Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Σκέψεις περί των χθεσινών εκλογικών αποτελεσμάτων




Ο τρόπος που εξετάζει κάποιος ένα κοινωνικό ή πολιτικό φαινόμενο. Σχετίζεται άμεσα με τον συνολικό τρόπο σκέψεις του και τις αξίες του. Τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών είναι ένα τέτοιο φαινόμενο και θα προσπαθήσω να συζητήσω το θέμα αντικειμενικά. Θα αναλύσω τα αποτελέσματα εδώ, στο Δήμο μας και τους οικισμούς μας και δεν θα επαναλάβω τα γενικά «πολιτικά» συμπεράσματα που ήδη ανακοίνωσαν οι ηγέτες των κομμάτων. Θεωρώ ότι τα κόμματα που σέβονται τον πολιτικό τους ρόλο έτσι, από τη βάση εκκινώντας, πρέπει να αναλύσουν τα αποτελέσματα. Αρχίζοντας αντίστροφα, «από τα πάνω» από την άποψη της ηγεσίας δηλαδή, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν στα μέλη τους προκαταλήψεις διαστρέφοντας έτσι την κριτική τους άποψη και την αυθεντικότητά της. Αλλά μάλλον αυτό επιθυμούν οι ηγεσίες για αυτό εμείς ας το κάνουμε αλλιώς.

Χωρίς να ξεκινήσω από πολύ παλιά, διαπιστώνω ότι από τις εκλογές του 2004, ο πληθυσμός των ψηφοφόρων στον νομό μας, μειώθηκε ελάχιστα, κατά 1.200 εγγεγραμμένους ενώ αυξήθηκε ο αριθμός εκείνων που δεν ψηφίζουν κατά 20.000 άτομα περίπου! Έτσι, το ποσοστό της αποχής που ήταν το 2004 περίπου 16% στις χθεσινές εκλογές έφτασε το 33%. Παρόλο που οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν πιο πολλοί κατά 500 περίπου, τελικά ψήφισαν 3.500 λιγότεροι από όσους είχαν ψηφίσει τον Μάιο 2012! Όλο και πιο πολλοί συμπολίτες μας, τα τελευταία χρόνια, δεν βρίσκουν ενδιαφέρον στην εκλογική διαδικασία. Μάλιστα στις χθεσινές εκλογές, η αποχή αυξήθηκε παρόλη την «διαφήμιση» περί της κρισιμότητας των συγκεκριμένων εκλογών. Το ακόμα πιο άσχημο είναι ότι οι συμπολίτες μας αυτοί, θεωρούν ως κύριο πολιτικό ρόλο τους, εκείνον του ψηφοφόρου.


Στο νομό μας συνολικά τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αναμενόμενα και σε γενικές γραμμές αντίστοιχα με τα πανελλαδικά, οπότε παρόμοια είναι και τα γενικά συμπεράσματα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρούφηξε κυριολεκτικά από (σε παρένθεση ο αριθμός των ψήφων κατ’ εκτίμηση): το ΠΑΣΟΚ (600), το ΚΚΕ (3.500), τους Οικολόγους (1.000) τα διάφορα κινήματα (500), την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (800) ακόμα και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (1.000) και την ΔΗΜΑΡ (700). Έτσι έγινε η πρώτη δύναμη στο νομό με ποσοστό 30,67%. Ελέω εκλογικού νόμου βγάζει έναν βουλευτή μόνο.

Ο ίδιος εκλογικός νόμος φέρνει στην Βουλή το γνωστό πρόσωπο του Μπασιάκου μαζί με άλλους δύο της ΝΔ σε μιά σπάνια επίδειξη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού που μένει πάντα ίδιο! Στη ΝΔ λοιπόν, επέστρεψαν οι ψήφοι που είχαν πάει στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ της Ντόρας (3.500), μέρος από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (2.000), τον Μάνο-Τζίμερο (1.000) και το ΛΑΟΣ (700). Παρόλες τις επιστροφές στο «μαντρί», η παραδοσιακή Δεξιά παράταξη απέχει ακόμα από τους 26.000 ψήφους του 2009 για να μη πάμε παλιότερα.

Ο πάλαι ποτέ δικομματικός εταίρος ΠΑΣΟΚ, έχασε ακόμα 600 ψήφους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις εκλογές του Μαίου και δεν έβγαλε βουλευτή. Δεν θα μας λείψουν οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι και καλά θα κάνουν να σκεφτούν αυτή την αιφνίδια πτώση. Διότι από το 43,9% και τους υπερήφανους 160 βουλευτές πριν από μόλις τρία (3) χρόνια, περιορίζεται σήμερα στο 12,28% αλλά το θέμα είναι ότι δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί τους λόγους για αυτό και δεν δείχνουν διάθεση να μάθουν.

Το ΚΚΕ κυριολεκτικά λαφυραγωγήθηκε και πρέπει να σκεφτεί –αμφιβάλλω αν θα το κάνει- σοβαρά την παρουσία και τον λόγο του και στην τοπική πολιτική σκηνή. Και, ναι, δεν αρκεί η διαπίστωση "όπως παντού κι εδώ" σύντροφοι!

Η ΔΗΜΑΡ παρόλο που έχασε περίπου 700 ψήφους, κράτησε την θέση της.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αποδείχτηκαν λίγοι για «Τρίτη δύναμη» κι έχασαν περίπου 3.000 ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές, αλλά παρόλα αυτά το Βοιωτικό ποσοστό τους (8,36%) είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.

Τέλος, ο εθνικιστικός λεγόμενος χώρος, από τους 89 ψήφους του 2004 του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, ξέφυγε από την κηδεμονία των «νομιμοφρόνων» δεξιών κομμάτων και ως ΧΑ κι έχει πλέον 6.440 ψήφους (8,77%, πάνω από τον εθνικό του μέσο όρο) και είναι τέταρτη δύναμη στον νόμο Βοιωτίας.

Σύμφωνα με τον «φύρερ» Μιχαλολιάκο, τα προβλήματα που το μόρφωμα αυτό θα προσπαθήσει να λύσει (!!) είναι οι λαθρομετανάστες και η εκδίωξη τους από την χώρα, τα εθνικά θέματα (Μακεδονικό, Β. Ήπειρος, Τουρκική επιρροή στην Θράκη, Αιγαίο) και η οικονομική υστέρηση της χώρας. Άρα, εκείνοι που επιθυμούν την εκλογική συρρίκνωση της ΧΑ ξέρουν που πρέπει να αναπτύξουν τις απόψεις και τις θέσεις τους και να αφαιρέσουν μεγάλο μέρος των επιχειρημάτων της.

Την άποψη μου για την ΧΑ ήδη μπορείτε να διαβάσετε στην προηγούμενη ανάρτηση.

Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε μερικά πιο συγκεκριμένα πράγματα για την εκλογική συμπεριφορά της ΧΑ στο Δήμο μας.

Στο νομό Βοιωτίας, η ΧΑ είχε το ψηλότερο ποσοστό της στον Δήμο Τανάγρας (Σχηματάρι, Οινόφυτα, Δερβενοχώρια) 14,44% με ψηλότερο στο ΔΔ Δερβενοχωρίων που ήταν 16,37%. Νομίζω ότι μετά την Πελοπόννησο, εδώ πρέπει να είναι η άλλη καλή επίδοση τους.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσπιών το ποσοστό της ΧΑ είναι 10,74% και αυτό οφείλεται κυρίως στην εκλογική συμπεριφορά των Μαυρομματαίων που το 15,55% από αυτούς επέλεξε ως τρίτο κόμμα την ΧΑ να τους εκπροσωπεί. Το δικό μου Ερημόκαστρο κατέταξε την ΧΑ έβδομη με ποσοστό 6,00%. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο χωριό μας αρκετοί από τους 58 ψήφους που πήγαν στην ΧΑ προέρχονται από τον χώρο του ΚΚΕ κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.

Η ΧΑ ήρθε για να μείνει και ο εθνικισμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι γελοίο που δέρνει.

Κατά τα άλλα, η καθημερινότητα είναι εδώ, απαίσια και δυνατή, με μνημόνια, ανασφάλεια και ανεργία και ο μόνος τρόπος για να την ξεπεράσουμε είναι να δούμε τον ρόλο μας αλλιώς: από παθητικοί ψηφοφόροι και σχολιαστές να μεταβληθούμε σιγά-σιγά σε ενεργούς σκεπτόμενους πολίτες.
 
Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποκαλυπτικές για σχεδόν όλους τους πολιτικούς χώρους και οι συμπεριφορές τους θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι πραγματικά έχουν κατά νου, διότι έως τώρα εγώ τουλάχιστον δεν μπόρεσαν να καταλάβω.

1 σχόλιο:

  1. Ένας μήνας αποχή είναι μεγάλο διάστημα. Ένα μήνα από τις εκλογές κι ακόμα το γλεντάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα