Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Τι θα γίνει λοιπόν το πρωί της 7ης Μαΐου 2012



Ένα ενδιαφέρον κείμενο του Π. Μανδραβέλη, τροφή για σκέψη και για συζήτηση

Τι θα γίνει λοιπόν το πρωί της 7ης Μαΐου, την επομένη δηλαδή των πρόωρων και άκαιρων εκλογών, που ο Αντώνης Σαμαράς, η Αριστερά και ένας συνασπισμός Μέσων Ενημέρωσης, δημοσιογράφων, δημοσιολόγων, επιχειρηματιών κ.ά. προώθησαν με επιτυχία; 

Τίποτε δραματικό. Ο ήλιος θα ανατείλει κανονικά, οι Έλληνες θα ξυπνήσουν άκεφα μετά το βράδυ της αγωνίας για τα αποτελέσματα· τα exit polls σε ένα τέτοιο ρευστό σκηνικό δεν θα δώσουν γρήγορα την εικόνα της επόμενης μέρας. Θα φουντώσουν οι συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες και τα στοιχήματα για τις επόμενες εκλογές. Οι δημοσιογράφοι θα ψάχνουν τους νέους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κυρίως να δουν αν θα χαιρετίσουν την νίκη τους ναζιστικά. Τα στελέχη των υπόλοιπων κομμάτων θα πάρουν σβάρνα τα ραδιόφωνα για να αναλύσουν –με τις γνωστές σιβυλλικές τοποθετήσεις– το «μήνυμα των εκλογών» και να στείλουν «μηνύματα» στην ηγεσία.


Πολλοί θα μιλούν για τη «σοφία του εκλογικού αποτελέσματος» και για την «οργή που εξέφρασε ο κόσμος», χωρίς να κατανοούν το οξύμωρο της «οργισμένης σοφίας». Οι δημοσιογράφοι-παρουσιαστές των talk-show, μόνιμοι κήνσορες των πάντων και θεράποντες ουδενός, θα ψέγουν τους πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων ότι δεν κατάλαβαν νωρίς τις διαθέσεις του κόσμου. Στα αριστερά θα πανηγυρίζουν το προοίμιο της επανάστασης, ενώ θα διατυπώνουν και μια ευχή για «πλατιά σύμπραξη των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων ώστε να καρποφορήσει η μεγάλη νίκη του λαού, στις 6 Μαΐου».

Ο κόσμος δεν θα αλλάξει με κρότο, ούτε καν με λυγμό, που προέβλεψε ο ποιητής. Θα αλλάζει με ψιθύρους, δημοσιεύματα και δηλώσεις. Θα είναι οι Financial Times με τίτλο «Greeks reject EU rescue package», και κάποιοι άλλοι που θα το πουν πιο αριστερά «Greeks vote against austerity measures». Αλλά οι καλοθελητές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (που δυστυχώς πληθαίνουν) θα το πουν ωμά, ότι «η Ελλάδα έχει αποφασίσει να τραβήξει τον δρόμο της εκτός ευρωζώνης». Οι επίσημες δηλώσεις θα είναι πιο συγκαταβατικές: σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η Ελλάδα ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα προκύψει θα πρέπει να σεβαστεί τα συμπεφωνηθέντα του δεύτερου μνημονίου».

Κανείς όμως δεν θα το εννοεί. Όλοι πλέον ξέρουν ότι μέτρα που δεν μπόρεσε να πάρει μια μονοκομματική κυβέρνηση (του Γιώργου Παπανδρέου) ή μια δικομματική (του Λουκά Παπαδήμου) είναι αδύνατον να ψηφιστούν από μια Βουλή με κάθε απόχρωσης καρύδι. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα απλώνονται τα χαρτιά του Σχεδίου Β. Οι παλιές συζητήσεις θα φουντώσουν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί ή τεχνοκράτες, που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, θα έχουν ένα επιπλέον επιχείρημα: τη θέληση του ελληνικού λαού.

Εκείνοι που βλέπουν το ευρώ ως ένα δαπανηρό αλλά αναγκαίο όχημα της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, θα έχουν σαφώς πιο αδύναμα επιχειρήματα και θα προβάλουν φόβους κατάρρευσης ολόκληρου του εγχειρήματος. Οι άλλοι όμως θα τους απαντούν ότι το κόστος παραμονής της Ελλάδος στην ευρωζώνη έχει γίνει –πριν από πολύ καιρό, μάλιστα– μεγαλύτερο από το κόστος εξόδου, ενώ κάποιοι τρίτοι θα φέρουν το επιχείρημα ότι η Ισπανία ήδη δανείζεται με 5,75% για να δανείζει την Ελλάδα με 3,5-4,5%.

Η εξελισσόμενη κρίση στην ευρωζώνη δεν θα αποτελεί επιχείρημα υπέρ ημών («βλέπετε; τα παθαίνουν κι άλλοι») αλλά θα κάνει πιο επιτακτική μια πρόχειρη λύση για την Ελλάδα, για να ασχοληθούν με τα σοβαρότερα προβλήματα τους. Κάποιοι θα αναφέρουν τον «ηθικό κίνδυνο»: αν η Ελλάδα αποτύχει ατιμώρητα, έρχεται η Ισπανία και η Ιταλία, που ήδη δηλώνουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους οποίους είχαν θέσει. Και η αποτυχία της Ισπανίας και της Ιταλίας σημαίνει πολλά λεφτά, που κανείς γερμανός ή ολλανδός φορολογούμενος δεν μπορεί –και φυσικά δεν θέλει– να δώσει.

Στον Guardian και στον Monde θα γράφονται πύρινα άρθρα για τις βλαβερές συνέπειες της λιτότητας που οδηγεί τους ψηφοφόρους να ψηφίζουν ναζιστές και λαϊκιστές, αλλά αυτοί που μετράνε τα λεφτά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα σηκώσουν αδιάφορα τους ώμους. Το ‘χουν εξάλλου ξαναζήσει με τον Βίκτορα Ορμπάν στην Ουγγαρία. Ο λαϊκιστής δεξιός πρωθυπουργός εκλέχτηκε με το σύνθημα της αποδέσμευσης από το ΔΝΤ. Όταν κατήγγειλε τη συμφωνία χειροκροτήθηκε από όλους τους εγχώριους «αντιστασιακούς». Εν τω μεταξύ, όμως, ο Ορμπάν άλλαξε το σύνταγμα προς το αντιδημοκρατικότερο και τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο χρόνια μετά το νταηλίκι, επέστρεψε στην «κηδεμονία» του ΔΝΤ, με την οικονομία σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι την ανέλαβε. Σίγουρα κάποιοι απ’ όσους διαμορφώνουν τις αποφάσεις στην Ευρώπη θα αντιτείνουν χαιρέκακα: «αν η Ελλάδα ακολουθήσει τα χνάρια της Ουγγαρίας, θα την καταδικάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανε με τον Βίκτορα Ορμπάν. Τώρα, όμως, έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ανησυχούμε. Δείτε τα spreads της Γαλλίας που ανεβαίνουν...».

Κι ενώ στα πρωινάδικα θα ανατέμνουν τις αιχμές του «x» αποτυχόντος πολιτευτή κατά της ηγεσίας του κόμματός του, η συζήτηση εκτός Ελλάδος θα φουντώνει από τις δηλώσεις εγχώριων και εξωχώριων λαϊκιστών. Ακροαριστεροί ο πρώτοι, θα ισχυρίζονται «δεν χρωστάμε δεν πληρώνουμε», ακροδεξιοί οι δεύτεροι θα τείνουν τον δείκτη του χεριού τους στον κρόταφό τους: «τι σας λέγαμε εμείς; αυτοί θέλουν να φάνε τα λεφτά των φορολογουμένων μας».

Βέβαια, σε ένα χαοτικό σκηνικό όπως είναι η πολιτική και η οικονομία, πολλά άλλα θα συμβούν. Δεν ξέρουμε, π.χ., πώς θα επηρεάσει η διαφαινόμενη νίκη Ολάντ στις γαλλικές εκλογές. Όχι μόνο εμάς, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Μπορεί να ενισχύσει τα πολιτικά επιχειρήματα των νεοκεϋνσιανών, αλλά μπορεί και να βάλει σε μεγάλη δοκιμασία τον γαλλογερμανικό άξονα. Σίγουρα θα αυξήσει το κόστος χρήματος που δανείζεται η ευρωζώνη. Προεκλογικά, οι οίκοι αξιολόγησης είχαν προειδοποιήσει τη Γαλλία ότι στην περίπτωση εκλογής του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία θα υποβαθμίσουν τη γαλλική οικονομία, εξ αιτίας των δηλώσεων του σοσιαλιστή υποψηφίου για μη αποδοχή του νέου δημοσιονομικού συμφώνου. Κάποιοι από το μαύρο μπλοκ της θυγατέρας του Λεπέν θα αρχίσουν τους λογαριασμούς· με πόσο δανείζεται η Γαλλία και πόσο δανείζει τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης.

Τον Μάρτιο του 2010, κουβέντιαζα με έναν στοχαστικό γέροντα, πρώην στέλεχος μεγάλης ΔΕΚΟ. Ήταν οι πρώτες μέρες της άνοιξης και οι τελευταίες της αμέριμνης αλλά πλασματικής ευημερίας. Γύρω μας, αγόρια και κοριτσόπουλα έπιναν τον (πανάκριβο) φρέντο τους, έπαιζαν με τα εισαγόμενα κινητά τους και τιτίβιζαν για τα θέματα της νιότης τους. «Ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο;», μου είπε. «Αυτά τα παιδιά όχι μόνο θα πληρώσουν χωρίς να φταίνε, αλλά κυρίως δεν μπορούν να φανταστούν τι τα περιμένει».

Δεν έδωσα σημασία, διότι δεν είχα καταλάβει ότι στην πολιτική και στην οικονομία τα πράγματα δεν γίνονται μονομιάς, όπως διαβάζουμε στα βιβλία ιστορίας. Στη ζωή και στην πολιτική, το ένα μικρό πράγμα φέρνει τ’ άλλο και οι μεγάλες καμπές στην ιστορία μόνο εκ των υστέρων διακρίνονται.

Αυτή είναι και η τελευταία μου ελπίδα, ότι δηλαδή το παραπάνω -πρόδρομο- σενάριο θα αποδειχθεί στο μέλλον μια απλή απόπειρα σκοτεινής κι άχρηστης περιγραφής μιας λογοτεχνικής δυστοπίας.

8 σχόλια:

  1. Άντε γ.... μ.... Πάσχο.
    Βλέπω ότι σε απασχολεί τι θα συζητούν οι Ευρωπαίοι και οι αγορές. Πουθενά δεν λες τι θα κάνουν οι αντιμνημονιακοί νικητές των εκλογών.

    Ε λοιπόν, φερέφωνο των αγορών και της Ευρώπης των τραπεζών, ένα κράτος κυρίαρχο σέβεται πρώτα το λαό του. Προέχει η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια των πολιτών και φυσικά η εργασία. Η δική σου προτεραιότητα είναι οι τράπεζες, γι' αυτό και δε θα σε γράψει ποτέ η ιστορία για το μυαλό σου αλλά μάλλον για την ανοησία σου.
    Μάθε ότι ο άνθρωπος με πολιτική απόφαση έφτιαξε το χρήμα για να κάνει εύκολη τη ζωή του και οποιαδήποτε στιγμή με πολιτική απόφαση διορθώνει της στρεβλώσεις μέχρις ότου καταφέρει να τις εξαλείψει.
    Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι ΑΡΧΙτέκτονες που χτίζουν, με ανθρώπινες ψυχές, χρημάτινους πύργους. Εκεί στεγάζουν τους ανόητους υπαλλήλους τους, οι οποίοι μέχρι να θαφτούν στα ερείπια του ψεύτικου κόσμου, εκβιάζουν την κοινωνία για να κρατήσει όσο μπορεί περισσότερο το ψέμα τους.
    Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε 10:28

      Παρέθεσα το συγκεκριμένο άρθρο όχι δια να ερεθίσω το «αντιμνημονιακό» κοινό αλλά για να συζητήσουμε μερικά σημεία που έχουν ενδιαφέρον. Οπότε είναι λάθος να ζητάς από τον Μάνδρ. να σου πει τι θα κάνουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις την επαύριον των εκλογών. Άσε που νομίζω ότι και οι ίδιες δεν το ξέρουν και αυτό είναι, όπως και να το κάνουμε, πρόβλημα.

      Θεωρώ ρεαλιστικές τις υποθέσεις – μετεκλογικές περιγραφές του για το πολιτικό σκηνικό κυρίως σε σχέση με την υλοποίηση των μέτρων μνημονίου που πράγματι δεν θα είναι εύκολες αλλά –και αυτό είναι πιο σοβαρό- σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Προσωπικά δεν βλέπω κανένα φως στο τούνελ. Δεν υπάρχει πειστική απάντηση στο πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας δηλαδή πως κι από ποιόν θα υπάρξουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν αυτές τις θέσεις εργασίας. Για να μειωθεί η ανεργία, έστω και κατά έναν (1) άνεργο σε τέσσερεις (4) μήνες, η αντίστοιχη επένδυση θα έπρεπε να γίνεται σήμερα αλλά σήμερα δεν.

      Νομίζω ότι τον Μανδρ. δεν τον ενδιαφέρουν οι Τράπεζες. Ίσα ίσα που λέει ακριβώς ότι «Στον Guardian και στον Monde θα γράφονται πύρινα άρθρα για τις βλαβερές συνέπειες της λιτότητας που οδηγεί τους ψηφοφόρους να ψηφίζουν ναζιστές και λαϊκιστές, αλλά αυτοί που μετράνε τα λεφτά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα σηκώσουν αδιάφορα τους ώμους» και μάλλον έχει δίκιο. Επιπλέον, η δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων στις ευρωπαϊκές χώρες προς αυταρχικές, ξενοφοβικές κι εθνικιστικές λύσεις καθόλου δεν πρέπει να υποτιμάται.

      Βρήκα επίσης λίαν ενδιαφέρον την αναφορά του στους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στις χώρες της ΕΕ σε σχέση με την στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ. Στα μεγάλα σαλόνια φαίνεται ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα και μπορούμε να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεραιότητα για αυτούς αλλά ένα ενδιαφέρον πείραμα αντοχής τόσο των πολιτών όσο και της ντόπιας εξουσίας. Τα θέματα αυτά δυστυχώς δεν είναι θεωρητικά και μελλοντικά αλλά του πολύ συγκεκριμένου και εγγύτατου παρόντος. Νομίζω, εξ όσων γνωρίζω, ότι κανέναν δεν απασχολεί το μεταβατικό στάδιο διάλυσης ή έστω αποχώρησης της Ελλάδας από ΕΕ κι Ευρωζώνη, όχι ένεκα δικής μας απόφασης αλλά δικής τους αγνόησης μας.

      Έχεις δίκιο με όσα αναφέρεις για τον ρόλο του νομίσματος και του χρήματος. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν γίνει πολύπλοκα και οι αποφάσεις αλλά κυρίως η εκτίμηση των επιπτώσεων από τις αποφάσεις αυτές, έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολες.

      Σε σχέση με όλα αυτά, νομίζω ότι το επίπεδο προεκλογικού προβληματισμού είναι σε απαράδεκτο χαμηλό επίπεδο: έχουν όλα τα κόμματα συντονιστεί στο «ενισχύστε μας με την ψήφο σας» αλλά για την επόμενη ημέρα σιωπή.

      Διαγραφή
  2. Δε συμφωνώ μαζί σου στα της επόμενης μέρας. Ένοχη σιωπή έχουμε από τους συγκυβερνήτες. Επίσης το ΚΚΕ πιστεύει ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες γύρω μας ώστε να έχουμε λαϊκή επανάσταση και περιορίζεται στο ότι αν είναι ισχυροποιημένο από τις εκλογές θα υπερασπιστεί καλύτερα τα κοινωνικά δικαιώματα. Ο ΛΑΟΣ πιστεύει ότι πρέπει να του δώσουμε δύναμη για να παίξει πάλι τον "υπεύθυνο" ρόλο του ελεγκτή των συγκυβερνώντων, με τη διαφορά ότι τώρα λέει ότι θα τους επιβάλει και την ατζέντα.
    η Δημοκρατική Αριστερά λέει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο και θα ψάξει για ισοδύναμα που δεν θα αγγίζουν τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Οι οικολόγοι έχουν μια πιο καλή πρόταση η οποία ταιριάζει σε πολλά με αυτή του Σύριζα, δεν είναι όμως ξεκάθαροι στο θέμα του μνημονίου. Μένουν οι δύο ρεαλιστικότερες προτάσεις οι οποίες είναι διαφορετικές ως προς το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνουν. Η μια είναι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και η άλλη του Σύριζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να μια άλλη άποψη, πιο αριστεροαισιόδοξη από την δική μου: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22788&subid=2&pubid=63650254 αλλά παραμένουσα διακηρυκτική.

      Δύο σημεία ας κρατήσω. Την παρατήρηση ότι η ΕΕ της Μέκρελ διαλύεται. Ίσως. Αλλά τότε σε αυτή την ΕΕ που μένει ο δικός μας ρόλος, ως κράτος και ως άτομα, πρέπει να περιγραφεί και να παρουσιαστεί ένας αντίστοιχος «οδικός χάρτης» και μια «αφληγηση» για να χρησιμοποιήσω λέξεις του συρμού.

      Το άλλο σημείο αφορά την απογοητευτική –δι’ εμέ- εικόνα της Αροστεράς στην Γαλλία. Οπότε το ότι «Η άλλη μέρα των εκλογών θα ανήκει σε αυτούς που θα συνεχίσουν τον αγώνα της εθνικοαπελευθεροταξικής ανάτασης του λαού μας, τον οποίο προσπαθούν να κρατήσουν στην κατάθλιψη και την απόγνωση» ακούγεται καλό ως παρότρυνση αλλά πολύ λίγο ως πολιτική πρόταση.

      Διαγραφή
  3. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε διαφορετική αίσθηση του χρόνου. Η επόμενη ημέρα είναι κυριολεκτικά επόμενη: Μάιος 2012. Τι θα ψάξει και που θα το ψάξει η ΔΗΜΑΡ αυτό που λες; Διότι και η κατεύθυνση του ψαξίματος θα μπορούσε να είναι αντικείμενο συζήτησης κι ένδειξη μιας νέας πορείας. Κι έπειτα, ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί ως εθνικός εκπρόσωπος με τα κοράκια εάν δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο εσωτερικά; Δεν εννοώ αναγκαστικά κρεμάλες αλλά θα πρέπει να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες και να καταλάβουμε όλοι το πώς φτάσαμε ως εδώ. Δεν φταίει η παγκόσμια κρίση για το παραγωγικό τέλμα που οδηγηθήκαμε. Η παγκόσμια κρίση ανέδειξε με τραγικό τρόπο τις εθνικές μας παραγωγικές κι αξιακές ανεπάρκειες κι αυτό δεν θεραπεύεται με γενικολογίες.

    Όσα αναφέρεις για τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων, παραμένουν ίδια όπως θα ήταν κι αν γίνονταν εκλογές το 2010 ή και πιο πίσω ακόμα ενώ τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Για το ΚΚΕ, ας πούμε, σύγκρινε τη στάση του με εκείνη του ΑΚΕΛ. Δηλαδή με πόσο ποσοστό θα θέλει να συμμετέχει σε κυβέρνηση; Ή μήπως θέλει την απόλυτη εν λευκώ εξουσιοδότηση από τους πολίτες για να κυβερνήσει διότι το πρόγραμμα του δεν δέχεται νερό; Αλλά και η υπόλοιπη Αριστερά νομίζω ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δεν είμαι βέβαιος ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένη (οργανώσεις και πρόσωπα) μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό. Κυρίως λείπουν οι επεξεργασμένες θέσεις εάν θέλει να γίνει «κυβερνώσα». Κι όχι μόνο θέσεις αλλά και πρόγραμμα, δηλαδή πότε πρέπει να γίνει κάτι και γιατί. Δηλαδή στα καθ’ ημάς, τι θα μπορούσε να υλοποιήσει στην σφαίρα της αγροτικής οικονομίας άμεσα, από τον Σεπτέμβρη; Και τι θα γίνει αν επειδή ίσως δεν θα έχουμε καλές τιμές κλείσουμε πάλι τους δρόμους; Ξέρεις δε, ότι η εκδικητηκότητα του πλήθους προς τους "διορθωτές" και "μεταρρυθμιστες" που αποτυγχάνουν είναι άμεση και σκληρή!

    Επειδή όμως η πολιτική πράξη, ειδικά αυτή την περίοδο, απαιτεί όχι να ομιλούμε θεωρητικώς αλλά να πράττουμε ειδικώς και συγκεκριμένως, η άποψη μου είναι ότι η ψήφος σε κάποιο από τα κόμματα της Αριστεράς που μπορούν να εκλέξουν βουλευτή είναι η πιο λογική κίνηση. Χωρίς ψευδαισθήσεις, είναι μια ψήφος συμβιβασμού και όχι προοπτικής δυστυχώς. Είναι μια κίνηση που ίσως συμβάλλει στο να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συζήτησης και αναζήτησης νέων πολιτικών εκφράσεων και σχημάτων. Παράλληλο όμως πρέπει να δει και ο καθένας μας την δική του στάση στην πολιτική κοινωνία.

    Κατά την άποψη μου, καμία θέση "αντι-" δεν μπορεί να είναι θέση δημιουργίας. Το ίδιο ισχύει για το αντι-μνημόνιο συνασπισμό. Όχι με την έννοια ότι το μνημόνιο είναι σωστό αλλά διότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική –και όχι ελιγμοί προεκλογικοί- για να αντιμετωπίσουμε καταρχήν της συνέπειες της κρίσης και στην συνέχεια για να υπάρξει ανάπτυξη. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» κινούνται στην σφαίρα αντι-μνημόνιο και νομίζω ότι θέλουν απλώς να διαπραγματευτούν θέσεις στην νέα κυβέρνηση. Διότι κατά τα άλλα οι θέσεις τους είναι είτε ανύπαρκτες είτε αναμάσημα θέσεων της ΝΔ.

    Μια ενδιαφέρουσα αλλά πολιτικά αδύναμη θέση, εκφράζει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=vgU2YughV3U&feature=player_embedded αλλά επίσης, για ιστορικούς λόγους δες και την ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996: http://www.greektube.org/content/view/109973/2/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις πριν λίγο τελείωσε η συνέντευξη τύπου του Σύριζα στο Ζάππειο. Δεν έχει νόημα να την ξαναπώ. Νομίζω ότι είναι πλήρης και τεκμηριωμένη. Σε λίγες μέρες θα ακούσουμε την αντίστοιχη συνέντευξη τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Προς το παρόν, εάν άκουσες τον Τσίπρα, τι έχεις να πεις για αυτήν την πρόταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (συνέχεια)

      14.40: "Η έξοδος από την κρίση δεν είναι η επιστροφή στο 2008. Πρέπει να υπάρξει νέα βάση στη σχέση πολιτικής με τον πολίτη. Υπάρχει κρίση εκπροσώπησης. Πρέπει η εξουσία να ελέγχεται από τους πολίτες. Αυτό το πολιτικό σύστημα είναι πνιγηρό. Χρειαζόμαστε εμβάθυνση της δημοκρατίας και διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων". Δηλαδή; Τι σημαίνει αυτό σε νομοθετικό επίπεδο; Η έξοδος από την κρίση μπορεί να απαιτεί μια νέα σχέση της πολιτικής με τον πολίτη αλλά η σχέση αυτή θέλει περιγραφή: θα αλλάξει κάτι στα κόμματα; Θα αλλάκει κάτι στο τρόπο συγκρότησης των θεσμών (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συνδιακλισμός); Ποιες αλλαγές θα δρομολογηθούν, πότε και πως εξασφαλίζεται η επιτυχία τους; Σου θυμίζω ότι ακόμα οι πολίτες, εσύ κι εγώ, χαμπάρι δεν έχουμε πάρει για το τι απαιτούν πολιτικά από εμάς, εκτός από την ψήφο μας. Πότε θα μας το πουν, πότε θα το καταλάβουμε για να βοηθήσουμε την νέα κυβέρνηση; Διότι είναι προφανές ότι οι πιέσεις που θα υπάρξουν θα είναι τεράστιες εφόσον μιλάμε για αλλαγή τρόπου άσκησης της πολιτικής.

      13.41: "Η διαπραγμάτευση σε ευρωπαικό επίπεδο για να είναι αποτελεσματική πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο ο λαικός παράγοντας. Μέχρι σήμερα πήγαιναν στις Βρυξέλλες για πουν στους πιστωτές αυτά που θέλανε να ακούσουν. Δεν πήγαν ούτε μία στιγμή να πουν τις κόκκινες γραμμές, τα αιτήματα του ελληνικού λαού. Αυτοί πνίγανε το λαό στα χημικά". Όταν ακούω κάτι τέτοια τρελαίνομαι! Οποία πολιτική ανωριμότητα! Δηλαδή επειδή θα ανακοινώσουν οι έλληνες διαπραγματευτές τις «κόκκινες γραμμές» του ελληνικού λαού θα πιεστούν οι πιστωτές μας και θα υποχωρήσουν; Ή μήπως θα κουβαληθούμε σε διαδήλωση στις Βρυξέλλες κι αυτό σημαίνει ότι η πολιτικοί μας αντιπρόσωποι αποκτούν διαπραγματευτική ισχύ;

      13.42: "Μιλάμε για ακύρωση του μνημονίου, η κόλαση δε διαπραγματεύεται". Προφανώς η πολιτική αυτή απόφαση θα προκαλέσει αντιδράσεις των οποίων πρέπει να πούμε το ονοματεπώνυμο τώρα, πότε θα το πούμε; Πότε περιμένουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ποιος και γιατί θα μας προκαλέσεις δυσκολίες και προβλήματα; Και όλα τούτα δεν έχουν σχέση με τα ιδιαίτερα μυστικά καβάτζες σε μια διαπραγμάτευση αλλά με την στρατγηγική κατεύθυνση της χώρας. Όταν ο Τσίπρας σωστά πριν από μέρες κατήγγειλε σε κάποια συνέντευξη του συγκεκριμένους οικονομικούς παράγοντες (Μυτηληναίος, Μπόμπολας) γιατί δεν εξηγεί ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που θα μας προκαλέσουν προβλήματα, τι είδους προβλήματα και γιατί εμείς ως χώρα θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε; Διότι, απαντώ εγώ, δεν υπάρχει σχέδιο πίσω από τις κουβέντες αυτές αλλά η όλη πολιτική στάση είναι βλέποντας και κάνοντας κι αυτό είναι που με ανησυχεί. Δεν με ανησυχεί περισσότερο από την συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης αλλά δεν αισθάνομαι καθόλου ήρεμος με το μέλλον μου και μας. Ελπίζω ότι κάτι θα βγει από το ανακάτεμα της τράπουλας μετά την 6η Απριλίου 2012.

      Διαγραφή
  5. ελπίζω να διαβάεις πρώτα αυτό το σχόλιο και μετά το παραπάνω

    Όχι, δεν την παρακολούθησα αλλά αφού μου το είπες μπήκα στο http://www.left.gr/article.php?id=309 και σημείωσα μερικά βασικά σημεία στην χρονική στιγμή που ειπώθηκαν (τα μέσα σε εισαγωγικά) κι αυτά σχολιάζω εν συνεχεία:

    13.18: "Δεν είναι σημαία ευκαιρίας η διακυβέρνηση του τόπου, για να υπάρξει συνεργασία πρέπει να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Με τον κ. Καμμένο δεν έχουμε μόνο ιδεολογικές διαφορές, έχουμε και προγραμματικές. Δε γίνεται να βγούμε από το μνημόνιο αν δεν πληρώσουν οι πλούσιοι - δεν μπορείς να είσαι αντιμνημονιακός θέλοντας να τα έχεις καλά με όλους." Συμφωνώ για τον Καμμένο αλλά τότε με το ΚΚΕ να αρνείται, σε ποιους απευθύνεται η πρόσκληση; Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση της αριστεράς που αναφέρεται στο επόμενο; Πόσο ρεαλιστική είναι μια τέτοια προοπτική; Πως θα μπορέσει ο προβληματισμένος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ να μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν αποδεικνύεται η ρεαλιστικότητα σχηματισμού μια κυβέρνησης αριστερών δυνάμεων; Εάν στην κυβένρηση αυτή πρόκειται να συμμετάσχουν, ας πούμε, ο Φλωρίδης ή ο Αλ. Παπαδόπουλος –διότι άλλοι αξιόλογοι από την περιοχή του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διαθέσιμοι, πότε θα το δηλώσουν; Μετεκλογικώς; Ποια είναι τότε η ηθική βάση για τον σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης ανοικτής στην πληροφόρηση του «λαού»;

    14.31: "Ιδρυτική πράξη μίας κυβέρνησης της αριστεράς: η ακύρωση του μνημονίου και η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και μετά η πολιτική διαπραγμάτευση για δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

    (συνεχίζω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα