρώ μορφή γόνιμης αγανάκτησης κι εύχομαι να πετύχει. Βέβαια, 
για το θέμα των "αγανακτισμένων" λίαν συντόμως θα επανέλθω.




Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Προσδοκίες απο Ισπανία



Ο Διονύσιος Σολωμός είχε γράψει το στίχο “Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα (ή άλλο πράγμα), και θα αισθανθείς μέσα σου να λαχταρίζει κάθε είδος μεγαλείου”. Οι “πατριώτες” συνήθως σβήνουν το “άλλο πράγμα” από την καταπληκτική αυτή ρήση του Εθνικού ποιητή.

 Πολλά χρόνια μετά τον Σολωμό σε κάποιο τοίχο κάποιος έγραψε: “Βάλε στην καρδιά σου την Ελλάδα και τρέξε ευθύς σε καρδιολόγο” και νομίζω ότι αυτή η παραλλαγή είναι περισσότερο πολιτικώς ορθή για την πατρίδα μας σήμερα. 

Σύσκεψη πολιτικών ηγετών με προκαθορισμένο τέλος, ψίθυροι περί χρεοκοπίας, δηλώσεις, διαρροές και φήμες ενώ τίποτα δεν γίνεται πρακτικά για να βγούμε από το τέλμα. Κόσμος μαζεύεται στις πλατείες ως αντίγραφα κινητοποίησεων στην Ισπανία και περιμένει. 

Μπορεί όλα αυτά να οδηγήσουν σε κάτι καλό αλλά νομίζω ότι αντί να αντιγράφουμε τους Ισπανούς σε τέτοια επικοινωνιακά κόλπα πιο καλά να τους αντιγράψουμε σε κάτι πιο πρακτικό: στην διοίκηση του ποδοσφαίρου τους.


Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Απο το να γράφεις για την ιστορία, πιο καλά να την δημιουργείς!


Ο τρόπος που βλέπουμε τα γεγονότα του παρελθόντος, καθορίζεται από το σύνολο των ιδεολογικών θέσεων και των συνειδητών και υποσυνείδητων διεργασιών που γίνονται στον εγκέφαλό μας. Το παρελθόν ακόμα κι όταν είναι άσχημο και θέλουμε να το ξεχάσουμε, μας επιβάλλεται. “Τα φαντάσματα των περασμένων γενεών στέκονται σαν βραχνάς στους επερχόμενους” γράφει κάπου σωστά ο Μαρξ και αυτό το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας.
Αλλά η ιστορική ανάλυση των γεγονότων σύμφωνα με τις αρχές και του κανόνες της επιστήμης είναι άλλο πράγμα από το αναμάσημα στερεοτύπων που μας βολεύουν, έτσι για να φανεί ότι με το στόμα μας μιλάνε οι μεγάλες μορφές του παρελθόντος! Ιστορική μελάτη είναι η ανάλυση των γεγονότων μέσα από αξιολογημένες πηγές πληροφοριών, των κειμένων και των απόψεων, που πιθανόν να μην είναι ευρύτερα γνωστά. Διότι ο τρόπος που διδασκόμαστε την ιστορία στο σχολείο αλλά και τα ιστορικά αναγνώσματα στις εφημερίδες κυρίως, έχουν σαφώς την ιδεολογική “σφραγίδα” και το “φίλτρο” του συγγραφέα καταρχήν και του σχολιαστή στην συνέχεια.
Από αυτή την άποψη η Ιστορία είναι ίσως η πιο πολιτική από τις λεγόμενες ανθρωπιστικές επιστήμες.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ηττα


Όταν ξανάγραψα για το παράνομο λιμάνι της Νούσας επρόκειτο να συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Η τελευταία παράγραφος του κειμένου ήταν μία παρότρυνση να είναι πολλοί εκεί οι παρόντες, που θα απαιτήσουν την μη αλλαγή της πολλάκις ληφθείσας απόφασης για την ανάγκη να επανέλθει το λιμάνι στην αρχική του μορφή.

Τελικά η απόφαση του ΚΑΣ ήταν διαφορετική και σύντομο ιστορικό μπορείτε να διαβάσετε εδώ .

Το κείμενο αυτό, της Κίνησης Πολιτών Θίσβης, είναι μια παράθεση διαπιστώσεων που αντικειμενικά προκαλούν θλίψη σε κάθε σκεπτόμενο. Διότι, πρωτίστως αποκαλύπτει, η παράθεση αυτή των γεγονότων, ότι η επίσημη πολιτεία και οι επιστημονικοί φορείς της δεν σκέπτονται πάντα «αντικειμενικά» αλλά υπόκεινται κι εκείνοι στις επιρροές ισχυρών οικονομικών και άλλων παραγόντων.

Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό όσες φορές ακούμε το «αφήστε τους ειδικούς –ή τους τεχνοκράτες, που είναι στη μόδα- να κάνουν την δουλειά τους». Δεν θα είναι πάντα για το καλό μας.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Καλά νέα αλλά ακόμα πιο καλά τα έργα



Πήρα το ακόλυθο Δελτίο Τύπου (με πλάγια γράμματα)




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                       
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
 ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ                                  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                                               Αλίαρτος 16-05-2011
                             

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε νέα εποχή περνάει ο καλλικρατικός Δήμος Αλιάρτου, καθώς δύο μεγάλα έργα που αφορούν:

  • ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

  • ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΕΕΛ)»

έλαβαν θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης και προχωρά η διαδικασία ένταξης τους  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφορία.
   
Πρόκειται για έργα ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αναβαθμίζουν περιβαλλοντικά, αισθητικά και γενικότερα από άποψη υποδομών τον Δήμο μας.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Οι βίες έχουν άμιλλα



Το κείμενο αυτό είχε γραφεί χθες αλλά για λόγους ενάντια στην θέλησή μου δεν μπόρεσε να αναρτηθεί. Η ουσία των σκέψεων όμως δυστυχώς ισχύει.

Μια απλή βιντεοκάμερα κοστίζει περίπου τριακόσια ευρώ μόνο. Ποτέ δεν είχα και πάντα απορούσα με όσους τραβούσαν συνέχεια σε εκδρομές και κυρίως σε χαρούμενες οικογενειακές εκδηλώσεις γιατί τις άλλες, τις πικρές, κανείς δεν θέλει να τις θυμάται. Τους έβλεπα λοιπόν να τραβάνε και μου φαινόταν ότι έχαναν την στιγμή, δεν την ζούσαν αλλά την παρατηρούσαν και την κατέγραφαν, για να την φυλάξουν για άλλη στιγμή όταν οι στιγμές θα είναι ανάμνηση.

Όταν κατέβηκε ο άνδρας, ο Μανόλης, με χαρούμενη αγωνία, για να πάρει το αυτοκίνητο χθες τα χαράματα, είχε μια τέτοια βιντεοκάμερα στο χέρι. Λίγο πριν έκανε πλάκα και τραβούσε την γυναίκα του και ζουμάριζε στην κοιλιά της εκεί όπου πίεζε να γεννηθεί η κόρη τους, το δεύτερο παιδί τους. Αυτή του φώναζε να βιαστεί γιατί την είχαν πιάσει οι πόνοι κι αυτός τραβούσε και της έλεγε ‘εδώ σας έχω και τις δύο’ κι έφυγε με την κάμερα στο χέρι για να πάει να φέρει το αυτοκίνητο από το γειτονικό παρκινγκ.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Να μείνει η Νούσα καθαρή. Να γεννοβολάει ο κόλπος της ζωή κι όχι σκουριά και καμένα λάδια!


Η περιοχή της Θίσβης, έτσι όπως την βλέπω στον χάρτη, φαίνεται ιδανική για εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων: είναι επίπεδη, έχει εύκολη πρόσβαση από ξηρά, διαθέτει ένα καταπληκτικό φυσικό λιμάνι (που ήδη το έχουν κάνει σύγχρονο όπως βλέπετε στην φωτογραφία), είναι κοντά στα εθνικά δίκτυα ενέργειας και είναι δίπλα στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Έχει όμως σοβαρά μειονεκτήματα: έχει κατοίκους που ζουν χρόνια εδώ, έχει ιστορικό βάθος και έχει ανθρώπους που ενδιαφέρονται ενεργά για το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής, όπως όσοι συσπειρώνονται στο Κέντρο Ελικών και ανάμεσά τους ο συμπατριώτης μας Κώστας Μπαμπούλας του Ιωάννη.

Γράφω τις γραμμές αυτές αφού διάβασα το όμορφο κείμενο του εδώ και αισθανόμενος θυμό και πικρία για τα όσα αναφέρει.

Σε μια περίοδο όπου όλοι ομολογούν ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι πρόβλημα αξιών, εκείνοι που οφείλουν να τις τηρούν και να τις μεταλαμπαδεύουν σε όλους μας, οι σοφοί του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) αλλά και οι οικονομικά ισχυροί όπως οι ιδιοκτήτες του Ομίλου Στασινόπουλου, αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Τουλάχιστον οι πρώτοι, οι αρχαιολόγοι του ΚΑΣ, ελπίζω με την απόφαση τους της ερχόμενης Τρίτης, να μας δώσουν λίγο κουράγιο ότι δεν χάθηκαν ακόμα όλα.

Διότι, διάολε, αν η άρχουσα τάξη (και οι βιομήχανοι πρώτοι και καλύτεροι) θέλουν να ηγούνται αυτού του τόπου με τέτοιες αισχρές μεθοδεύσεις, το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν την ακαταλληλότητα τους για τούτο.

Διάφορα