Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Κωπαΐδα κι Ελλάδα: βουτηγμένες στον λαϊκισμό και στην αδράνεια



Πριν από λίγο καιρό, ένας φίλος και συντοπίτης μας, ο Γιώργος Λάντζας (ΓΛ),  παρουσίασε την ιδέα του για την Κωπαΐδα. Η επιστολή του δημοσιεύτηκε σε όλα σχεδόν τα ιστολόγια της περιοχής και μπορεί όποιος θέλει να την βρεί και να την διαβάσει. Ενδιαφέρουσα, αλλά όπως διαπιστώσαμε όλοι μας, την κατάπιε η καταβόθρα της προεκλογικής κίνησης. Ούτε σχόλιο ούτε ανταπόκριση.
Είχαμε συζητήσει το θέμα με τον συντάκτη της πρότασης και τού είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας με κίνδυνο να μας χαρακτηρίσει δειλούς κι αδιάφορους. Ευτυχώς γλυτώσαμε τον χαρακτηρισμό αλλά στα άλλα μάλλον δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε
Το ζήτημα είναι να γίνουν πράγματα στην περιοχή μας αλλά αυτό είναι κάτι που ξεπερνά την διάθεση προσφοράς ενός ατόμου. Απαιτεί θεσμική υποστήριξη από πολιτικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Προς το παρόν όμως, οι μεν δημοτικοί άρχοντες στην περιοχή μας κατατρίβονται με την ικανοποίηση πολύ καθημερινών προβλημάτων των κατοίκων των οικισμών. Οι δε λοιποί παραγωγικοί φορείς, μάλλον περιμένουν τις εκλογές για να δουν προς ποιόν θα στραφούν να «απαιτήσουν» τα δίκια τους και ποιος θα είναι ο νέος ιθύνων της περιοχής για να «τα βρουν» μαζί του. Βλέπετε το πελατειακό σύστημα δεν έχει μόνο τον εξυπηρετητή (που είναι ο πολιτικός της εξουσίας) αλλά και τον εξυπηρετούμενο, που είμαστε όλοι εμείς οι «αγανακτισμένοι».

Η πρόταση του ΓΛ για την Κωπαΐδα ήταν ενδιαφέρουσα αλλά λειψή. Νομίζω δε, ότι θα πέσει θύμα των εσωτερικών αντιφάσεων της. Διότι όταν ο συντάκτης της πρότασης ομολογεί ότι το όλο θέμα είναι πολιτικό, τότε απαιτεί και πολιτική αντιμετώπιση και όχι απλώς διαχειριστική, εν είδει πρότζεκτ μανατζμεντ, για το οποίο οι γνώσεις του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι αδιαμφισβήτητες. Αυτό θα έρθει μετά και τότε άνθρωποι σαν τον ΓΛ θα μας είναι χρήσιμοι. Διότι πράγματι, η καλή πρόταση θα φανεί στην υλοποίηση της και εκεί χρειάζονται τεχνικές γνώσεις, δουλειά κι όχι απλώς λόγια.
Νομίζω μάλιστα ότι ο ΓΛ βιάστηκε να παρουσιάσει τις ιδέες του με ένα τρόπο που εκφράζει την αγωνία του να απαλλαγεί από το βάρος της υλοποίησης τους. Μου φαίνεται ότι είπε, με τον τρόπο του, ένα «είπα κι ελάλησα κι αμαρτίαν ούκ έχω» κι εκείνο που θα προσθέσει σε λίγο καιρό είναι ένα «νίπτω τας χείρας μου» και θα απομακρυνθεί πικραμένος όταν το σάβανο της σκόνης θα καλύπτει τα ακαλλιέργητα χωράφια της Κωπαΐδας.
Αλλά εάν κάτι απέδειξε το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012 είναι ότι οι πολίτες θέλουν κάτι διαφορετικό αλλά δεν ξέρουν τι ακριβώς. Θέλουν έναν ηγέτη για να τους δείξει τον δρόμο και να τους υποδείξει τις διαδικασίες. Ηγέτη αλλά όχι κατ ανάγκη ένα πρόσωπο. Θέλουν κάτι που να τους ανατρέψει την εδραιωμένη ως συνείδηση άποψη ότι πολιτική επιλογή είναι η ανάθεση ρόλου σε οποιονδήποτε θέλει να παίξει κάποιον ρόλο ή τα «λέει ωραία» ή «είναι μάγκας» ή οτιδήποτε άλλο αλλά οι ίδιοι να μένουν παρατηρητές των εξελίξεων.
Για γενικές κουβέντες με τουπέ, που χωρίς καμία αυτοκριτική αλλά με περισσό θράσος ιδιοκτήτη του κράτους, επιλέγουν ένα από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν μεταπολιτευτικώς την χώρα. Για οράματα μιας άλλης πολιτικής, ασαφούς μεν αλλά ελπιδοφόρας, μπορούν να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Για μια διαμαρτυρία όλο νομιμότητα και με βάση τις παραδοσιακές αξίες της φυλής, θα επιλέξουν το ΛΑΟΣ, τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ή τον ΜάνοΤζήμερο. Για μια επιβεβαίωση της γενικής απόρριψης του πολιτικού προσωπικού και επιλογή του «αποτελεσματικού τσαμπουκά» ή και της βίας που σέρνεται υποδόρια στις σχέσεις μας ως λύσης για την πολιτική ανεπάρκεια, επιλέγουν την Χρυσή Αυγή. Τέλος, για μια επιμονή σε ένα δρόμο που οδηγεί σε ένα χθες που έχει καταντήσει βαρετό επιλέγουν το ΚΚΕ.
Από όλα έχει ο κομματικός μπαξές αλλά ουσία δεν έχει. Διότι δεν μπορεί να αποτελεί ουσία για έναν πολιτικό λόγο η αυτόματη μεταφορά της καθημερινότητας (πράξεις και λεξιλόγιο), εντός κι εκτός οικίας του καθενός αλλά και του καφενείου, στον δημόσιο πολιτικό χώρο. Αυτό ακριβώς είναι η ουσία του λαϊκισμού. Και το ότι κάθε πολιτικός σχεδόν κατηγορεί τους άλλους για «λαϊκισμό», επιβεβαιώνει ότι κανείς τους δεν είναι έτοιμος να «σπάσει αυγά για να κάνει την ομελέτα του μέλλοντος» που τόσο χρειαζόμαστε.
Η χώρα μας είναι σε τραγική κατάσταση όχι μόνο οικονομικώς. Σε κάθε τομέα, κάθε ανάλυση που γίνεται ξεκινά από την θλιβερή διαπίστωση των ελλειμμάτων στρατηγικής: από την εξωτερική πολιτική μέχρι και την διαχείριση των απορριμμάτων. Έχουμε ένα σωρό στρατηγούς, κυριολεκτικά και μεταφορικά –χωρίς αντικειμενική αξιολόγηση αλλά με περίσσεια αυτοπεποίθησης κι αυτό είναι επικίνδυνο- αλλά οι «φαντάροι» κοιμούνται ή αισθάνονται μονίμως αδειούχοι!
Το ίδιο βλέπουμε κι εδώ, στα καθ’ ημάς. Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι παρόμοια με εκείνη στις άλλες περιοχές της χώρας μας. Υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα πολιτικής σκέψης και πρακτικής. Όλοι κάνουν διαπιστώσεις για τα άσχημα αλλά περί του δέον γενέσθαι όλοι έχουν «σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις» που κανείς μας δεν γνωρίζει. Τα προεκλογικά προγράμματα βρίθουν κοινοτυπιών και ορθώς δεν τα διαβάζει κανείς ενώ οι προτάσεις των κομμάτων για την Βοιωτία είναι είτε ανύπαρκτες ή εντελώς επουσιώδεις.
Οι Δήμοι της περιοχής ξεκίνησαν μια πορεία για την Κωπαΐδα, με δηλώσεις, εκδηλώσεις και τυμπανοκρουσίες και τώρα όλα έχουν πέσει στην νάρκη του «περιμένουμε και βλέπουμε». Δεν είναι η έλλειψη προσωπικού ή οι «πόροι» που δεν υπάρχουν. Είναι το ότι η δήμαρχοι επιλέγουν τον αυτοκαταστροφικό ρόλο του άχρωμου διαχειριστή μιας μιζέριας που θα εκμηδενίσει και τους ίδιους.
Εκείνο που πριν από όλα χρειάζεται είναι η ανάδειξη του πολιτικού ρόλου των τοπικών διοικήσεων δήμων και παραγωγικών φορέων. Κι εδώ ως «πολιτικό ρόλο» εννοώ την ανάδειξη της σημασίας των θεσμών ως χώρων συγκέντρωσης και έκφρασης της απόφασης των πολιτών.
Εάν οι πολίτες δεν θέλουν, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει και σε αυτό συμφωνούμε με τον φίλο ΓΛ. Αλλά για να καταγραφεί η θέληση των πολιτών πρέπει κάποιος φορέας, πολιτικώ τω τρόπω, να το αναδείξει: να τους ενημερώσει και να ερεθίσει το ενδιαφέρον τους.
Άρα, η Κωπαΐδα μπορεί να σωθεί και να μας σώσει, μόνο όταν γίνει η  ενεργοποίηση του συλλογικού πολιτικού ζώου: θεσμών και πολιτών της περιοχής μας. Αλλιώς ωραίες ιδέες κι όμορφα κείμενα σαν κι εκείνο του ΓΛ όμορφα «καίγονται», ξεχνιούνται και πάνε.

Η φωτογραφία απεικονίζει μέρος από τους περίφημους πάπυρους του Οξύρυγχου, που βρέθηκαν στην Αίγυπτο. Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από τα Στοιχεία Γεωμετρίας, του Ευκλείδη.

5 σχόλια:

  1. Με απαγοήτευσες Έρμο Καστριώτη.Αντί να προσπαθήσεις να διευρύνεις το θέμα, το κλείνεις άρον άρον ,χωρίς μάλιστα να καταδεχτείς να το δημοσιεύσεις και θεωρώ αυτο περίεργο.Ποιος δικός σου Κριμπάς και ποια Κωπαΐδα μια από τα ίδια, έγινες ξαφνικά μέρος του συστήματος γιατί και ο Σ μέρος του συστήματος είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον ΓΛ συζητήσαμε το θέμα και του πρότεινα (και συμφωνήσαμε) η επιστολή του να πάει στα μεγάλης «επισκεψιμότητας» ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής έτσι ώστε να υπάρξει μια αντιπροσωπευτικότητα ως προς τους οικισμούς.

      Το θέμα (για την Κωπαΐδα υποθέτω ότι λες) εάν θα κλείσει θα το αποφασίσουν οι Δήμοι, οι πολίτες και οι φορείς της περιοχής κι όχι ένα ιστολόγιο. Η παρέμβασή μου σε τούτο ακριβώς αποβλέπει: να μην μείνει έτσι μετέωρη η άποψη του ΓΛ. Διότι κρίνοντας από την μέχρι σήμερα ανταπόκριση, μάλλον τζάμπα θα πάει και προφανώς ο ΕΡΜΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ αυτό δεν το θέλει.

      Με το σημερινό μου σημείωμα σημειώνω με λύπη μου την καθυστέρηση και κτυπάω το καμπανάκι. Έχω βάλει στοίχημα με τον ΓΛ για την εξέλιξη (αυτός είναι πολύ πιο αισιόδοξος από εμένα) κι ακόμα περιμένω κι εύχομαι να χάσω. Θα έπρεπε όμως ήδη οι Δήμοι, οι Συνεταιρισμοί να έχουν κάτι. Έτσι δεν είναι; Τι περιμένουν; Να καταρρεύσουν τα κανάλια και να καταγγείλουν το «κράτος»; Επιτέλους υπάρχει και θετικός πολιτικός ακτιβισμός κι όχι μόνο γκρίνια.

      Μερικές φορές έχω την βεβαιότητα ότι δεν κατανοούμε την κρισιμότητα των στιγμών και κυρίως την ρευστότητα του χρόνου και δεν ξέρω τι να κάνω για να ευαισθητοποιήσω όλους μας για αυτό.

      Η σχέση μου με τον Σ (ΣΥΡΙΖΑ υποθέτω ότι εννοείς) είναι μια σχέση ανοικτή στην κριτική και στη συζήτηση. Όπως ακριβώς και με τα υπόλοιπα κόμματα και πολιτικές ή δημόσιες προσωπικότητες. Όλοι (κι ο ΕΡΜΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ) κρίνονται. Συμφωνώ πάντως ότι ο Σ είναι μέρος του ευρύτερου πολιτικού συστήματος (οργανωτική μορφή και ως προς το στιλ της επικοινωνίας σίγουρα) κι αυτό δεν μου αρέσει αλλά δεν μπορώ να κάνω και κάτι για αυτό.

      Τέλος, αν είναι, κάθε άποψη που είναι διαφορετική από την δική σου ή δεν κολακεύει τον δικό σου τρόπου σκέψης, να σε απογοητεύει, μάλλον πρέπει να το ψάξεις λίγο. Ένας κόσμος που όλοι συμφωνούμε είναι ένας ανιαρός και βαρετός κόσμος. Δεν είναι πάντως δικός μου.

      Διαγραφή
  2. Οσμίζομαι ''παράξενο'' παιχνίδι.Εσύ με απαγοητεύεις και όχι η διαφορετική άποψη, εξ αιτίας των έως τώρα γραφομένων σου κατα καιρούς,και θεωρώ ότι κανονικά θα έπρεπε να κάνεις αγώνα και όχι έστω και προσυννενοημένα με τον Κο Γ.Λ.να τοποθετείσαι επιδερμικά για τόσο σοβαρό και πραγματιστικό θέμα.Εξάλλου, ως αναγνώστης, δεν ξέρω τι συζητήσεις έχουν προηγηθεί η ακόμη και ποιοί έχουν εμπλακεί σε αυτές.Βέβαια ''θα το ψάξω΄΄ μην σε ανησυχεί αυτο, δε με πτοείς, μειώνοντας με σαν αναγνώστη σου, να είσαι σίγουρος,θα ξαναγράψω σχόλιο αν το κρίνω εγώ , αλλά η απαγοήτευση είναι εδώ.Εν τω μεταξύ ψάξε να βρείς στον δημόσιο τομέα Νεο πασοκνδ ρουφιάνους για να ενημερώσουν τον Σ. Την συμβουλή σου περίμενε ολόκληρος κομματικός μηχανισμός του Σ.Λες και θα αρνηθεί κάποια υπηρεσία να δώσει ακριβή στοιχεία στο Κόμμα!Τόση λαχτάρα πια για μια θέση ,μέσω κομματικού μηχανισμού , στον Δημόσιο τομέα;Τόση στέρηση για εξουσία;άλλου είδους κλαδικές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν κατάλαβα τι από όσα έκανα είναι διαφορετικά από όσα κάνω μέχρι σήμερα και προκάλεσα τόση πίκρα. Σχολιάζω κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα. Τίποτα άλλο.

      Με την πρόταση του ΓΛ προφανώς συμφωνώ αλλά η ένστασή μου δεν ήταν για την πρόταση όσο για την μεθόδευση. Να το πώς πιο απλά: πρότεινα μια πιο άμεση και πιο «πολιτική» παρέμβαση από μια επιστολή. Πολιτική και όχι κομματική, έτσι; Ίσως να μην ήταν δυνατό κάτι τέτοιο. Ίσως. Αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι σημαντικές αλλαγές στην ζωή μας –και η διαχείριση της Κωπαΐδας είναι μια τέτοια αλλαγή- δεν γίνονται δι’ αλληλογραφίας και με διακηρύξεις εκ του μακρόθεν.

      Παρόλα αυτά, δεν θέλω να παραδεχτώ ότι έληξε το θέμα, κι ας χάσω το στοίχημα. Μακάρι να γίνει η συζήτηση κι εκεί να είσαι σίγουρος ότι ο ΕΡΜΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ θα εκφράσει τις σκέψεις του.

      Τα άλλα για την ενημέρωση του Σ ειλικρινά δεν τα καταλαβαίνω. Προφανώς έχουν να κάνουν με την προηγούμενη ανάρτηση. Εκείνο που είπα είναι το ότι ένα κόμμα, έστω και βιαστικά φτιαγμένο για να ξεπεράσει τις ασχήμιες του εκλογικού νόμου, καθώς ετοιμάζεται για να κυβερνήσει, πρέπει να διαμορφώνει πολύ συγκεκριμένες θέσεις πλέον κι όχι γενικές. Γιατί; Διότι οι πολίτες δεν θα του δώσουν πίστωση χρόνου κι ο Σεπτέμβρης είναι κοντά. Δηλαδή αν δεν έχουν τιμές τα κρεμμύδια φέτος, τι θα πεί στους αγρότες ο Υπουργός Λαϊκής Γεωργίας;

      Ένα κόμμα δε, όπως ο Σ, που είναι μονίμως εκτός των κυβερνητικών θώκων, θα έπρεπε να ασχολείται πιο πολύ με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας κι όχι να επαναλαμβάνει τις γενικές θέσεις του προ 6μήνου. Η διαφορά του λεγόμενου «επικαιροποιημένου» προγράμματος σε σχέση με το εκλογικό πρόγραμμα για τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, είναι η αφαίρεση των λέξεων «καπιταλισμός». Ωραία «επικαιροποίηση» κι ελπίζω να μην είναι συμβολικό αυτό! Κατά τα άλλα η ασάφεια παραμένει.

      Τέλος πάντων, θα θεωρούσα πιο λογικό να ξεκινήσει ο Σ εδώ στην Βοιωτία, μια ουσιαστική συζήτηση με τους πολίτες για την αγροτική οικονομία –ακόμα να φανεί άνθρωπος του Σ στα χωριά μας!- και την βιομηχανική ανάπτυξη στην Βοιωτία, παρά να κάνει αυτές τις συναντήσεις στην Θήβα, όπου να ακούσουμε αυτά που ξέραμε, και είδαμε τους ψηφοφόρους του να χαίρονται που είναι πολλοί και μετά να επιστρέφουν όλοι στα σπίτια και τα καφενεία τους εν αναμονή των εκλογών. Αμην.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Έρμο,

    Λυπάμαι που δεν μπορώ να βρίσκομαι πιο συχνά στην παρέα σου για κουβέντα. Σε ότι αφορά την Κωπαΐδα πάντως, νομίζω ότι έχω πολλούς λόγους να είμαι αισιόδοξος. Απλώς η για πολλά χρόνια εμπειρία μου με μεγάλους οργανισμούς, ναι του ιδιωτικού τομέα, με δίδαξε να είμαι υπομονετικός. Το Ελληνικό Δημόσιο, σε πείσμα όσων καταφέρονται εναντίον του, δεν είναι για «πέταμα». Οι Δήμοι και οι άλλοι κοινωνικοί φορείς της χώρας μας θέλουν τον χρόνο τους και ειδικά για μια πρόταση διαχείρισης του Κωπαϊδικού πεδίου θέλουν αρκετό χρόνο. Στο κάτω-κάτω κανείς δεν έχει έτοιμη την ιδανική λύση. Άσε που ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι κοινότητες των ανθρώπων –στην συγκεκριμένη περίπτωση οι καλλιεργητές της Κωπαΐδας- είναι που διαμορφώνουν τις λύσεις. Ο ρόλος ο δικός μου και των άλλων «ειδικών» είναι να προτείνουν και να βοηθάνε, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στην υλοποίηση των λύσεων που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επιλέγουν. Έτσι απλά, χωρίς εγωισμούς και υστεροβουλία.

    Με την επιστολή μου, εκ του μακρόθεν προς το παρόν, θέλησα απλώς να προτείνω και να «θέσω σε συζήτηση» μια πρόταση. Μην είσαι μίζερος λοιπόν και μη βιάζεσαι. Η σκέψη μου είναι σε συζήτηση αλλά θέλει τον χρόνο της. Από ότι είδες ο φίλος εδώ σου λέει να μην «κλείσεις το θέμα». Το ξέρω ότι δεν είναι στις προθέσεις σου αυτό ούτε, όπως σωστά σημείωσες, στις δυνάμεις σου.

    Είμαστε συνομήλικοι περίπου αλλά μερικές φορές σε πιάνει εφηβικός πυρετός και αδημονία. Ως μεσήλικας όμως θα έπρεπε να έχεις μάθει «οι προτάσεις τι σημαίνουν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα