Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Για τον Γιώργο Ντασιώτη

Αγαπητέ Γιώργο Ντασιώτη

Μόλις σε ψήφισα, οπότε δικαιούμαι δια να σου ομιλώ. Διότι εσένα ψήφισα. Από τους δημοτικούς συμβούλους στο ψηφοδέλτιο σας, ξέρω ελάχιστους και για μερικούς δεν έχω την καλύτερη εικόνα.

Πριν λίγες ημέρες παρακολούθησα την τηλεσυνέντευξη σου. Ως Χριστός εν μέσω των δύο (ωραίων) "ληστών". Εμφανώς τρακαρισμένος, με ωραίο χαμόγελο αλλά εντελώς απροετοίμαστος. Είχες έξι λεπτά στην διάθεση σου και επαναλαμβανόσουν συνεχώς με γενικόλογες αναφορές και φράσεις κλισέ.

Δεν είναι εύκολη η δημοσιότητα και κυρίως το να μιλάς στο "γυαλί". Θέλει την τεχνική του. Αν με είχες ρωτήσει θα σου έλεγα μερικά κόλπα και θα "έγραφες" πολύ καλύτερα. Μερικές φορές εκεί που σακιάζω κρεμμύδια ή μαζεύω τις ελιές φαντασιώνομαι ότι είμαι σύμβουλος -λέει- πολιτικής επικοινωνίας και διαφήμισης. Κανείς δεν είναι τέλειος, έτσι;



Να για παράδειγμα, αν είχαμε συνεργαστεί πριν την συνέντευξη, θα σου έλεγα πως το πιο βασικό είναι, την ώρα της παρουσία σου στο στούντιο, να ξεχάσεις το που πραγματικά βρίσκεσαι και να πιστέψεις ότι μιλάς σε ένα γνωστό σου πρόσωπο. Σε έναν απο τους μαθητές σου, ας πούμε. Έτσι κι αλλιώς στο στούντιο είσαι μόνος σου με τους τεχνικούς και κοιτάς ένα μόνιτορ. Μην παίρνεις κατά γράμμα τις ερωτήσεις που σου κάνουν. Μετάφρασε τις έτσι όπως σε βολεύει για να πεις, στο πρόσωπο που σου είπα, απλά και καθαρά, εκείνα που θέλεις να πεις για να το βεβαιώσεις ότι καλά κάνει και σε υποστηρίζει.

Πάλι καλά όμως που η φανατασίωση αυτή μου περνάει γρήγορα και ξαναγυρνώ στην δουλεία.

Πάντως, οι δύο παρουσιάστριες σου έριχναν "μπαλιές" και σε βοηθούσαν να σκοράρεις στην κενη εστία, αλλά τελικά το ματς έληξε ισόπαλο. Αν ήθελαν να σε στριμώξουν, τους ήσουν μια χαψιά. Παραδέξου το, τους οφείλεις ένα δείπνο κι αν με καλέσεις κι εμένα, δεν θα αρνηθώ.

Τώρα πρέπει να σου μιλήσω για την εμφάνισή σου, αναλύοντας την σημειολογικά, ως εισαγωγή στην άσκηση των καθηκόντων σου ως Δήμαρχος και δεν περιμένω να ακούσω τον επινίκιο χαιρετισμό σου, ξέρεις "σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε, δεν θα προσδώσω την εμπιστοσύνη σας, νίκησε η τοπική κοινωνία, δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, από αύριο όλοι ενωμένοι να δημιουργήσουμε τον Δήμο που όλοι θέλουμε αφού είναι κοινά τα προβλήματα, κλπ., κλπ." που τα βαριέμαι  αλλά εσύ πρέπει να τα πεις.

Στην συνέντευξη σου, μίλησες πολλές φορές για τον προγραμματικό σας λόγο που οι άλλοι δεν είχαν.
Ο νυν δήμρχος κ. Βίτσης σε παρόμοια συνέντευξη στο ίδιο κανάλι, το "έργο" που παρουσίασε είναι η δημιουργία του Δήμου Αλιάρτου και η αποφυγή της απορρόφησής του απο όμορους μεγαλύτερους Δήμους ενώ για τα άλλα διερωτήθηκε "είναι δυνατόν να εκλέγομαι οκτώ χρόνια Δήμαρχος χωρίς έργο" και επίσης είπε ότι "έκανα απολογισμό και ήταν τεράστιος".Με τις δηλώσεις του αυτές αποδείχθηκε ως ο καλύτερος υποστηρικτή σου, αφού με την πρώτη μας έπεισε -κυρίως τους Αλιαρταίους- για τις σοβαρές ευθύνες που έχουν να εκλέγουν τόσα χρόνια έναν Δήμαρχο των διαδρόμων ενώ με την δεύτερη συνειδητοποιήσαμε ότι το "έργο" του ήταν τόσο μεγάλο όσο και η τρύπα στην οποία τον ρίξαμε

Σωστά σημείωσες το ότι οι άλλοι δεν κατέθεσαν πρόγραμμα και ιδέες για το τι θα κάνουν στον Δήμο. Μεταξύ μας, ούτε εσείς καταθέσατε κάποιο σοβαρό πρόγραμμα. Το μόνο που σημειώσατε είναι η ανυπαρξία της τωρινής (τέως) δημοτικής αρχής. Αλλά η επισήμανση αυτή δεν είναι θετική δέσμευση για το τι θα κάνετε. Στην καταγραφή των προβλημάτων του Δήμου περιοριστήκατε στην Αλίαρτο και για τις ελλείψεις στους άλλους οικισμούς δεν κάνατε και δε είπατε τίποτα.


Ακόμα και για το δικαιολογημένο, υγιές "κόλλημα" των Θεσπιών για το χαμένο ιστορικό όνομα, θα μπορούσατε για παράδειγμα τον συνδυασμό σας να το λέτε "Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Αλιάρτου-Θεσπιών" που στο κάτω-κάτω ήταν και η αλήθεια. Τέλος πάντων, πιστεύω ότι θα γίνουν και αυτά.

Το ότι οι άλλοι φέρθηκαν ηλίθια, παρόλο που είχαν καλύτερα "στημένο" το ψηφοδέλτιο και αφέθηκαν στην υπεραυτοπεποιθησή τους και στην παλαιοκομματική συνταγή με τα σόγια, σου βγήκε σε καλό προς το παρόν, αλλά μην υποτιμάς τις δυσκολίες από εδώ και μπρος.

Κάποια στιγμή, στην συνέντευξη,  αναφέρθηκες στο πληθυντικό λέγοντας κάτι όπως ότι "οι πολίτες της Αλιάρτου, μας γνωρίζουν, μας έχουν εμπιστευτεί τα παιδιά τους" παραπέμποντας στο λειτούργημα του δασκάλου που ασκείς εσύ και ίσως κι άλλοι από τους υποψήφιους στον συνδυασμό σας. Οι πολίτες της Αλιάρτου και των Θεσπιών φυσικά και σε γνωρίζουν, λόγω του ότι διδάσκεις τα παιδιά τους, αλλά δεν σε επέλεξαν για αυτό. Τους έτυχες ως δάσκαλος. Δεν είχαν άλλη επιλογή. Το ότι εσύ και άλλοι είστε καλοί δάσκαλοι είναι στα υπέρ σας και μπράβο σας αλλά είναι και η δουλειά σας.

Και στο γράμμα προς τους δημότες, μετά την πρώτη εκλογική Κυριακή, που αναδημοσίευσα, αλλά και στην συνέντευξη, χρησιμοποίησες επανειλημμένα το όνομα της Κασσάνδρας στον πληθυντικό και μίλησες για "τις Κασσάνδρες της παραπληροφόρησης", υπονοώντας όλους αυτούς που διέδιδαν φήμες και συκοφαντίες στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Λάθος μέγα που γίνεται από πολλούς ρητορεύοντες.

Η Κασσάνδρα δεν παραπληροφορούσε. Η Κασσάνδρα έλεγε αλήθεια, απλώς δεν γινόταν πιστευτή κι αυτό την τρέλαινε. Η Κασσάνδρα ήξερε, έβλεπε το κακό να έρχεται και ή τιμωρία της, επειδή δεν ενέδωσε στην σεξουαλική πείνα του Απόλλωνα, ήταν να μην την πιστεύουν. Κόρη του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου, όταν έπεσε η Τροία είχε πει στους Τρώες να μην βάλουν το τεράστιο ξύλινο άλογο μέσα στην πόλη, αλλά δεν την άκουσαν. Την ώρα που η Τροία καιγόταν, εκείνη την βίαζε ο Αίαντας και σύρθηκε αργότερα σκλάβα-ερωμένη από τον Αγαμέμνονα στις Μυκήνες, όπου τους σκότωσε η Κλυταιμνήστρα, σύμφωνα με μια παράδοση. Η Κασσάνδρα δεν διέδιδε φήμες και δεν την ενδιέφερε η διαμόρφωση πλειοψηφίας. Δεν συκοφαντούσε.

Από αυτή την άποψη ο ρόλος της Κασσάνδρας ίσως ταιριάζει πολύ περισσότερο σε εμένα που λέω και γράφω διάφορα για τα οποία ενώ όλοι ομολογούν μέσα τους ότι τα λέω ωραία, ότι έτσι είναι όπως τα λέω, κανείς παρόλα αυτά δεν πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά. Τώρα όμως θα τα προσπαθήσουμε. Έτσι δεν είναι;

Οι άνθρωποι του άλλου συνδυασμού -θα σου πω πιο κάτω γιατί δεν τους ονομάζω "αντίπαλους"- δεν έκαναν αυτό. Εκείνοι έλεγαν διάφορες χαζομάρες και κακοήθειες για να πείσουν ότι η ψήφος σε εσένα είναι κακή επιλογή. Η πολιτική τους στόχευση ήταν επιπόλαιη, "ρίχνανε στον γάμο του Καραγκιόζη" και κερνάγανε στα καφενεία.

Διότι αγαπητέ Γιώργο -μπορώ να σε καλώ με το μικρό σου όνομα, έτσι δεν είναι; είσαι και πολύ μικρότερός μου αλλά και μια τέτοια οικειότητα με διευκολύνει να σου μιλήσω πιο ουσιαστικά- πρέπει να σου πω ότι η εκλογή σου σε φέρνει στον βούρκο της εξουσίας, εφόσον θελήσεις να κρατήσεις την αγνότητα και την παιδικότητα που έδειξες σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Τώρα που τα αποτελέσματα έχουν βγει, σου δηλώνω ότι θέλω να πετύχεις. Μάλλον να το διατυπώσω διαφορετικά, θα προσπαθήσω να μην σου επιτρέψω να αποτύχεις. Η δική σου αποτυχία θα είναι και δική μου και όλων μας. Ο τόπος μας δεν σηκώνει άλλη μίζερη και ανύπαρκτη διοίκηση.

Η επιτυχία σου όμως εξαρτάται από την δική μας συμμετοχή και υποστήριξη. Κάθε φορά που ο βούρκος της εξουσίας θα σε τραβάει εντός της, κάθε φορά που θα προσπαθείς να σπρώξεις το κάρο της πολιτείας μας έξω από το βούρκο και θα απογοητεύεσαι, εμείς θα είμαστε εδώ αρκεί να μας το ζητήσεις.

Δεν σε ψηφίσαμε επειδή είσαι παντοδύναμος ή επειδή έπεσες μικρός στο καζάνι με το φίλτρο κάποιου Δρυίδη των Αγράφων και είσαι ο Ηρακλής μας. Μείνε ευάλωτος και ευαίσθητος και ζήτησε μας βοήθεια.

Ακόμα και οι άνθρωποι του άλλου συνδυασμού θα είναι μαζί σου, θα τους υποχρεώσουμε εμείς να σε στηρίζουν, εφόσον οι προτάσεις σου είναι για το καλό όλων μας ή οι ενέργειες που θα μας ζητήσεις να συμμετάσχουμε έχουν στόχο μικρές βελτιώσεις της ζωής μας, μικρές νίκες ενάντια στην μίζερη καθημερινότητα.

Για αυτό είπα πριν ότι δεν είναι "αντίπαλοι". Από την πρώην διοίκηση -ακόμα και από αυτόν τον Βίτση, αλλά και απο τον Πελώνη- μπορείς να μάθεις και από εσένα εξαρτάται να μην αφήσεις την κακία και την φθονερή υστεροβουλία να τους πλημυρίσει το νου.

Άντε, να μην σε ζαλίζω άλλο. Απόλαυσε την νίκη σου, ξεκουράσου και άρχισε να οργανώνεις την νέα περίοδο της ζωής σου. Μην αγνοείς την ισορροπία που πρέπει να έχεις, ανάμεσα στην οικογένεια και τους αγαπημένους σου και στους δημότες, για να είσαι υγιής. Για να μπορείς να κάνεις την δουλειά -διότι δουλειά είναι- που σου αναθέσαμε.

Δεν θα μας απογοητεύσεις.

5 σχόλια:

  1. Το μάζεμα των ελιών είναι καλύτερη απασχόληση από τις δημοτικές εκλογές. Στο εγγυώμαι ότι τίποτε δεν θα αλλάξει στον Δήμο Αλιάρτου . Καιρός όμως να αλλάξεις και εσύ .Η εξουσία διαφθείρει και το σύστημα καταπίνει ακόμα κι αυτούς που θέλουν να κάνουν κάτι.
    Ρε μωρό μου πιστεύεις αλήθεια ότι μ΄αυτούς τους δημοτικούς συμβούλους θα γίνει κάτι ?
    Τι θα γίνει δηλαδή ? Μόνο διαχείριση θα κάνουν για τα επόμενα τριάμισι χρόνια . Δεν καταλαβαίνεις ότι λόγω τρόικας και ΔΝΤ όλα θα πάνε προς τα κάτω . Μήπως νομίζεις ότι έχουμε ειρήνη ? Πόλεμο έχουμε και μάλιστα έναν πόλεμο που ο εχθρός είναι αόρατος αλλά παρών . Η αισιοδοξία σου σκοτώνει . Χωρίς χρήμα και πόρους και ανθρώπινο δυναμικό καλά ταισμένο και ευχαριστημένο ο αγαπητός κύριος Ντασιώτης θα περάσει ατελειωτες ώρες μοναξιάς καθώς και εμείς οι υπόλοιποι που θα τον παρακολουθούμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Ανώνυμε 9:38 για το τρυφερό σου μήνυμα.

    Για να αλλάξω τώρα στα γεράματα δύσκολο το βλέπω: παραμένω ρεαλιστικά αισιόδοξος και υγιώς αιθεροβάμων και με υποχθόνια πίστη στην καλή πλευρά ανεπαρκών συμβούλων. Μια καλή πλευρά που μπορεί να αναδειχθεί εάν εμείς όλοι τους την διεγείρουμε με το ενδιαφέρον μας.

    Το πρόβλημα δεν είναι οι σύμβουλοι, η τρόικα και το ΔΝΤ. Κι αν δεν είχαμε αυτούς κάποιους άλλους "κακούς" θα είχαμε. Σκέψου τόσα χρόνια, προ ΔΝΤ, πόσους δαίμονες είχαμε να μας κρατάνε τόσο χαμηλά. Σκέψου πόσοι καινούργιοι θα έρθουν αν απαλλαγούμε από αυτούς. Το πρόβλημα νομίζω ότι είμαστε εμείς που παραιτημένοι από την διεκδίκηση αφηνόμαστε στην μοίρα έτσι όπως μας την διαμορφώνουν οι άλλοι. Ενθουσιαζόμαστε για λίγο την βραδιά των εκλογικών αποτελεσμάτων με το θετικά αποτέλεσμα στα ντέρμπι "Μπουτάρης εναντίον Ανθιμου" και "Καμίνης εναντίον Νικήτα" και μετά αφηνόμαστε στην αναπόληση της νίκης μας που δεν ήρθε αφού δεν προσπαθήσαμε.

    Δηλαδή μου προτείνεις να γίνω να γίνω μια πραγματική Κασσάνδρα; Ένας γκρινιάρης και απαισιόδοξος γηραλέος μάντης κακών και σοφός αναχωρητής με το "καλά να πάθετε, εγώ σας τα είχα πει" έτοιμο στα χείλη μου; Εάν πίστευα ότι αυτό βοηθάει στο να γίνει κάτι καλό, θα συμφωνούσα μαζί σου αλλά δεν το βλέπω.

    Ξέρεις, ούτε οι ελιές δίνουν καρπό κάθε χρόνο αλλά συνεχίζω να τις κλαδεύω, να της υποσκαλίζω, να της λιπαίνω. Δεν θα γίνω πιο πλούσιος ακόμα κι αν μου δίνουν καρπό κάθε χρόνο αλλά είναι η ζωή τέτοια, έτσι το έχω δει, που απαιτεί να προσπαθώ και να χαίρομαι την προσπάθεια καταρχήν κι αν έρθει και το καλό αποτέλεσμα, τότε για λίγο ας περισσεύει η ευτυχία. Αν όχι μένει η ικανοποίηση του ότι προσπάθησα και ήμουν παρών στα καλά και στα κακά της κοινωνίας, της ζωής που έτσι κι αλλιώς τρέχει γύρω μου κι εντός μου.

    Η συμμετοχή μου στα διάφορα εγχειρήματα, ξέρεις, δεν γίνεται διότι έτσι είπε το "Κόμμα" ή "η κοινωνία" ή "ο Θεός" ή κάτι έξω απο μένα. Γίνεται διότι εμένα μου προσδίδει την ικανοποίηση -έως ηδονής- της αξιοπρέπειας του πολίτη. Κι έτσι λέω να μην αφήσω τον Ντασιώτη να "μοναξιάζεται" αλλά να του κάνω παρέα και να δίνουμε ο ένας στον άλλον κουράγιο κάνοντας πράγματα. Έρχεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και βέβαια θα έρθω γιατί καταρχάς είμαι ανώνυμη και μου αρέσει η αντρική παρέα
    Και έπειτα πάντα θα χρειάζεστε μια Κασσάνδρα να σας υπενθυμίζει το τραγικό τέλος που έρχεται και εσείς δεν θα πιστεύετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα 20-11-2010 , πέθανε στην Ελλοπία .ο σύντροφος αγωνιστής της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΊΔΗΣΗΣ
    ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΤΣΟΎΡΗΣ,υπόδειγμα ανθρώπου ήθους και
    τιμιότητας,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και δεν αντιλαμβάνομαι την συγκεκριμένη αναφορά στην συγκεκριμένη ανάρτηση, παρόλα αυτά θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τον άνθρωπο Τάσο Κουτσούρη.

    Μπορεί ο δικτυότοπος εδώ να μην αντικαθιστά τα ‘κοινωνικά’ στις εφημερίδες αλλά με ενδιαφέρει η ζωή και η δράση συμπολιτών μας. Εκφράζω τα συλλυπητήρια προς τους οικείους του

    Βέβαια δεν μπορώ να αντιληφθώ την έκφραση ‘αγωνιστής της κομμουνιστικής συνείδησης’ και θέλω να μάθω το περιεχόμενο αυτής της αγωνιστικότητας και αυτής της συνείδησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα