Κυριακή 20 Ιουλίου 2025

 


Ηλίας 


Ο Ηλίας ο παλαιός, ο προφήτης, γεννήθηκε σε μια Θίσβη, όχι της Βοιωτίας αλλά στην Παλαιστίνη.

Οι ντόπιοι τον φώναζαν Ελιαχού αλλά εμείς τον είπαμε Ηλία.

Όταν ήταν νέος σχετικά προκάλεσε τον τότε βασιλιά των Ισραηλιτών ο οποίος προτιμούσε τον Βααλ και την Αστάρτη και τους άλλους θεούς σε έναν αγώνα δύναμης θεών. Προφανώς και νίκησε ο Παντοδύναμος του Ηλία και οι άτυχοι ιερείς των ανατολικών θρησκειών, καμία χιλιάδα, σφάχτηκαν από τον Ηλία!

Η γυναίκα του βασιλιά όμως που επίσης υποστήριζε τους άλλους θεούς, απείλησε προσωπικά τον Ηλία πως θα τον σκοτώσει με αυτά που έκανε. Ο Ηλίας κατάλαβε ότι η γυναίκα δεν είναι κάποια επιπόλαια όπως ο άνδρας της κι εννοεί αυτό που λέει, τρομοκρατήθηκε και το έβαλε στα πόδια κυριολεκτικώς.

Περπάτησε 40 μερόνυχτα κι έφτασε σε ένα βουνό κι εκεί βρήκε μια σπηλιά και χώθηκε. Στην εξορία του τον τάιζαν τα κοράκια με ψωμί και κρέας κι έτσι απεικονίζονται στις αγιογραφίες μαζί του.

Όμως ο Παντοδύναμος του έδωσε θάρρος κι ήρθε πάλι πίσω και έκανε πολλά σημεία και θαύματα. Μαζί του είχε τον Ελισαίο που ήθελε να γίνει διάδοχος προφήτης. Μια μέρα που περπατούσαν και συνομιλούσαν, ξάφνου, ένα πύρινο άρμα και πύρινοι ίπποι διαχώρισαν τον ένα από τον άλλον, και ο Ηλίας μέσα σε έναν ανεμοστρόβιλο ανελήφθη.

Όμως ο λόγος που υπάρχουν πολλά εξωκλήσια στις κορυφές των βουνών, έρχεται από την αρχαιοελληνική παράδοση: όταν ο Οδυσσέας εξολόθρευσε τους μνηστήρες, για να υπάρξει ειρήνη στο νησί, πήρε την γυναίκα του κι έφυγε. Μαζί του κουβαλούσε ένα κουπί. Στα μέρη πού πήγαινε έδειχνε το κουπί και όταν του έλεγαν πως αυτό ήταν ένα κουπί έφευγε πιο πέρα. Κάποτε έφτασε σε ένα βουνό ψηλά κι ο ντόπιος του είπε ότι αυτό που κρατάει είναι για να ανακατεύουμε το γάλα όταν φτειάχνουμε τραχανά. Κι εκεί ο Οδυσσέας εγκαταστάθηκε οριστικά. Το γιατί ο Ηλίας συνδέθηκε με αυτόν τον μύθο, όποιος ξέρει να μας πει.

Για εμάς του Προφήτη Ηλία σήμαινε το πανηγύρι στο Κασκαβέλι που θα γλεντήσουν οι γείτονες σήμερα.

Να χαίρονται το όνομά τους ο Ηλίας, η Ηλιάννα, ο Λιάκος, και να απολαμβάνουν τις μέρες του καλοκαιριού τους. Τους αφιερώνουμε το πιο κλασσικό τραγούδι της ημέρας https://youtu.be/--CzDY5pr3M

Η αγιογραφία είναι έργο του Μιχαήλ Δαμασκηνού στην Μονή Σταυρονικήτα στο Άγιον Όρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάφορα