Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Μαθήματα αγώνα από τον Ασπρόπυργο (2)




Παρακολούθησα τον αγώνα των εργαζόμενων στην Χαλυβουργία Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή, διότι εκτίμησα ότι είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση για τις δυνατότητες και τον τρόπο δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος στην χώρα μας στην βιομηχανία, στην καρδιά της ούτως ειπείν ταξικής πάλης. Το θέμα είναι αρκετά μεγάλο αλλά για εμένα τον κρεμμυδοπαραγωγό, μάλλον καιρός είναι να κλείσει προς το παρόν εδώ.

Διαπιστώνω απλώς ότι όπως και στην πολιτική έτσι και στον συνδικαλισμό, πορευόμαστε εγκλωβισμένοι στην εμπειρία του χθες. Μας λείπει το θάρρος να δούμε τα πράγματα έτσι όπως είναι και επιμένουμε να τα εξετάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα περασμένων καιρών, κολλημένοι σε αντιλήψεις και θεωρίες που ίσως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αν δεν αλλάξουμε, η πραγματικότητα θα μας εκδικηθεί. Κάτι σαν το ποδόσφαιρο που ο κανόνας λέει πως αν χάσεις μια και δύο ευκαιρίες θα το φας το γκολ και θα μείνεις με την απορία και το παράπονο πως ήσουν και ο καλύτερος στο αγώνα.

Όμως, ας πάμε πάλι στην συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς στην Ομόνοια, της 19ης Ιανουαρίου 2012 κι ας ακούσουμε τον Πρόεδρο του σωματείου:

«Πιέσαμε να παρθούνε αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις στην περιοχή του Θριασίου και στη συνέχεια στην περιοχή της Αττικής. Πήγαμε και μιλήσαμε σε δεκάδες χώρους, συνελεύσεις εργαζομένων και σε άλλες λαϊκές συγκεντρώσεις. Παρά τις δυσκολίες δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο ενάντια στον Μάνεση με απεργία στη "Χαλυβουργία" του Βόλου. Οργανώσαμε συγκεντρώσεις, συναυλίες στην πύλη του εργοστασίου. Συλλαλητήρια στην Ελευσίνα, στο κέντρο της Αθήνας, στην έδρα της επιχείρησης στην Κηφισιά. Πήραμε μέρος στα συλλαλητήρια αλληλεγγύης που έγιναν στο Βόλο. Οργανώσαμε μια σειρά εκδηλώσεις στο εργοστάσιο, συναυλίες, εκδηλώσεις για τις γυναίκες, για τα παιδιά μας, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολή ταινιών. Όλα αυτά συνέβαλαν ο αγώνας μας να γίνεται γνωστός, υπόθεση όλων των εργαζομένων. Μας βοηθούσαν να αντέχουμε και να συνεχίζουμε. Φτάσαμε εδώ γιατί ο αγώνας μας στηρίζεται από ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης».  

Τρομερά όλα αυτά και υπέροχα, πράγματι. Όποιος έχει κάνει έστω και μια ώρα στάση εργασία μπορεί να καταλάβει με τι προσπάθεια χρειάστηκε για να γίνουν και πόσος κόπος. Όμως όταν κάνεις πόλεμο –και μια απεργία έχει κάτι από πόλεμο- ενδιαφέρει η αντικειμενική εκτίμηση της τελικής έκβασης των μαχών αυτών. Μέτρο για την αξιολόγηση είναι ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν κι εδώ τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά. Οι εργάτες σε άλλες επιχειρήσεις δεν ακολούθησαν τον δρόμο των απεργών και περιορίστηκαν σε έκφραση συμπάθειας κι αλληλεγγύης. Οπότε είναι εντελώς πολιτικάντικη, σχεδόν υποβολιμαία η έκφραση πως «το παράδειγμά μας εμπνέει, το μιμούνται και άλλοι» διότι δεν είναι αληθής.

Κι αφού ο πρόεδρος αναλώνεται σε ένα δοξαστικό κι ευχαριστίες για το ΠΑΜΕ, άσχετα με την ουσία του προβλήματος,  καταλήγει:

«Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους σε δεκάδες χώρους δουλειάς που βρίσκονται σήμερα σε κινητοποιήσεις . . . Σε όλους αυτούς και όσους άλλους προσπαθήσουν στην πορεία, τους δηλώνουμε ότι τζάμπα κουράζονται, δεν είμαστε εύκολοι για τα δόντια τους. Δεν είμαστε μόνοι μας γιατί έχουμε στο πλευρό μας όλους τους τίμιους εργάτες, τα ταξικά συνδικάτα. Σαν εργάτες ξέραμε πολλά, και στις 79 μέρες απεργίας μάθαμε περισσότερα, ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε τους φίλους από τους εχθρούς. Τη συμπαράσταση στα λόγια από τη συμπαράσταση στην πράξη. Την οργάνωση ''αγώνων μέσα από τα σάιτ'' –εδώ μπορεί να είχε στο νου του εμένα- , από την πραγματική οργάνωση αγώνων μέσα στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς. Τις ανέξοδες μεγάλες κουβέντες και παλικαρισμούς, από την πραγματική παλικαριά και το ρίσκο, που φαίνεται μέσα στο εργοστάσιο στο χώρο δουλειάς, εκεί που γίνεται ο πραγματικός ταξικός αγώνας που απαιτεί θυσίες. Τους δηλώνουμε ότι εμείς στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και ζητάμε να δυναμώσει το επόμενο διάστημα, γιατί μας βοηθάει να συνεχίσουμε . . . Ιδιαίτερα θα απευθυνθούμε στους συναδέλφους μας στις μεγάλες επιχειρήσεις του Μετάλλου, να τους πούμε ότι οι χαλυβουργοί δίνουν έναν αγώνα για λογαριασμό όλου του κλάδου. Αν χάσουμε εμείς θα χάσει όλος ο κλάδος, αν κερδίσουμε εμείς θα κερδίσουνε όλοι οι μεταλλεργάτες. Ο Μάνεσης είναι ο εκπρόσωπος των εργοδοτών της σιδηροβιομηχανίας, με αυτόν θα διαπραγματευτούν την υπογραφή των Συμβάσεων και στις άλλες επιχειρήσεις. Θα τους καλέσουμε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να κάνουν συνελεύσεις, να απομονώσουνε και προσπεράσουνε τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ, που έχουν εξαφανιστεί, που δεν κάνουνε τίποτα για τον αγώνα μας, για τα βάρβαρα μέτρα που παίρνονται σε όλες τις επιχειρήσεις του Μετάλλου, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, στη ΛΑΡΚΟ, στις εκατοντάδες επιχειρήσεις που είναι απλήρωτοι, που γίνονται απολύσεις.
Θα οργανώσουμε εξορμήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου όχι μόνο στην Αττική, στη ΛΑΡΚΟ, στη ΧΑΛΚΟΡ, στην ΕΛΒΑΛ, στη ΦΟΥΛΓΚΟΡ και αλλού, να τους καλέσουμε να προχωρήσουνε και αυτοί σε κινητοποιήσεις. Να τους πούμε ότι δε βγαίνει τίποτα με την ανοχή και το "περίμενε"».

Και το έκαναν. Πήγαν παντού και πολλές φορές σε όλα αυτά τα εργοστάσια αλλά οι συνάδελφοί τους έμειναν στο «περίμενε». Στην καλύτερη περίπτωση, προτίμησαν να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στον οπωσδήποτε ηρωικό τους αγώνα.

Όχι διότι είναι συντηρητικοί και πουλημένοι. Είπαμε, οι χαρακτηρισμοί είναι το εύκολο. Αλλά διότι σε κάθε επιχείρηση οι συνθήκες είναι διαφορετικές, διότι συχνά οι εργαζόμενοι έχουν πιο σωστή άποψη του χρονισμού των ενεργειών –θυμίζω ότι όταν γίνονται αυτά είναι προεκλογική περίοδος- διότι το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας εδώ και χρόνια είναι διασπασμένο σε ταξικές και ρεφορμιστικές οργανώσεις, διότι, διότι, . . . Ένας αγώνας χάνεται όχι από ένα ή δύο «διότι» που δεν πήγαν όπως τα θέλανε οι αγωνιστές, αλλά από σωρεία «διότι» που οι ίδιοι αγνόησαν κι αυτά έπεσαν πάνω τους και τους έπνιξαν.

Η μη κινητοποίηση των άλλων εργατών στις ομοειδείς επιχειρήσεις δεν έγινε, οπότε αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει τους απεργούς στην άσκηση θάρρους να καταλάβουν το γιατί και ίσως στην αλλαγή τακτικής και ίσως στόχων. Εκείνοι όμως συνέχισαν την πορεία τους πιστοί, έμπλεοι επαναστατικού οίστρου και πιστοί στην αρχική τους δήλωση «ως το τέλος» χωρίς αυτό το τέλος της δικής τους συγκεκριμένης ταξικής πάλης να είναι πλέον ορατό.  

Κι ο πρόεδρος συνέχισε την ομιλία του: «Σήμερα γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ο αγώνας των χαλυβουργών είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Τώρα όλοι μαζί, εργοδοσία, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και τρόικα, θέλουνε να περάσουνε σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, παντού, αυτά που προσπάθησε να περάσει ο Μάνεσης στη "Χαλυβουργία"».

Μάλιστα. Μα όλοι αυτοί οι κομματικοί σχηματισμοί, ειδικά στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχαν συμφέρον να πουλήσουν διευκόλυνση και να προσπαθήσουν για την λύση του προβλήματος. Όλα αυτά τα πολιτικά κόμματα, μπορεί να μην ήρθαν όπως η Χρυσή Αυγή να δηλώσουν συμπαράσταση, αλλά μπορούν στην λογική την ψηφοθηρική να συμβάλλουν στην διεκδίκηση, έστω και λίγο, έστω και «κάλπικα». Με την κοινή λογική, είναι ακατανόητο το σωματείο να καταφέρετε έτσι εναντίον των συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων, την στιγμή που θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί την πολιτικάντικη διάθεσή τους και να τους πιέσει για να πιέσουν τον Μάνεση να βρεθεί μια λύση.  Δεν είναι ο ρόλος του σωματίου –τουλάχιστον σ’ αυτή την φάση- να καταγγείλει τον «ύπουλο και αντιδραστικό» χαρακτήρα τους. Με την λογική του σωματείου που κατανοεί την ταξική του φύση ως αυτόματη πολιτική ταύτιση με τις πιο «αριστερές  κι επαναστατικές» πολιτικές δυνάμεις, όλα γίνονται κατανοητά και . . . αδιέξοδα εντέλει.

Ο πρόεδρος και το σωματείο θα έπρεπε ήδη από τον Γενάρη να έχουν αναλύσει όλα αυτά και να χαράξουν άλλη πορεία όσο ήταν καιρός και όχι, όπως έκαναν, να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο και τους επόμενους μήνες. Θυμίζω ξανά ότι είναι προεκλογική περίοδος και ότι θεωρητικά ήταν η καλύτερη περίοδος για να πιεστούν τα «αστικά» κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση για να μεσολαβήσουν σε κάποιο συμβιβασμό. Εάν βέβαια αυτό ήταν το επιδιωκόμενο.

Ο Μάνεσης από το άλλο μέρος, καθώς οι δουλειές είχαν πέσει, έβαλε το εργοστάσιο στο Βόλο να δουλεύει φουλ, και οργάνωνε την αντεπίθεσή του. Ο χρόνος κυλάει υπέρ του ισχυρού σε μια διαπραγμάτευση και σε αυτή την περίπτωση ισχυρός είναι ο Μάνεσης.

Στο μεταξύ οι απολύσεις έφτασαν τις 120 περίπου, το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει, η οικονομική πίεση προς την κοινωνία συνολικά θα ενταθεί και είναι πολύ πιθανόν ότι το θέμα της απεργίας θα περάσει στα ψιλά.  

Κι έτσι, στην συνέλευση του σωματείου στις 7 Ιουλ 2012 ο πρόεδρος εισηγήθηκε:

Σαν ΔΣ κατανοούμε τη δυσκολία που υπάρχει, την κούραση και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε μετά από έναν τόσο μακρόχρονο ηρωικό αγώνα. Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Να αξιοποιήσουμε την όποια δυνατότητα υπάρχει, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, να μπούνε σ' ένα δρόμο υλοποίησης. Γι' αυτό σαν ΔΣ, κάναμε τα αιτήματά μας πιο συγκεκριμένα για να μπορέσει να δοθεί λύση.

Παίρνοντας υπόψη ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους μας έχουν παραιτηθεί ή αποχωρήσει, ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους μας απολυμένους δε θέλουν να ξαναγυρίσουν στη δουλειά, ενώ το επόμενο διάστημα θα αποχωρήσουν και άλλοι λόγω συνταξιοδότησης, κάνουμε προς την εργοδοσία την εξής πρόταση:

1. Από τους απολυμένους συναδέλφους μας να επαναπροσληφθούν αμέσως τουλάχιστον σαράντα (40) άτομα.
2. Για τους υπόλοιπους απολυμένους συναδέλφους μας, θα συζητήσουμε και θα συμφωνήσουμε για τον τρόπο και το χρόνο επανόδου στην εργασία τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Μέχρι την επάνοδό τους δεν θα πραγματοποιηθεί καμία νέα πρόσληψη.
3. Εφόσον υπάρξει μεταξύ μας συμφωνία, για την υλοποίηση των παραπάνω, θα εισηγηθούμε στη ΓΣ των μελών μας, τη διακοπή της απεργιακής κινητοποίησης και την άμεση λειτουργία του εργοστασίου.

Και προφανώς ο Μάνεσης έκανε και κάνει τον δύσκολο διότι γνωρίζει ότι τώρα μπορεί να απαιτήσει κάτι περισσότερο από τα αρχικά και μάλλον θα το καταφέρει.

Στο μεταξύ η Κυβέρνηση Σαμαρά πιεζόμενη πολιτικά για να δοθεί μια «νόμιμη» διέξοδος, έστειλε τα ΜΑΤ και στις 21 Ιουλ 12, άνοιξαν το εργοστάσιο για να μπουν οι λίγοι που δηλώνουν ότι θέλουν να δουλέψουν. Προφανώς δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους εργάτες, αλλά είπαμε, καθώς οι δουλειές είναι πεσμένες, και μόνο τα αποθέματα να φύγουν για τους πελάτες, κέρδος είναι. Πολιτικά κερδισμένος είναι ο εργοδότης.

Στις 17 Φεβ 12, στην γενική συνέλευση του σωματείου, ο πρόεδρος είπε στην εισήγησή του:
«Σήμερα κλείνουμε 108 μέρες απεργίας, τίμιου και ηρωικού αγώνα, που έχει προκαλέσει το θαυμασμό και τη συγκίνηση όλης της εργατικής τάξης, των νέων, στη χώρα μας και διεθνώς. Ο χαλυβουργός του Ασπρόπυργου έχει γίνει πρόσωπο σεβαστό σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Το παράδειγμά του έχει γίνει παντού αντικείμενο συζήτησης και θαυμασμού, στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, στη γειτονιά, στο χώρο που σπουδάζουν οι νέοι. Τα αιτήματά μας, τα συνθήματά μας, τα φωνάζουν χιλιάδες εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι είναι με το μέρος μας.  Γι' αυτό πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι, είμαστε ήδη νικητές. Νικήσαμε το φόβο, την ηττοπάθεια, την τρομοκρατία της εργοδοσίας, τη συκοφαντία, το ψέμα και τις προσπάθειες διάσπασης από τους μηχανισμούς της εργοδοσίας. Στο πρόσωπό μας όλοι βλέπουν τον αγωνιστή, τον τίμιο, τον υπερήφανο εργάτη, όπως πρέπει να είναι ο κάθε εργάτης που σέβεται την τάξη του, τον εαυτό του και τα παιδιά του. Με τη στάση μας κάναμε τα παιδιά μας περήφανα. Πάντα θα μιλάνε με υπερηφάνεια για τους πατεράδες τους. Θα μας θυμούνται αγωνιστές, ότι όταν προσπάθησε ο Μάνεσης να τους πάρει το λιγοστό φαΐ τους από το πιάτο, σταθήκαμε όρθιοι, αλύγιστοι».

Αλήθεια είναι όλα αυτά και συγκινητικά. Αλλά το να μένεις αλύγιστος, ατσάλινος, το να σε αναγνωρίζουν όλοι ως μάρτυρα, το να μάθουν όλοι ότι σέβεσαι την τάξη σου και τα παιδιά σου, δεν ήταν ο στόχος του αγώνα. Η υποκατάσταση της ρεαλιστικής εκτίμησης των πραγμάτων με την επαναστατικοφανή ρητορική είναι ό,τι το χειρότερο για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η ταξική πάλη είναι σκληρή αλλά θέλει καθαρό μυαλό κι όχι μεγάλα λόγια που μπορεί να ικανοποιούν την αγωνιστική ματαιοδοξία όσων είναι ηγέτες του αγώνα αλλά δεν λένε επί της ουσία τίποτα.

Το πρόβλημα για το σωματείο των εργαζομένων στο εργοστάσιο Ασπροπύργου της Χαλυβουργίας Ελλάδος, δεν είναι τελικά ο συμβιβασμός στον οποίον έτσι κι αλλιώς θα καταλήξουν. Το πρόβλημα είναι ότι στο ηρωισμό και στην αγωνιστική «ταξική» έξαψη χάθηκε το μέτρο και η λογική που είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων της δουλειάς.

Το πρόβλημα για εμάς τους υπόλοιπους είναι ότι έρχεται μπόρα κοινωνική και οικονομική που μπορεί να γίνει και πολιτική και πρέπει από τον αγώνα των χαλυβουργών να κρατήσουμε τα πιο καλά στοιχεία της πολύ μεγάλης και σημαντικής προσπάθειας τους.

Διότι στους αγώνες που θα κάνουμε πρέπει να θέτουμε σαφείς στόχους, ρεαλιστικούς, και η πορεία του αγώνα, οι μορφές πάλης που θα επιλεγούν να αφήνουν χώρο για εναλλακτικές κινήσεις. Να μην είναι μονόδρομοι. Να μην παγιδευτούμε από τα ίδια τα μεγάλα μας τα λόγια που ακούγονται ωραία αλλά αποδείχνονται  παγίδες αγωνιστικού ναρκισσισμού. Κάθε αγώνας διεκδίκησης είναι μάχη στον μεγάλο αγώνα για να αλλάξει ο κόσμος και στον αγώνα αυτό πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες, μέχρι το τέλος.

14 σχόλια:

  1. Τι άρθρο κι αυτό!! Πήραμε λέξη λέξη τι είπε ο πρόεδρος της χαλυβουργίας, και αφού την ξεσκίσαμε στην ανάλυση, συντακτικά, ορθογραφικά, ορθολογικά, εννοιολογικά, καταλήξαμε στο δια ταύτα!! έτσι κ. Καστριώτη; σε μια λάσπη που πετάξαμε στους χαλυβουργούς, σε μια σχεδόν ανήθικη προσπάθεια να μειώσουμε στα μάτια του κόσμου -αφού είναι μάταιο, μια που θα καταλήξουν έτσι κι αλλιώς σε συμβιβασμό, κατά τα λεγόμενα σας - τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών!
    Μια ακόμα αρθρογραφία, πιο σάπια γιατί κρύβει και ωραία λόγια, αντιλαϊκή, ταξική εχθρική προς κάθε αγωνιζόμενο, με έντονη την προσπάθεια να μας πείσει, μια που έτσι κι αλλιώς θα συμβιβαστούμε, αφού ο αντίπαλος είναι ισχυρός "ΣΚΥΨΤΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΑΣ ΑΝΟΗΤΟΙ, ΓΟΝΑΤΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΤΕ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!!
    Έτσι κ, Καστριώτη;;;;
    Όχι κύριε κρεμμυδοπαραγωγέ, δεν μασάμε άλλο... χύστε όση και ότι χρώματος μελάνι θέλετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ότι αφορά το «μήκος» της ανάρτησης έχεις δίκιο: ήταν πολύ μεγάλη και λυπάμαι που σε ταλαιπώρησα. Αλλά ήθελα να παρουσιάσω τις απόψεις των πρωταγωνιστών αυτούσιες και για αυτό από τις ομιλίες που διάβασε ο πρόεδρος του σωματείου, πήρα τα κείμενα ακριβώς και δεν έκανα καμία άλλη ανάλυση. Εξάλλου δεν νομίζω ότι είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν τι ακριβώς λένε οι απεργοί.

      Πρέπει να εξηγήσεις Ανώνυμε 8:52 γιατί θεωρείς πως ο αγώνας τον χαλυβουργών είναι «ηρωικός» και θα επανέλθω. Οι ίδιοι πάντως δεν θεωρούν εαυτούς ήρωες. Θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι δεν κάνουν αγώνες για να γίνουν ήρωες αλλά για να βελτιώσουν την ζωή τους. Είναι άλλοι που τους θέλουν ήρωες και που δεν έχουν περάσει από τα εργοστάσια ούτε απέξω.

      Ασχολούμαι με τους χαλυβουργούς και με ενδιαφέρει η προσπάθεια που κάνουν, διότι δημιουργούν σημείο αναφοράς στους άλλους εργαζόμενους. Ο αγώνας των χαλυβουργών οδηγείται προς ένα συμβιβασμό που μοιάζει με ήττα και παρόλο το «ηρωικό» στοιχείο, επί της ουσίας, το αποτέλεσμα αυτό είναι που καλλιεργεί ηττοπάθειες και προκαλεί «σκύψιμο κεφαλιού» στους άλλους εργαζόμενους και όχι οι απόψεις εμού του κρεμμυδοπαραγωγού. Διότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει συγκεκριμένο στόχο και με βάση αυτόν αξιολογείται και όχι με τα πολύ γενικά και ασαφή «ταξικά» μεγάλα λόγια.

      Σαφώς και υπάρχουν πολλοί δρόμοι να βαδίσεις σε έναν αγώνα εάν θέλεις να νικήσεις ή να βελτιώσεις τη αρχική θέση σου. Δεν είναι πάντα μονόδρομος. Δεν είναι πάντα Θερμοπύλες. Αλλά κι έτσι νάναι, μετά την ήττα στις Θερμοπύλες ακολούθησε μια νικηφόρα Σαλαμίνα ενώ εδώ μάλλον μένουμε σε έναν Ασπρόπυργο και σε πολλές νεφελώδεις ελπίδες.

      Η συγκεκριμένη προσπάθεια των χαλυβουργών κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Λες να υπάρξει απολογισμός, κριτικά και αυτοκριτική; Έχει υπάρξει κάτι τέτοιο από τόσους αγώνες που έχουν κάνει τα «ταξικά» σωματεία; Όχι για να καταδικαστούν όσοι τίμια προσπάθησαν αλλά για να γίνουμε όλοι πιο αποτελεσματικοί στις άλλες μάχες.

      Διαγραφή
  2. κ. Καστριώτη, μην το κάνετε χειρότερο! Κανείς δεν σας μίλησε για ήρωες χαλυβουργούς, ο αγώνας που δίνουν είναι ηρωικός. κανείς τους δεν είπε μεγάλα λόγια ασαφή, γενικά ή αταξικά, όπως ... δυστυχώς ακαταλαβίστικα γράφετε.
    Λέτε ότι ο αγώνας δεν έχει συγκεκριμένο στόχο, μα η άγνοια που δείχνετε στο σημείο αυτό θα έπρεπε να σας κάνει τουλάχιστον πιο προσεκτικό όταν γράφετε, εκτός αν γράφετε για να πείτε αυτά που θέλετε, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα.
    Η απόλυση 120 συναδέλφων χαλυβουργών, η μείωση των μισθών των υπολοίπων που μένουν με 400-500 ευρώ, όταν δουλεύουν σε συνθήκες 300 βαθμών σε κλιβάνους και φούρνους, δεν είναι συγκεκριμένος στόχος; δεν είναι ταξικός;
    Τέλος, γιατί βιάζεστε να πείτε ότι ο αγώνας οδηγείται σε συμβιβασμό, έχει τελειώσει το θέμα; Γνωρίζετε τίποτα από τον Μάνεση και δεν το ξέρουμε οι υπόλοιποι;
    Όσο για τις νεφελώδεις ελπίδες στον Ασπρόπυργο, μα.. με τα δικά σας δεδομένα με το συγκεκριμένο σας άρθρο εσείς δεν θέλετε για τους εργαζόμενους ούτε αυτές...
    Ακούστε κύριε κρεμμυδοπαραγωγέ, μπορεί να ζούμε μέσα σε μια σκληρή βάρβαρη καπιταλιστική πραγματικότητα, μπορεί η εξαθλίωση των εργαζομένων να φέρει πισωγύρισμα στο κίνημα, όμως να ξέρετε το "σκύψιμο του κεφαλιού" θά είναι για λίγο, μέχρι να το τινάξουμε ψηλά. Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ!! Και θα το διαπιστώσετε σύντομα. Ως τότε όμως κάποιοι πρέπει να είναι το παράδειγμα!!!
    Γεια χαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμένοντας επιβεβαίωση (αύριο από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ):
      Ναυτεμπορική, 28/07/2012 14:53:00
      Ανεστάλη η απεργία στη Χαλυβουργία Ελλάδος
      Αναστολή της απεργίας αποφάσισαν στη σημερινή συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Όπως έγινε γνωστό, από τους 150 παρόντες, 107 τάχθηκαν υπέρ της αναστολής, 14 κατά και 29 δεν ψήφισαν.
      Στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εργασίας, Ι. Βρούτση, το σωματείο των εργαζομένων στην εταιρεία κατέθεσε τα αιτήματά του για απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος και την επαναπρόσληψη απολυμένων και ανέμενε σήμερα την απάντηση του υπουργού.
      «Ζητήσαμε την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από την Ελληνική Χαλυβουργία, που αστυνομοκρατείται από την περασμένη Παρασκευή», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Σιφωνιός, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο εργοστάσιο για το σωματείο και τα μέλη του.
      Θα περιμένω την τελική αξιολόγηση του αγώνα και ίσως επανέλθω.
      Κάθε ήττα μέρους του εργατικού κινήματος είναι ήττα όλων μας!

      Διαγραφή
  3. Υ.Γ. κ. Καστριώτη, μια που όπως λέτε ''ασχολείστε με τους χαλυβουργούς γιατί σας ενδιαφέρει η προσπάθεια που κάνουν, διότι δημιουργούν σημείο αναφοράς στους άλλους εργαζόμενους'', δεν γράφετε κανένα άρθρο προκειμένου να ενημερώσετε τους χαλυβουργούς και και όχι μόνο, για τα τοξικά απόβλητα που φορτώνονται σε πλοία από το χαλυβουργείο του Μάνεση στο Βόλο; Αφού όλα απολύτως τα ΜΜΕ κάνουν μώκο για το τόσο σοβαρό θέμα, γιατί την ίδια στιγμή η Ιταλία, με την άφιξη πλοίου από το Βόλο με τα προϊόντα χάλυβα του Μάνεση, μόλις διαπίστωσε ραδιενεργά απόβλημα το έστειλε πίσω; Αυτό ως άρθρο για τον ελληνικό λαό θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, πολύ μεγάλο θα' λεγα.
    Και πάλι γεια χαρά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρε αγαπητέ Ανώνυμε 3:44
      Πράγματι σε παρτίδα προϊόντων της Χαλυβουργίας Ελλάδος από το εργοστάσιο της στο Βόλο εντοπίστηκε ραδιενεργό υλικό και πράγματι το φορτίο επιστράφηκε. Προφανώς αυτό είναι πολύ σοβαρό. Το θέμα το έχει προβάλλει ιδιαίτερα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αλλά, συμφωνώ, ότι οι ευαισθησίες των άλλων μέσω εξαντλούνται σε άλλα πιο λάιτ θέματα.

      Διαγραφή
  4. εδώ που τα λέμε, κ Καστριώτη, διαβάζοντας το βιογραφικό σας, άλλαξα γνώμη για την προσωπικότητά σας. Χωρίς να θέλω να σταθώ σε μερικά σημεία που αφορούν στην αλλαγή - από ευαισθησία του χαρακτήρα σας/μας - που έχουμε υποστεί πολλοί, από την κατάρρευση του σοσιαλισμού, πάλι σε λάθος μονοπάτια οδηγείστε - πιθανόν για τον ίδιο λόγο- κ. Καστριώτη, η κάθε ήττα του εργατικού κινήματος ΔΕΝ είναι ήττα όλων μας! Είναι νίκη των βαρβάρων- της αχόρταγης πλουτοκρατίας που περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω στα κορμιά μας, των παιδιών μας, των γονιών μας, δυστυχώς! Όσο όμως κρατάμε στα χέρια μας το πληκτρολόγιο όχι για να χτυπήσουμε δυνάστες μας,βοηθώντας στην προσπάθεια του κόσμου να σηκώσει κεφάλι, αλλά για κλαιγόμαστε για τις ήττες, βάζουμε με τον τρόπο μας κι άλλα εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης του και τον κρατάμε κάτω γονατισμένο δουλοπρεπή και ραγιά. Σας το ξαναλέω κ. Καστριώτη!! Η πτώση του σοσιαλισμού ήταν μια στροφή της ιστορίας μόνο! ίσως την επόμενη φορά που θα έρθει να μην ξανακάνει τα ίδια λάθη!! Γιατί άρχισε πια να ξεχωρίζει ότι αυτό θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αγαπητέ φίλε,

      Η «μάχη» στην Χαλυβουργία Ελλάδος τελείωσε αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Είμαστε ή θα γίνουμε, λες, σοφότεροι; Ίδωμεν. Ίσως κάποια στιγμή, αν γίνει μια ειλικρινής αυτοκριτική για την εξέλιξη των πραγμάτων –αμφιβάλλω σφόδρα για αυτό- επανέλθω και αποδείξω γιατί το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο προς γέλωτα του Μάνεση και των ομοίων του. Δεν είμαι Πυθία αλλά σκεπτόμενος κρεμμυδοπαραγωγός που κανείς δεν ρωτάει. Αλλά ούτε κι εσένα σε ρώτησαν. Έτσι δεν είναι;

      Η ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων δεν αντιμετωπίζεται με ρητορική ιστορικής αισιοδοξίας αλλά με συγκεκριμένη ανάλυση συγκεκριμένης κατάστασης, που έλεγε και ο Β.Ι. Λένιν. Νομίζω ότι επιμένεις να θέλεις να προσαρμόσεις την πραγματικότητα στις σκέψεις και τις ιδέες σου. Ό,τι υπήρξε ως «σοσιαλισμός» και «λαϊκή δημοκρατία», πρέπει να κατανοηθεί ως ιστορικό φαινόμενο στις αντίστοιχες συνθήκες. Η σχετική πολιτική «θεωρία» δυστυχώς, αντί να εμπλουτιστεί με την τραγική εμπειρία εκείνων των λαών, παραμένει κρυμμένη στην ομίχλη προσδοκιών χωρίς ουσία και σε κάλπικα λόγια που προφανώς δεν πείθουν. Επομένως, η προσδοκία σου για το μέλλον, έτσι όπως την βλέπω εδώ διατυπωμένη, έχει μια σχεδόν τρομακτική, αποκρουστική, βεβαιότητα. Το μέλλον, να είσαι βέβαιος, κανείς δεν μπορεί να το περιγράψει ακόμα. Το μέλλον πάντως δεν θα είναι σαν παρελθόν. Σου προτείνω να σκεφτείς τα πράγματα αλλιώς, σχεδόν ανάποδα: αντί να ισχυρίζεσαι ότι το μέλλον σου ανήκει και να επαναλαμβάνεις τον στίχο-προτροπή του Μαγιακόβσκι προς τον κοσμσομόλο του ’20 (ξέρεις: «το μέλλον δεν θα ‘ρθει μονάχο του έτσι νέτο σκέτο, αν δεν βάλουμε χέρι κι εμείς: από τα πόδια κομσομόλε άρπαξε το! Απ’ την ουρά του, πιονέροι εσείς, . . ». ), συζήτα μαζί μου και προσπαθώντας να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που έρχονται –χωρίς ιδεοληψίες αλλά με καθαρό μυαλό, μετριοφροσύνη και φρέσκια σκέψη, ίσως τα πάμε καλύτερα. Ο Μαγιακόβσκι αυτοκτόνησε αλλά εγώ εσύ και το «κίνημα» δεν είναι λόγος να τον αντιγράψουμε. Έτσι δεν είναι;

      Μερικές φορές, μελετώντας την Ιστορία κυρίως του δικού μας λαϊκού κινήματος, μου φαίνεται ότι το πέρασμα μας από τον κόσμο, δεν είναι σαν να κτίζουμε ένα γεφύρι, για να περάσουμε το άγριο ρέμα που κυλάει από κάτω μας, αλλά ότι είμαστε μέσα στο αφρισμένο ρέμα και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να επιβιώσουμε. Προφανώς εδώ οι θεωρίες δεν βοηθάνε! Εδώ πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά, να αρπάξουμε κάνα κούτσουρο, ή ό,τι άλλο, για να μην πνιγούμε και να είμαστε μαζί, να στηρίζει ο ένας τον άλλον, να μιλάμε δυνατά και καθαρά, για να μην χαθούμε.

      Διαγραφή
  5. Φίλε μου, αποφάσισε τελικά τι θέλεις σχετικά με το μέλλον!! Γιατί αντιφάσκεις! Μια λές πως κανείς δεν ξέρει πως θα είναι το μέλλον και λίγο παρακάτω πως το μέλλον δεν θα είναι όπως στο παρελθόν! Πάντος, η δική μου προσδοκία για το μέλλον, - εσύ την βλέπεις διατυπωμένη, με σχεδόν τρομακτική, αποκρουστική, βεβαιότητα -, μπορεί να είναι κι έτσι, μόνο που τη βεβαιότητα αυτή διατυπώθηκε πριν από πολλά χρόνια από τον Μαρξ στη θεωρία του. "Είναι νομοτέλεια να πάει ο κόσμος προς τον σοσιαλισμό".
    Γιατί φίλε μου, το μέλλον δεν τελειώνει εκεί που τελειώνει η μύτη μας.
    Διαπιστώνω κι εγώ με τη σειρά μου ότι δυστυχώς, προσκολήθηκες τόσο πολύ στο τραγικό σήμερα, ψάχνεις τόσο απεγνωσμένα για ένα σανίδι σωτηρίας, που αυτό σου 'χει κόψει τη φόρα για κάθε αγώνα. Τρόμαξες και θόλωσε το μυαλό σου. Ακόμα και τον Μαγιακόφσκι από τον φόβο σου ερμηνεύεις λάθος! Φυσικά και το μέλλον δεν θάρθει μονάχο αν δεν βάλουμε χέρι κι εμείς! Αυτό όμως σε αγώνα σε προτρέπει!! για αντεπίθεση και όχι για ατομική σωτηρία!! Σχετικά με το τσιτάτο του Λένιν που αναφέρεις, θά σουλεγα να μην το αποκόβεις από το συνολικό του έργο και την προσωπική του συμμετοχή στον αγώνα για τον σοσιαλισμό, που είναι όπως προείπα μονόδρομος με βάση τη Μαρξιστική θεωρία. Οι λαοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών τώρα ζούνε την τραγική εμπειρία- τώρα που τους δόθηκε η δυνατότητα να συγκρίνουν τις ζωές τους στον ''κακό και ανελεύθερο σοσιαλισμό'' και τον ''καλό, ελεύθερο και με δημοκρατία καπιταλισμό''. Διάβασε δημοσκοπήσεις στις χώρες τους, όπου η νοσταλγία τους για τον σοσιαλισμό φτάνει και το 90%.
    Όσο για την ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης που λες πως πρέπει να κάνουμε, εδώ θάλεγα πως δεν χρειάζεται σχεδόν τίποτα να κάνουμε από μόνοι μας, φροντίζει γι'αυτό η καπιταλιστική κρίση από μόνη της να μας παρουσιάζει τη βαρβαρότητα στην πράξη! Είναι δε τόσο τυφλά επιθετική από την οξύτητα του μονοπωλιακού ανταγωνισμού που δεν της χρειάζεται η γνώμη σου, αλλά ο φόβος σου!!
    Τα μάτια μας ανοιχτά ασφαλώς, να αρπάξουμε κανα κούτσουρο ασφαλώς, όχι όμως για να μην πνιγούμε εμείς, αλλά για να ανοίξουμε τα κεφάλια αυτών που μας εκμεταλλεύονται, μας χρησιμοποιούν και μας έφεραν στην εξαθλίωση που ζούμε.
    Και βέβαια να στηρίζει ο ένας τον άλλον, αλλά όχι με τον εξευτελισμό να μοιράζουμε τρόφιμα στο σύνταγμα μπροστά σε κάμερες όπως κάνει η ΧΑ και πριν ο ΛΆΟΣ, ''για να μην χαθούμε''. Αν είναι να ''ζήσουμε'' έτσι, καλύτερα να χαθούμε.
    Για τον γέλωτα του Μάνεση, σου έχω ξαναπεί, ότι ο πόλεμος δεν τελειώνει με μια μάχη που έχει χαθεί ή κερδηθεί! Οι Μανεσήδες στον κόσμο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, η Ελλάδα - η ανθρωπότητα έχει γεμίσει ''εξαθλιωμένους χαλυβουργούς'', γι' αυτό ο ρόλος μας είναι να κάνουμε τους λαούς να καταλάβουν τη δύναμή τους, για να σταματήσουν το γέλιο του κάθε Μάνεση! Το γέλιο κανενός πλουτοκράτη που βολτάρει με το κότερό του όταν ζεσταίνεται δεν θα με σταματήσει να αγωνίζομαι και να ξεσηκώνω τους χαλυβουργούς που ψήνονται στα καμίνια. Τουλάχιστον στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν την ώρα της δουλειάς τους στα Χαλυβουργεία του.
    Και όπως βλέπεις δεν φοβάμαι να μιλάω δυνατά και καθαρά!! Γιατί εδώ που τα λέμε δεν έχω κι άλλη επιλογή, ή θα κάθομαι στον καναπέ μου μπροστά στην τηλεόραση να κλαίω τη μοίρα μου για κάθε εργατική ήττα, ή θα δώσω τη ζωή μου στον αγώνα για να σηκωθώ όρθιος και όσους σηκώσω μαζί μου, και ας σου φαίνεται αυτό ουτοπία, ανάξιο λόγου, χωρίς αντίκρυσμα, και άλλα τέτοια. Εσύ όμως μπορείς να τα ακούσεις;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πραγματικότητα έχει ένα κουσούρι: όταν την αγνοείς σε εκδικείται. Όταν δηλαδή μένεις «κολλημένος» σε κάποιο όραμα το οποίο μπορεί να είναι άριστο, ιδεατό αλλά καμία σχέση έχον με την ζωή έτσι όπως υπάρχει γύρω μας, τότε ναι θέλεις να δέσεις χειροπόδαρα την Ιστορία και να ράψεις κουστούμι για το μέλλον στα δικά σου μέτρα. Τότε κάνεις την πολιτική δράση θρησκευτικό κίνημα, κάτι σαν μάρτυρας του Ιεχωβά, ας πούμε. Με τέτοια μεταφυσική, καμία σχέση δεν θέλω να έχω. Ο Μαρξ αυτό το κορόιδεψε στην «Γερμανική Ιδεολογία» και κοίτα που ήρθαν τα πράγματα κι έγινε ο λόγος του, ο «μαρξισμός» δηλαδή, ιδεολογία!

      Προφανώς η «λογική» δεν οδηγεί αυτόματα στον συμβιβασμό. Σε βοηθάει όμως να επιλέξεις την βέλτιστη μορφή πάλης ανάλογα με τον κάθε φορά συσχετισμό δυνάμεων, την διάθεση των αγωνιστών, τις συνθήκες στο πολιτικό περιβάλλον, κλπ., πράγματα που τα ξέρεις άλλωστε.

      Όσο για τον σοσιαλισμό σου και τις απόψεις των πολιτών των τέως σοσιαλιστικών χωρών (αλήθεια με ενδιαφέρει ειλικρινά να μάθω μια τέτοια έρευνα) και για την εμμονή σου στην χειραγώγηση του μέλλοντος (ΟΚ εσύ πες τον αγώνα) σου προτείνω να ξανακούσεις το τραγούδι του Τσακνή, στην πρώτη του εκτέλεση των συμπατριωτών μας Κατσιμιχαίων:

      Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
      στο μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε
      αφού η ιστορία σας ανήκει
      σαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε

      Μένω μονάχος στο παρόν μου
      να σώσω οτιδήποτε - αν σώζεται -
      κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου
      συνένοχο στο φόνο δε θα μ' έχετε

      Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
      το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα σας
      ξεγράψτε με απ' τα κατάστιχά σας
      στον κόπο σας δεν μπαίνω και στα έργα σας

      Διαγραφή
  6. Τι λες τώρα; Είμαστε με τα καλά μας; δεν κατάλαβα από ποιον περιμένεις αυτοκριτική; δεν φτάνει που ο μάνεσης έχει βάλει στο τσεπάκι του κυβέρνηση, πρωθυπουργούς, υπουργούς τσάτσους, και δημοσιογραφούντες σαν και του λόγου σου, χρησιμοποιεί τα ματ σα ναναι προσωπικά του σεκιούριτι πληρωμένα από τον πατέρα του, θα μας βάλεις και να ζητάμε συγγνώμη;; ρε αντε απο κει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η έννοια της αυτοκριτικής φίλε μου είναι πολύ παλιά και είναι η οδός προς την αυτογνωσία. Αυτοκριτική δεν σημαίνει «συγγνώμη» και γνωρίζεις καλά τι λέει ο κόσμος για το «συγγνώμη» και το φιλότιμο. Αυτοκριτική σημαίνει εκείνος ο αυτοέλεγχος που έρχεται πολύ παλιά, από τους Πυθαγόρειους όταν ζητούσαν από τον καθένα να αναρωτηθεί κάθε βράδυ: «Πη παρέβην; Τι δ’ έρεξα; Τι δε μοι δέον ουκ ετελέσθη;» δηλαδή «που έσφαλλα; τι έκανα; τι από αυτά που έπρεπε να κάνω δεν έγινε;».

      Τα λαϊκά κινήματα έχουν ανάγκη την αυτοκριτική τους για να γίνουν πιο αποτελεσματικά στον αγώνα τους, στην επόμενη φάση. Ο Μάνεσης δεν έχει ανάγκη την αυτοκριτική (αν και νομίζω ότι με τα στελέχη του κάτι θα λέει κι εκείνος) διότι έχει την εξουσία του. Δυστυχώς στην ιστορία του δικού μας λαϊκού κι εργατικού κινήματος, η αυτοκριτική δεν υπήρξε σχεδόν ποτέ, μόνο αποφάσεις κονκλαβίων για αποδιοπομπαίους τράγους κι Ιφιγένειες που έπειτα από καιρό, αυτοί που δεν ξεχάστηκαν, αποκαταστάθηκαν στα κομματικά εικονοστάσια.

      Διαγραφή
  7. Παντως εγώ σε σένα που γλύφεις την εξουσία του κάθε Μάνεση, δεν οφείλω καμιά συγνώμη. Εσύ δεν εκπροσωπείς το λάϊκό κίνημα, με το κομπιουτεράκι σου έχεις γίνει εχθρός του, γιαυτό μην το πιάνεις στο στόμα σου. Κάτσε και υποκλίσου σ' αυτούς που σήμερα έχουν την εξουσία, γιατί στο μέλλον θα τη χάσουν και άι παράτα μας.
    όσο γιαυτά που γράφεις στον πιο πάνω ανώνυμο, αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι εσύ -αν- διαβάζεις Μαρξ (πολύ αμφιβάλλω) δεν καταλαβαίνεις γρι. Εσύ καλά κάνεις και γράφεις τις μαλακίες σου περί ιεχωβάδων και τα στιχάκια από τραγουδάκια γιατί αυτό κάνουν οι αργόσχολοι που έχουν λυμένα τα προβλήματά τους και βαριούνται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια απομονωμένη απεργία που δεν την στηρίζουν ούτε οι συνάδελφοι της ίδιας επιχείρησης στο Βόλο, στις συνθήκες της χειρότερης ύφεσης που έχει γνωρίσει η χώρα, ειδικά στον οικοδομικό κλάδο που απορροφά το μπετοσίδερο δεν μπορεί να νικήσει σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα με τον εργοδότη. Είναι καταδικασμένη σε ήττα, ειδικά αν την τραβήξεις εννέα μήνες. Πριν την ξεκινήσεις και αφού δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ενιαίο μέτωπο με τον Βόλο, είσαι υποχρεωμένος να κάνεις τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό με την ιδιοκτησία, αναμένοντας ευνοϊκότερες συνθήκες για να δώσεις την μάχη. Ο συνομιλητής σου φίλε Καστριώτη είναι από αυτούς που δεν έχουν περάσει έξω από εργοστάσιο, όπως παρατηρείς κάπου.

    Απορώ με το ΠΑΜΕ που δεν κάνει περισσότερο από 24ωρες απεργίες πως τράβηξε αυτή στον Ασπρόπυργο 9 μήνες. Η διάσπαση των εργατών ήταν αναπόφευκτη όταν μια απεργία τραβάει για τόσο μακρύ διάστημα και δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε κατά κράτος ήττα. Είναι για μένα ένα ερώτημα οι πραγματικοί σκοποί του ΠΑΜΕ. Να Σημειωθεί ότι ο Μάνεσης ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ και στην διάρκεια της απεργίας κάποιοι δήθεν αναρχικοί έβαλαν βόμβες σε δύο υποκαταστήματα με αποτέλεσμα ο Μάνεσης να αναγκαστεί σε παραίτηση. Τότε μπήκε στην εν λόγω τράπεζα το Κατάρ με 5% και δεν αποκλείεται με τις ανακεφαλαιοποιήσεις να φτάσει το 25%. Σύμπτωση; Δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα