Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Το κράτος δεν έχει λεφτά αλλά κυρίως δεν έχει τσίπα!


Προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει και για αυτό σήμερα σκέφτομαι φωναχτά ενώπιον σας.

Το κράτος θέλει λεφτά για να πληρωθούν μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και να καλυφθούν βασικές ανάγκες της εκπαίδευσης, της άμυνας, της δημόσιας υγείας, και όλων των άλλων υπηρεσιών που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Στις υπηρεσίες αυτές απασχολούνται περίπου 700.000 συμπολίτες μας.

Το επιχείρημα της σημερινής Κυβέρνησης για την βεβιασμένη υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές μας (Μνημόνιο) ήταν πως αν δεν υπέγραφε αυτή την δύσκολη συμφωνία, δεν θα υπήρχαν λεφτά στο κρατικό ταμείο για τις πληρωμές αυτές.


Η διοίκηση των οργανισμών αυτών τα τελευταία χρόνια είναι κατά γενική ομολογία, επιεικώς απαράδεκτη. Αντί να επιδιώκει την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ελαχιστοποίηση του κόστους, φόρτωσε τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς με πολιτικό κόστος
  • Κυριολεκτικά: με αθρόες προσλήψεις ψηφοφόρων που όμως δεν χρειάζονταν, με αγορές υλικών και υπηρεσιών σε τιμές σκανδαλιστικά υψηλές για να γεμίσουν κομματικά ταμεία είτε υπεράκτιοι προσωπικοί λογαριασμοί κομματικών αξιωματούχων
  • Μεταφορικά: διότι δεν πήρε όταν έπρεπε δυσάρεστες μεν αλλά λογικές δε, στους πολίτες-ψηφοφόρους αποφάσεις, που όμως θα έκανε τις επιχειρήσεις αυτές οικονομικώς υγιείς.
Το κράτος δεν έχει λεφτά διότι φαίνεται να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει με διάφορους προσόδους και κυρίως με τους φόρους από τους πολίτες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιλέγει ουσιαστικά ποιους θα φορολογήσει και επιλέγει τον πιο εύκολο στόχο: υπαλλήλους (ιδιωτικούς και δημόσιους), συνταξιούχους και γενικώς πολίτες (δια των έμμεσων φόρων.

Το κράτος είναι ο πρώτος διδάξας παράγων αντιπαραγωγικής διαβίωσης και οι πιστοί πολίτες τον αντέγραψαν.

Σήμερα ο Δημόσιος τομέας χρωστάει περίπου €35.000 ανά Έλληνα πολίτη. Τα χρήματα αυτά μάλλον δεν περισσεύουν στους πολίτες, αλλά και να είχε διαθέσιμα για να τα δώσει ο κάθε Έλληνας πολίτης, πρέπει να πειστεί ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα του επιστραφούν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Αρκετοί πολίτες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση της Κύπρου, της Αυστρίας ή της Ελβετίας, για παράδειγμα, και εκεί εφόσον δύναnται στέλνoυν το περίσσευμα τους, παρά την Κυβέρνηση της χώρας όπου κατοικούν οι ίδιοι και όπου ανατρέφουν τα παιδιά τους.

Παρόλες λοιπόν τις λεγόμενες οριζόντιες περικοπές μισθών (ασχέτως ικανοτήτων και προσωπικής παραγωγικότητας) και την επιβολή έκτατων και μεγάλων φόρων, το χρέος αυξήθηκε και αυτό είναι αντικειμενικά αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε. Από μόνο του το γεγονός αυτό, απαιτεί καταρχήν αναθεώρηση της πολικής τακτικής της κυβέρνησης κι αν αυτό θεωρεί ο Πρωθυπουργός ότι γίνεται με την παράκληση για συναίνεση, είναι προφανές  ότι είναι μια κάλπικη παράκληση που πιο πολύ ως πρόκληση εκλαμβάνεται.

Το δημόσιο χρέος αυτό, δημιουργήθηκε κυρίως τα τελευταία δέκα (10) έτη και έχουν εξηγηθεί οι πηγές του. Οι σύγχρονοι πολιτικοί, των δύο κυβερνητικών πολιτικών κομμάτων, συμφωνούν ότι η κακοδιαχείριση φταίει για αυτά. Όλοι τους αναγνωρίζουν ευθύνες και στο δικό τους κόμμα αλλά κυρίως στο άλλο κόμμα κι επειδή είμαι καλοπροαίρετος τους πιστεύω όλους τους.

Όμως αν όντως τα εννοούσαν όλα αυτά, θα έπρεπε να έχουν όλοι τους παραιτηθεί αυτοβούλως και να έχουν αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή.

Όλοι τους!

Οι πολιτικοί όμως έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαιτέρως χονδρόπετσα και συμφεροντολόγα οικονομικά ζώα πρωτίστως (κατά τον ψευδοΑριστοτέλη)  οπότε προτιμούν να επιμένουν να προσπαθούν να μας πείσουν για την χρησιμότητά τους. Όμως έτσι προκαλούν στους καλοπροαίρετους πολίτες –που είναι η πλειοψηφία- σύγχυση. Μάλιστα, ταυτίζοντας το εαυτό τους με το πολίτευμα, προκαλούν ζημιά στην Δημοκρατία και τα φάσκελα που προορίζονται για αυτούς –ή για κάποιους από αυτούς- επεκτείνονται σημειολογικώς και στους θεσμούς, όπως η Βουλή που οι πολιτικοί ως βουλευτές οφείλουν να υπηρετούν. 

Επιμένουν όμως να δημιουργούν ελπίδες στους ψηφοφόρους τους ότι αυτή την φορά κάτι καλύτερο θα γίνει. Το καράβι βυθίζεται –κατά τα λεγόμενά τους- αφού αυτοί άνοιξαν τρύπες στο σκαρί κι αυτοί επιμένουν να θέλουν να κάνουν κουμάντο. Ε, πώς να μην τσαντίζεται ο κόσμος!

Η πολιτική πρόταση που αρχίζει να διαμορφώνεται τώρα, είναι η αλλαγή της κυβέρνησης με άλλη, από το άλλο κόμμα, και προφανώς δεν μπορεί να είναι πειστική. Μάλιστα κάποιες τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την τάση αυτή αλλά σε πολύ επίπεδα μη αυτοδυναμίας.

Ο κάθε συγκεκριμένος πολίτης δεν εμπιστεύεται τους ασκούντες την Διοίκηση του Κράτους –προσοχή, και όχι της Κυβέρνησης- και για αυτό αντιδρά, έστω και σπασμωδικά. Σε μία έξαρση εγωισμού, δεν αναγνωρίζει καμία αυθεντία, στρέφεται εναντίον όλων.  Δεν θεωρεί εαυτόν συνυπεύθυνο αυτής της κατάστασης –έτσι του καταλογίζουν οι πολιτικοί- αν και παραδέχεται ότι και αυτός δεν είναι . . . άγιος. Ακόμα όμως και η μη συμμόρφωση του με τους νόμους και κανονισμούς θεωρείται ιδιαίτερη ικανότητα από μέρους του –"μαγκιά"- και είναι ακόμα ένας λόγος για να μην δέχεται να πληρώσει το όποιο τίμημα, οικονομικό ή άλλο, του καταλογίζεται.

Όλο αυτό που περιέγραψα λέγεται «το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδος» σήμερα αλλά μάλλον είναι και ες αεί.

Κάθε ένας από εμάς έχει την τάση να προτείνει λύση και πράγματι κατά μόνας ή συλλογικώς, γινόμαστε αποδέκτες λύσεων και απόψεων για το τι πρέπει να γίνει.

Πρόσφατα κάποιοι πολίτες και συμπολίτες μου, πρότειναν την κυριαρχία της μιας εξουσίας (Δικαστική) πάνω στις άλλες (Νομοθετική – Βουλή και Εκτελεστική - Κυβέρνηση. Διότι όταν απειλείς με εξώδικες καταγγελίες τους βουλευτές αυτό κάνεις.

Σε άλλους καιρούς αυτό θα χαρακτηριζόταν απόπειρα αλλοίωσης του πολιτεύματος αλλά σήμερα όπου καμία από τις εξουσίες του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν μπορεί να θεωρηθεί «αμόλυντη» η κατάργηση της ανεξαρτησίας των εξουσιών, για μερικούς, είναι μια κάποια λύσις.

Δεν είναι!

Εάν υπάρχει κάποια λύση στο σήμερα φαινόμενο αδιέξοδο –κι έχω σχολιάσει και στο παρελθόν την γνωστή φράση «η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα»- αυτή βρίσκεται στην ενότητα των δρώντων πολιτών, στην συζήτηση ανάμεσα στους πολίτες χωρίς χαρακτηρισμούς και βρισιές και στην αξιοποίηση των πολιτικών εργαλείων που το Δημοκρατικό πολιτικό σύστημα διαθέτει.

Υπάρχει λοιπόν η κεντρική πολιτική σκηνή όπου παίζουν οι βουλευτές που ο καθένας μας έχει επιλέξει να τον εκπροσωπεί κι εκεί οι επιλογές γίνονται με εθνικής σημασίας και βαρύτητας κριτήρια. Εδώ είναι ελάχιστες οι δυνατότητες που έχει ο κάθε πολίτης για άμεση παρέμβαση πέρα από τον θόρυβο στις πλατείες.

Υπάρχει όμως και η περιφερειακή πολιτική σκηνή όπου οι πολιτικοί και κομματικοί παράγοντες έχουν ονοματεπώνυμο και σχετικά εμφανή πολιτική συμπεριφορά.

Το να παραιτηθούν οι βουλευτές και να ξαναγίνουν εκλογές, δεν είναι λύση εφόσον στις επερχόμενες εκλογές οι ίδιοι θα εμφανιστούν για να δεσμευτούν για τα ίδια. Πριν παραιτηθούν λοιπόν, να εξηγήσουν!

Αργά αλλά σταθερά νομίζω ότι έρχεται η χρονική στιγμή για να κάνει ο καθένας μας το καθήκον του: όχι μόνο να καταλογίσει ευθύνες αλλά να αναλάβει και ο ίδιος τις δικές του, κατά το μερίδιο του, πολιτικές ευθύνες.
Τώρα που σηκώνομαι από τον καναπέ και καθώς τεντώνομαι για να ξεμουδιάσω από την πολύχρονη ξάπλα και την παρακολούθηση του πολιτικού ριάλιτι, που νόμιζα ότι δεν με αφορούσε, ας κάνω ακόμα κάτι απλό: ας αρχίσω να σκέφτομαι και να μιλάω με τον διπλανό μου και, που ξέρεις, μπορεί να αποφασίσω να μπουκάρω στο στούντιο όπου γυρίζονται τα επόμενα επεισόδια από το πολιτικό μας θρίλερ

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα

    Ένα καινούργιο blog ξεκίνησε στην Θήβα και γενικότερα σε όλον τον Νομό της Βοιωτίας.

    Το ΘΗΒΑ NEWS


    Μπορείτε να δείτε το blog στο url
    http://thivanews.blogspot.com/


    Θα ήθελα να βάλεις το blog μου στο blog σου στα αγαπημένα ιστολόγια.
    Έχω βάλει και εγώ το blog σου στα Αγαπημένα μου Ιστολόγια-στο BLOG ΒΟΙΩΤΙΑΣ

    Με εκτιμηση
    Αναστασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΑΝΙΑ ή ΑΡΙΑ
    ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. την τσίπα πρώτα να την έχουν οι μεταννοημένοι σταλινικοί τύπου ερμου καστριωτη, που μετά την πτώση του τοίχους είδαν το φως το αληθινό και ανενηψαν, κανοντας τώρα τον κριτή των πάντων και βεβαίως ανώνυμα. δυστυχώς για σένα έρμε ολοι γνωριζόμαστε.
    η τραγωδία είναι οτι τον γκρέμισμα του τοιχους επιασε και μας απο κάτω που δεν γεννηθήκαμε αριστεροί αλλά επιλέξαμε να γίνουμε.ευτυχώς οχι τουλάχιστον σταλινικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Ανώνυμε 1:44

    Προσπαθώ να καταλάβω τι σε εξόργισε στο συγκεκριμένο κείμενο και καταλήγω στο ότι μάλλον δεν προσέχεις το τι διαβάζεις ή έχεις άλλα στο νου σου όταν διαβάζεις. Τέτοια ευαισθησία για ένα αντιπαραγωγικό (αστικό!) κράτος που ενθαρρύνει την διαφθορά, ούτε ο νεοφώτιστος της σχολής του Σικάγου δεν επιδεικνύει. Εγώ πάντως ένα κράτος που παράγει ελλείματα, δεν το θέλω. Μπορεί και πρέπει ο δημόσιος τομέας να είναι παραγωγικός διότι, στο κάτω-κάτω, είναι απαραίτητος.

    Πάντως εδώ είμαστε και περιμένω την σχετική τεκμηρίωση της . . . αγανάκτησης σου.

    Ως όψιμος αριστερός όμως που είσαι και «μη σταλινικός», κατά δήλωσή σου, δεν πείθεις ότι είσαι οπαδός της συζήτησης και της παράθεσης επιχειρημάτων. Εάν η «αριστερή σου ιδεολογία» σε ωθεί σε τέτοιο τρόπο επικοινωνίας, τότε ο Στάλιν, κάπου εντός σου, χαμογελάει κάτω από τα μουστάκια του και σου γνέφει ικανοποιημένος που με κατατρόπωσες.

    Ο ΕΡΜΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ δεν είναι ένας ιδιαίτερος τύπος πολίτη. Προφανώς και έχει την ιστορία του και δεν έπεσε ξάφνου σήμερα από τον ουρανό. Ούτε θέλει να κάνει τον σύγχρονο Κάτωνα. Συζήτηση επιδιώκει να προκαλεί και ευχαριστιέται με τον έξυπνο και με χιούμορ διάλογο. Αλλά, αφού τον ξέρεις τον έρμο και αφού ισχυρίζεσαι ότι είδε το φως το αληθινό μετά το 1989, κι αποκήρυξε μετά βδελυγμίας τον σταλινισμό και τας παραφυάδας αυτού, εσύ τουλάχιστον πρέπει να χαίρεσαι για αυτό, να τον συγχαίρεις και όχι να τον μέμφεσαι.

    Λοιπόν Ανώνυμε, τα τείχη που έπεσαν τότε στο Βερολίνο, κάποιους τούς ξύπνησαν και τους ώθησαν να βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Όμως, από ότι φαίνεται μ' εσένα, μερικοί, παρόλο τον κρότο που έκανε το γκρέμισμα, εξακολουθούν να κοιμούνται τον ύπνο του «αριστερού» με δήθεν φιλελεύθερη σκέψη, με αναμασημένες βεβαιότητες και ανέξοδους τσαμπουκάδες χωρίς λογική και σίγουρα δίχως συνέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΣΟΥ ΕΓΩ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟΣΤΕΛΝΑ .ΝΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΚΡΟΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΑΝΤΖΩΜΕΝΟΙ Σ΄ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ . ΞΕΡΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΡΩΝΕ ΑΚΟΜΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ 10 ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ . ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ . ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΥΦΑΡΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΤΟΣΑ ΚΟΡΑΚΙΑ . ΚΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ . ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΔΩ . ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ? ΟΤΑΝ ΕΞΑΘΛΙΩΘΕΙ Η ΜΑΖΑ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΙΟΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ Η ΤΡΩΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΤΟΥ Η ΘΑ ΕΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΕΚΟ ΣΥΝΗΘΩΣ Η ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑ Η ΘΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΗΔΗ
    ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΚΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα