Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Σοσιαλιστής από . . . γονίδιο!


Για τον Μήτσο Παπανικολάου

Στην χώρα μας πάντα υπήρχε μια θετική στάση απέναντι στις σοσιαλιστικές ιδέες. Μπορεί οι πολίτες να μην εμπιστεύονταν τα αριστερά κόμματα για την διακυβέρνηση του τόπου, αλλά απέναντι στις ιδέες τους όλοι δήλωναν φίλοι και συμπαθούντες. Θυμάμαι προεκλογικά τον βουλευτή της ΝΔ Γιακουμάτο να δηλώνει "είμαι σοσιαλιστής" κι έτριξαν τα κόκκαλα του Μαρξ!


Για την πρακτική εφαρμογή του πολιτικού συστήματος σοσιαλισμός / κομμουνισμός υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις, όχι άδικα, όπως αποδείχθηκε. Υπάρχουν ακόμα.


Στον χώρο της ιδεολογίας, του πολιτισμού, μάλλον οι αριστεροί κυριαρχούσαν με τις ιδέες της ισότητας, της αδελφοσύνης των λαών, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας. Σε αυτό ίσως συνέβαλλαν οι κοινές αναφορές με την κυρίαρχη στην Ελλάδα  χριστιανική θρησκεία και οι κυνηγημένοι κουμουνιστές και αριστεροί θεωρούσαν  τον εαυτό τους ως μάρτυρα μιας καινούργιας θρησκείας που διαδέχεται τον Χριστιανισμό και την παπαδοκρατία.

Είναι πάμπολλες οι αναφορές στην λογοτεχνία και οι συσχετισμοί των παθών των αριστερών με εκείνα τα πάθη του Ιησού έτσι όπως τα καταγράφει η καινή Διαθήκη. Μπορώ πρόχειρα να αναφέρω τον Βάρναλη, τον Ρίτσο, τον Καζαντζάκη.

Φαίνεται τελικά ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην θεώρηση της ζωής και στα πολιτικά πιστεύω των ανθρώπων. 



Το ξέραμε, το υποπτευόμασταν  και πριν αλλά τώρα το επιβεβαιώνει και σχετική έρευνα.  

Πρέπει να πω προκαταβολικά ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τα κοινά ψέματα και η Στατιστική. Όχι πως λένε ψέματα οι έρευνες αλλά καλό είναι να προσέχουμε τι διαβάζουμε. Εν πάση περιπτώσει και επί του προσωπικού του καθενός μας, δεν είναι ανάγκη να πάρουμε τα συμπεράσματα και τους σχολιασμούς των αναλυτών τοις μετρητοίς!

Λοιπόν, τι λέει η συγκεκριμένη έρευαν; Ότι μπορεί κάποια πράγματα να έχουν αλλάξει αλλά η ουσία παραμένει: οι αξίες και ο προσωπικός τρόπος ζωής του καθενός σχετίζεται άμεσα με τις πολιτικές προτιμήσεις!

Οι Αριστεροί, για παράδειγμα, είναι πιο διαβαστεροί, δίνουν μικρότερη σημασία στο ακριβό αυτοκίνητο, τους αρέσουν οι διακοπές και τα ταξίδια και δεν τους ενδιαφέρει η κοινωνική καταξίωση. Πάνε πιο πολύ προς το «δημόσιος υπάλληλος» ή είναι ιδέα μου;

Οι Δεξιοί από την άλλη, δηλώνουν πίστη στον Θεό και την Πατρίδα, τους ενδιαφέρει η καριέρα και η κοινωνική καταξίωση και προφανώς το καλό, ακριβό αυτοκίνητο. Γιάπηδες ολοταχώς!

Στο ενδιάμεσο χύμα και φύρδην μίγδην ηγεμονεύει το "ναι σε όλα της πλειοψηφίας" και ο μεσαίος χώρος. 

Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν μπερδευτεί τα πάντα και δεν ξέρω αν πράγματι η έρευνα επιβεβαιώνει κάτι ή θολώνει ακόμα πιο πολύ τα νερά. 

Τώρα όμως και εις επιβεβαίωση των κοινωνικών ερευνών, φαίνεται ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχουν βαθύτερα βιολογικά αίτια για την συμπάθεια προς τις ιδέες του σοσιαλισμού, αφού επιστήμονες ανακάλυψαν την ρίζα αυτών των συναισθημάτων κοινωνικής αλληλεγγύης στα γονίδια μας.

Ενώ από την μια μεριά το γονίδιο είναι εξαιρετικός εγωιστικός μηχανισμός, ο πιο εγωιστής στην φύση έτσι όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, από την άλλη, μπορεί και προτρέπει τον οργανισμό στον οποίον ανήκει στο να αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με άλλους  οργανισμούς για την συλλογική επιβίωση του συγκεκριμένου είδους.

Βέβαια προς το παρόν οι επιστήμονες έχουν ισχυρές ενδείξεις, δεν πρόκειται για οριστικές αποδείξεις,  αλλά κάτι λένε σε όλους μας οι διαπιστώσεις αυτές.

Κάθε φορά που οι άνθρωποι προσπαθούσαν στο διάβα της ιστορίας τους να συντονιστούν να κάνουν συλλόγους, συνεταιρισμούς, κόμματα για την επιτυχία των στόχων τους, τελικά ήταν πιο βαθειά η ανάγκη προς τούτο και όχι απλός βιοπορισμός. Πήγαζε από την δομική μονάδα του ανθρώπινου οργανισμού, το γονίδιο του.

Ξεπερνούσε την λογική του ορατού ατομικού συμφέροντος και ο άνθρωπος αισθανόταν ευφροσύνη όχι μόνο από την επιτυχία του συλλογικού οφέλους αλλά κυρίως από την αίσθηση του ότι όλοι κερδίζουν. Ακόμα και η έρευνα που προανέφερα βρίσκει κοινά σημεία σε ότι αγορά στην αξία της εθελοντικής προσφοράς για παράδειγμα.

Αυτό που δεν συμβαίνει σήμερα στον Δήμο μας στον βαθμό που θα θέλαμε πρέπει να το κάνουμε να συμβεί.

Άρα πριν γίνουν όλοι αριστεροί –μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν- αξίζει να δώσουν έμφαση στις συλλογικές δράσεις. Μπορεί να μην αλλάξει ο κόσμος αλλά αυτοί που θα συμμετάσχουν θα το ευχαριστηθούν και μπορεί και να κερδίσουν και κάτι!

Ήμουν έτοιμος να δημοσιεύσω την ανάρτηση όταν έμαθα για τον Μήτσο. Ο Μήτσος με τις γυναίκες του! Τρεις κόρες και η γυναίκα του η Μπία έμεινα μόνες. Κουράγιο! Τον ρούφηξε η Κωπαΐδα στα εξήντα έξι του χρόνια. Συνταξιούχος εργαζόμενος αγρότης. Θανατερός συνδυασμός. Γλυκός άνθρωπος. Καπνιστής και από τα ποτά προτιμούσε το ουίσκι. Στα νιάτα του ποδοσφαιριστής στον ΘΕΣΠΙΑΚΟ. Θέλω να τον θυμάμαι πάντα χαμογελαστό και ... σοσιαλιστή. Ήθελα να διαβάσει αυτό το κείμενο και μετά κουρασμένος, φυσώντας τον καπνό και χαμογελώντας να μου πει "πάλι ωραίες μαλακίες έγραψες".




2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΗΤΣΟ.
    ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΣΕ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ. ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟ, ΜΕ ΤΟ ΣΑΡΚΑΣΤΙΚΟ ΣΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ΝΑ ΠΕΙΡΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ.
    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΣΚΕΠΑΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα