Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μια χρονιά που αρχίζει με τσακωμούς και σκάνδαλα δεν θα είναι καλή!


Να ευχηθώ αλλά δεν το πιστεύω ότι η φετινή χρονιά που ήρθε φουρκισμένη θα είναι καλή. Κανένα στοιχείο δεν έχω να στηρίξω την ελάχιστη αισιοδοξία που κανονικά θα έπρεπε να με διακατέχει. Δεν είναι γκρίνια αλλά διαπίστωση.

Η πατρίδα μας είναι σαν τον νομό μας. Ό,τι συμβαίνει και όπως συμβαίνει εδώ σε εμάς, τα ίδια γίνονται και πιο πέρα, οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σοφία και πληροφόρηση για να αντιληφθούμε επιτέλους τις ρίζες της κακοδαιμονίας μας. Το «τις πταίει» μπορούμε να το απαντήσουμε χωρίς δυσκολία.

Δείτε, ας πούμε, τι συμβαίνει γύρω μας και ετοιμαστείτε για τα μαντάτα που μας έρχονται. Θα ήθελα να είμαι πιο ποιητικός πιο λυρικός σε τούτο το πρώτο σημείωμα του 2012 αλλά η πραγματικότητα δεν με αφήνει.

Με αφορμή τον χειρισμό ενός ιατρικού περιστατικού, έχει ξεσπάσει μια κόντρα ανάμεσα στους γιατρούς των δύο νοσοκομείων του νομού μας, στην Θήβα και τη Λειβαδιά. Σημειώματα στέλνονται σε τοπικά ιστολόγια και γίνονται αλλεπάλληλες ενδοεπαγγελματικές καταγγελίες από εκείνους που οι πολίτες πρέπει να εμπιστεύονται και να σέβονται: τους γιατρούς.


Ασχέτως της πραγματικής αποτίμησης των γεγονότων, στέκομαι μόνο στο φαινόμενο της επικοινωνίας και των επιπτώσεων που έχει αυτό σε εμάς τους πολίτες. Όπως είπα πιο πριν, βασικό στοιχείο στη σχέση ιατρού ασθενούς είναι η εμπιστοσύνη του δεύτερου προς τον γιατρό που τον εξετάζει. Η όλη κατάσταση έχει δημιουργήσει βάσιμα μια εικόνα απαξίωσης του ιατρικού δυναμικού του νομού μας και αυτό είναι άδικο καταρχήν για τους πολλούς και καλούς επαγγελματίες γιατρούς αλλά και ζημιογόνο για εμάς. Προφανώς ακόμα πιο λίγοι θα απευθυνθούν στα τοπικά νοσοκομεία και θα επιδιώκουν να μεταφέρονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της γείτονος Αττικής ως έκτατα περιστατικά.

Αυτό είναι που θέλουμε;

Μου φαίνεται κοντόφθαλμο και βλακώδες, το ότι αντί να δίνεται από όλους μάχη για να ενισχυθεί το νοσοκομείο μιας βιομηχανικής περιοχής όπως η Θήβα, να προβάλλονται τα αρνητικά συμβάντα –που μπορεί να είναι έτσι όπως καταγγέλλονται- και να υποβάλλεται η ιδέα ότι ίσως είναι καλύτερα στο πλαίσιο λιτότητας κι ενός νοσοκομειακού «Καλλικράτη» να κλείσει το νοσοκομείο και να μαζευτούν όλες οι νοσηλευτικές υπηρεσίες στη Λειβαδιά.

Όσο δίκιο και να είχαν εκείνοι οι γιατροί που ξεκίνησαν τον χορό των καταγγελιών, είναι προφανές ότι το χάνουν και σύντομα η ουσία θα κρυφτεί –στην καλύτερη περίπτωση- κάτω από σωρούς υπηρεσιακών εγγράφων και κάποια πορίσματα της πλάκας.

Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι οι γιατροί αλλά και οι διοικητές των νοσοκομείων όφειλαν να είναι από τους επαγγελματίες στους οποίους εμείς οι υπόλοιποι στηριζόμαστε και γιατί όχι, από τους οποίους μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε σύνθετα προβλήματα όπως είναι αυτό της απαξίωσης των νοσηλευτικών υπηρεσιών την τρέχουσα περίοδο. Και δεν είναι. Αποδεικνύονται ολίγιστοι κι όσο επιμένουν να κατέχουν πόστα με πόζες, γίνονται επικίνδυνοι.

Η υποβάθμιση αυτή δεν ξεκίνησε τώρα ούτε το συγκεκριμένο γεγονός είναι το μοναδική. Και όμως κανείς από κόμματα και πολιτικούς εκπροσώπους τα τελευταία χρόνια δεν έχει αναλύσει και δεν έχει ενημερώσει τους πολίτες για τα τεκταινόμενα. Μόνον γενικές αναφορές και μεγαλόστομες αναλύσεις.

Για παράδειγμα, οι μόνοι αξονικοί τομογράφοι –πανάκριβες επενδύσεις- που λειτουργούν, ανήκουν σε ιδιώτες γιατρούς προς τους οποίους κατευθύνονται οι ασθενείς με σημειώματα των νοσοκομείων, επιβαρύνοντας δυσανάλογα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόσφατα, άλλαξε το σύστημα της συνταγογράφησης –δεν κατάλαβα γιατί συνδέουν τον ΟΓΑ με το ΙΚΑ κι ευχαρίστως κάποιος να μας ενημερώσει- και η δική μας γιατρός στις Θεσπιές το μόνο που λέει στους γέρους και τις γριές μας που περιμένουν υπομονετικά είναι «πηγαίνετε να διαμαρτυρηθείτε αλλού διότι δεν έχω αρκετά χαρτιά για να γράφω τα φάρμακά σας». Εδώ η γιατρός, ξέχασε την ανθρωπιστική αποστολή της και μεταβλήθηκε σε κακιασμένο κακοπληρωμένο δημόσιο υπάλληλο! Και για το θέμα αυτό, κανενός δεν καίγεται καρφί και η ξερή συνεχίζεται να παίζεται με πάθος στο καφενείο.

Αλλά τέτοια είναι η συμπεριφορά και των άλλων ταγών μας, στους άλλους τομείς της διοίκησης. Είναι πολύ πιο εύκολη η καταγγελία και η ανάθεση ευθυνών στους άλλους παρά η διαμόρφωση κλίματος συνεργασίας όπου με υπομονή και συντονισμένη προσπάθεια θα γίνει προσπάθεια να λυθούν κάποια προβλήματα ή, έστω, να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

Διότι το πρόβλημα με την υποβάθμιση του νοσοκομείου της Θήβας είναι πρωτίστως θέμα της τοπικής κοινωνίας και το πραγματικό σκάνδαλο είναι όχι μόνο η ανεπάρκεια και η ανικανότητα των κομματικών όπως φαίνεται διοικήσεων των δύο νοσοκομείων αλλά και η εκκωφαντική σιωπή των υπόλοιπων εξουσιών της περιοχής.

Καπάκι σε αυτά ήρθε και το «σκάνδαλο» με τα ψεύτικα τιμολόγια στο χωριό Άρμα της Θήβας. Βάζω εισαγωγικά στη λέξη «σκάνδαλο» διότι είναι κάτι γνωστό εδώ και καιρό και μάλλον και τούτο θα έχει την μοίρα των άλλων σκανδάλων με τις επιδοτήσεις που πολλαπλασίασαν τα καλλιεργούμενα στρέμματα μας στις δεκαετίες ’80 και ’90.

Εάν λοιπόν το ΣΔΟΕ δούλευε έτσι και εκεί που είναι τα μεγάλα ψάρια, η οικονομική κατάσταση του Κράτους θα ήταν καλύτερη. Δεν είναι δικαιολογία ούτε λέγεται ως ελάφρυνση της θέσης απατεώνων συμπολιτών μας αλλά όπως και να το κάνουμε είναι μια αλήθεια.

Προς το παρόν σε τοπικό επίπεδο υπάρχει σιγή. Κανείς δεν καταδίκασε την συγκεκριμένη κατάσταση. Κανένα πολιτικό κόμμα εδώ σε εμάς, δεν έκανε και δεν είπε το παραμικρό. Είμαι βέβαιος όμως ότι θα βρεθούν πολλοί που θα υπερασπίσουν με σθένος εκείνους που έκαναν τη μπάζα Θα πουν ότι ήταν κακόμοιροι αγρότες που δεν άντεξαν στον δελεασμό των μεσαζόντων και θα κάνουν σπουδαίες αναλύσεις περί της διαφθοράς ως εγγενούς χαρακτηριστικό του καπιταλισμού και άλλα τέτοια!

Ακριβώς όπως ανάλογη ήταν η εξήγηση που μου δόθηκε από κάποιο στέλεχος της Αριστεράς προ ημερών,  όταν τον ρώτησα γιατί δεν ζητάνε την άμεση κατάργηση της Αγροφυλακής που όχι μόνον ψηφοφόροι των κυβερνητικών κομμάτων είναι όλοι οι αγροφύλακες αλλά κυρίως είναι παντελώς άχρηστοι. «Ένα Αριστερό κόμμα δεν μπορεί να στραφεί ενάντια σε μια μερίδα εργαζομένων που δημιούργησε το φαύλο καπιταλιστικό κράτος» μου είπε και με κούφανε!

Ε, όχι! για κάθε «σκάνδαλο» που βγαίνει στην επιφάνεια –και θα βγουν κι άλλα- υπάρχει και η προσωπική ευθύνη του καθενός και σε καιρούς σαν και τούτους που ψάχνουμε για αξίες και ιδανικά, καλό είναι να θυμόμαστε ότι υπήρχαν ανάμεσα μας αγρότες που δεν δέχθηκαν αυτή την θεσμική σχεδόν δωροδοκία όπου καρπώθηκαν από κάποιους επιτήδειους πολλά και από τους πολλούς λιγότερα χρήματα της «καπιταλιστικής Ευρώπης».

Ακριβώς όπως υπήρχαν και υπάρχουν ανάμεσα μας συμπολίτες μας που δεν δέχθηκαν να πάρουν σύνταξη Εθνικής Αντίστασης αν και συμμετείχαν στον αγώνα, διότι το θεώρησαν ξευτίλα να πληρωθούν για κάτι που είναι πολιτική υποχρέωση και που το είχαν καμάρι. Κι όμως, κάποιοι άλλοι «μάγκες» και «ξύπνιοι» έτρεξαν να γραφτούν στους καταλόγους με ψεύτικες δηλώσεις αντιστασιακού ή επειδή κάποτε παρέλασαν ως αετόπουλα της ΕΠΟΝ και τώρα μετράνε κάθε μήνα τα ελάχιστα αργύρια ελλειπούς επίδειξης πατριωτισμού.

2 σχόλια:

  1. Ένα από τα πρώτα σημάδια της Κρίσης που μας βάρεσε και έχει οριζόντια επίπτωση στην κοινωνία μας, είναι η υποβάθμιση των Νοσοκομείων μας.

    Τα εργατικά ατυχήματα δίνουν και παίρνουν στη ΒΙΠΕ Θηβών και εδώ βλέπουμε ξεκατίνιασμα ως ένδειξη μηδαμινής αλληλεγγύης, συναδελφικότητας και επαγγελματικής ωριμότητας.

    Αλλά που να τη βρει αυτήν ο γιατρός-τέκνο της κομματοκρατίας; Δεν γνωρίζω τα πρόσωπα. Γνωρίζω το περιβάλλον τους. Το περιβάλλον του ΕΣΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και καλή χρονιά να έχουμε.Θα συμφωνήσω ότι η πατρίδα μας είναι σαν το νομό μας,αλλά αν το δούμε πιο λεπτομερές ίσως συμφωνείς ότι είναι σαν το χωριό μας η το σπίτι μας σε μικρογραφία.Συνεπώς ότι γίνεται μεταξύ μας γίνεται και σε μεγέθυνση σε όλη την χώρα.
    Για την γιατρό του χωριού μας που αναφέρεις πράγματι είναι ανάποδη σαν γεροντοκόρη παρθένα με καλάμι τούρμπο ιντερκούλερ.Το κακό είναι ότι δεν βρίσκεται κάποιος απο τον δήμο η το τοπικό συμβούλιο να την βάλει στην θέση της και έτσι ταλαιπωρούνται τα άμοιρα γερόντια που στήνονται απο τις εφτά λες και περιμένουν το νερό του καματερού.
    Σε ένα άλλο που θέλω να αναφερθώ είναι αυτό που λες για την αγροφυλακή.
    Είναι άχρηστοι γιατί έτσι τούς έμαθαν οι ανώτεροί τους.
    Πάντως να σε πληροφορήσω ότι τον τελευταίο καιρό η ζημιά που γίνεται στα ελαιόδενδρα είναι μεγάλη.Τα έχουν πετσοκόψει στην κυριολεξία για να πάρουν τα ξύλα.Η αγροφυλακή που είναι υπεύθυνη είναι ανύπαρκτη γιατί σαν σώμα βρίσκεται σε αποσύνθεση.Θυμάσαι πιστεύω πως ήταν η αγροφυλακή κάποτε και τι ποινές επέβαλε.Τώρα όποιος ντόπιος η ξένος θέλει παίρνει ένα αλυσοπρίονο και όποιον πάρει ο χάρος.Αυτά προς το παρόν καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα