Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ρεπορτάζ απο την συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου






Σε πρόσφατο κείμενο - ανακοίνωση για την παρθενική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου μας, με σχόλιο του συμμετείχε στην σχετική συζήτηση ο Δήμαρχος μας, ο κ. Γιώργος Ντασιώτης.


Εγώ δυστυχώς δεν παραβρέθηκα για να σας ενημερώσω αλλά να που προσφέρεται να το κάνει ο φίλος  Πολίτης Αλιάρτου, που μας λέει:

Συμμετείχα στην συγκεκριμένη συνεδρίαση και με λίγα λόγια τα πράγματα έχουν ως εξής: 
Συμφωνήθηκε να συναντηθούμε περίπου ξανά σε ένα μήνα.
 

Μοιράστηκε σχέδιο κανονισμού λειτουργίας για να γίνουν παρατηρήσεις ,μεταβολές κτλ και να πάει για έγκριση στο Δ.Σ.
 

Προτάθηκε ένας τρόπος λειτουργίας με θεματικές ομάδες εργασίας που θα εισηγούνται στην ολομέλεια.
 

Τα μέλη θα καταθέσουν προτάσεις για θέματα που θα μπορούσε να εξετάσει ή να αναλάβει δράση η επιτροπή. Προτάθηκε, για παράδειγμα να σκεφτούμε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Μπορεί να μην είμαστε ακόμα σε θέση να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης αλλά μπορούμε να σκεφτούμε τρόπους για την ευαισθητοποίηση όλων μας στο  δημότες στο θέμα αυτό και κυρίως την «εκπαίδευσή» μας στην καλαισθησία και σε κανόνες πολιτισμένης ζωής στα χωριά μας.
 

Ο Δήμαρχος νομίζω ότι πρότεινε επίσης το θέμα της ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στα δημοτικά διαμερίσματα. Το ονόμασε «δημοτική συνείδηση» και ενώ το θεωρώ ενδιαφέρον δεν μπορώ να σκεφτώ πρακτικά πως μπορεί να γίνει αυτό. Θα δούμε.
 

Φάνηκε  πάντως ότι μάλλον χρειάζεται κάτι σαν γραμματεία με λίγα μέλη,  που θα φροντίζει την προετοιμασία της συνάντησης (συλλογή εισηγήσεων και προτάσεων, ενημέρωση μελών, ανακοινώσεις για ενημέρωση των δημοτών, κτλ.). Δεν είναι εύκολο να είναι αποτελεσματικό ένα σύνολο σαράντα ανθρώπων!
 

Πήγα διστακτικός, γιατί από τέτοιες επιτροπές και επιτροπάτα συνήθως δεν βγαίνει τίποτα. Οι εντυπώσεις μου όμως είναι πολύ καλές. Είδα σαράντα και κάτι συμπολίτες -σύνεδρους να συμμετέχουν, και άλλους τόσους δημότες να παρακολουθούν, που άφησαν τις δουλειές τους και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση δείχνοντας μάλιστα και διάθεση να συνεχίσουν. Όλοι τους είχαν κι άλλες υποχρεώσεις αλλά παρόλα αυτά ήρθαν.
 

Στα πηγαδάκια που κάναμε μετά, φεύγοντας,  επιβεβαιώσαμε την ευχάριστη έκπληξη για την ενεργοποίηση ενός τέτοιου θεσμού. 
 

Παρόλη την επιφύλαξη που έχω με τους θεσμούς που επιβάλλονται «από τα πάνω», είναι καλό που δίνεται ευκαιρία να ακούγονται όλες οι φωνές -και μάλιστα κάπως επίσημα, αφού είναι πολλοί οι εκπρόσωποι φορέων ανάμεσά μας- χωρίς να περιθωριοποιείται καμία άποψη. Από τον καλό συντονισμό και από την ποιότητα των προτάσεων εξαρτάται κυρίως το να γίνουν οι δικές μας αποφάσεις και αποφάσεις του Δήμου.
 

Δεν βλέπω τίποτα αρνητικό στην συμμετοχή των δημοτών στα κοινά αρκεί να γίνεται με τρόπο αποτελεσματικό και να μην δημιουργείται «χάβρα» οπότε θα την κάνουμε για τα σπίτια μας πάλι άπρακτοι και γκρινιάρηδες.

Πολίτης Αλιάρτου

2 σχόλια:

  1. Πολύ ευχάριστα είναι όλα αυτά που γράφει ο φίλος "Πολίτης Αλιάρτου". Μπήκαμε ήδη στην εποχή της Νεομεταπολίτευσης και νομίζω ότι το "ΟΧΙ σε όλα" σαν παλιά πρακτική που κυριαρχούσε πρέπει να δώσει την θέση του στο "κάνουμε δημιουργικές προτάσεις", και με αγώνες προσπαθούμε να τις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα γείτονες,

    Πράγματι έτσι είναι! Αλλά -αυτό το καταραμένο ‘αλλά’- ας κρατάμε και ‘πισινή’ διότι το κλίμα της Μεταπολίτευσης -κομματικός βερμπαλισμός και ξεφωνητά- έχει κάτι από τον μυθικό Ανταίο: όσο το κρατάμε όλοι μας στον αέρα της αληθινής κοινωνικής πραγματικότητας και της ενασχόλησης με τα πραγματικά κοινά μας προβλήματα, εξασθενεί έως θανάτου. Μόλις όμως ‘ακουμπήσει στο έδαφος’ της προεκλογικής περιόδου ή των κομματικών μικρονόων τακτικών, τότε ‘νάτο, νάτο προβάλλει κι αντρειεύει και θεριεύει’.

    Η ευθύνη όλων εκείνων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική: μπορεί να δείξουν έναν άλλο δρόμο πολιτικής πράξης και διαλόγου αλλά, εάν δεν εφαρμοστεί σωστά κι εκφυλιστεί σε μια χωρίς νόημα συζήτηση, θα μας οδηγήσει ‘στα πιο βαθειά χασμουρητά’ και στην . . . εσωστρέφεια.

    Το ενδιαφέρον μας, εμάς των υπολοίπων, η δημοσιότητα, η συζήτηση ίσως βοηθήσουν στο να κρατήσουμε τον . . . Ανταίο μας εκεί ψηλά και να τον καταβάλλουμε τελικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα