Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Βουρ για εκλογές!



Μπήκαμε για τα καλά κι επίσημα στην προεκλογική περίοδο στο Δήμο μας.

Ο νυν Δήμαρχος ήδη ανακοίνωσε τον συνδυασμό του. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στα γειτονικά ιστολόγια όπως εδώ κι εδώ.  Το σκηνικό πάντως στην φωτογραφία, πίσω από τον Ντασιώτη δεν είναι και πολύ καλό: σα να παρουσιάζει έναν περιφερόμενο θίασο που σε λίγο θα βγει στην σκηνή πίσω του!  

Από το Ερημόκαστρο, βλέπω μικρή συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο, ένδειξη της απόλυτης παραίτησης και παρακμής μας. Σε επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσω μια μικρή ιστορική αναδρομή του Ερημοκάστρου οπότε και θα δούμε την πορεία του οικισμού μας τα τελευταία εκατό χρόνια κι ελπίζω να σκεφτούμε μερικά πράγματα.

Πίσω στον Ντασιώτη λοιπόν και στην παρουσίαση του συνδυασμού του.

Στο κείμενο της ομιλίας του με έκπληξη είσαι πολλά λάθη κι αυτό δεν είναι στα υπέρ του αφού κι ο ίδιος είναι καθηγητής αλλά κι έχει φιλολόγους στην ομάδα του. Επίσης θα προτιμούσα να λείπουν κάποιες αποστροφές παλαιοκομματικού ύφους όπως «Ο λόγος μας ήταν και παραμένει αληθινός, κάποιες φορές ίσως υπερβολικός, ποτέ όμως αλαζονικός.  Πολιτευτήκαμε σεμνά. Δεν είδαμε την θέση που μας δώσατε ως θέση εξουσίας, αλλά ως θέση προσφοράς». Αυτή η έκφραση ικανοποίησης γίνεται χωρίς λόγο ύποπτη και καθόλου δεν γίνεται αντιληπτή ως μετριοφροσύνη. Στο Ερημόκαστρο λέμε «άσε τους άλλους να μιλήσουν για σένα». Ας είναι.


Όμως δεν είναι αυτό το θέμα μου. Μια ομιλία που σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας για εκλογή, έχει αντικειμενικά πανηγυρικό χαρακτήρα, πρέπει να εκπέμπει μια βεβαιότητα και δεν μπορεί να είναι μίζερη απολογητική. Το καταλαβαίνω και το δέχομαι πολύ περισσότερο που η θητεία Ντασιώτη είναι ίσως η πιο πετυχημένη στο Δήμο μας. Σπεύδω να πω ότι όταν σκέφτομαι με ποιους συγκρίνω τον άνδρα, μάλλον δεν τον κολακεύω ιδιαίτερα και μάλλον θα έχει δίκιο να ενοχληθεί!

Προχωρώ στις παρατηρήσεις μου.

Θα ήθελα λοιπόν να μάθω τι θεωρεί ο Δήμαρχος λέγοντας «Κάναμε λάθη, είχαμε και παραλείψεις ποτέ όμως σκοπιμότητα» -αυτό το «σκοπιμότητα» είναι εντελώς περιττό κι ακυρώνει την προηγούμενη φράση διότι όταν πρόκειται για κάτι που κάνει σκοπίμως δεν είναι λάθος! Αν λοιπόν, αυτό δεν ειπώθηκε έτσι ρητορικά, για να «δείξουμε πως δεν είμαστε καβαλημένοι σε καλάμι» ποια λάθη και ποιες παραλήψεις έκανε ο Δήμαρχος ή τα στελέχη του; Απουσία αντιπολίτευσης, ας θέσω εγώ το ερώτημα.

Εκ των προτέρων θεωρώ απολύτως φυσικό να γίνονται λάθη διότι ως γνωστόν λάθη δεν κάνει όποιος δεν πράττει. Όμως είναι χρήσιμο για όλους μας, πρωτίστως για τους δημοτικούς άρχοντες, να συζητήσουμε τα λάθη αυτά και κυρίως να μάθουμε τα μέτρα που λήφθηκαν για να μην επαναληφθούν.  

Σε ότι αφορά τους λεγόμενους «τομείς που είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του Δήμου», νομίζω ότι ο Δήμαρχος ίσως παρασύρθηκε από τους προεκλογικούς λόγους των κομμάτων και μερικές φράσεις είναι ενδείξεις αχρείαστου κι άχρηστου βερμπαλισμού, όπως:
  • Ενίσχυση της εξωστρέφειας! Αναμένω να δω τις εξαγωγικές πρωτοβουλίες του Δήμου μας
  • Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με γραφείο ενημέρωσης αγροτών σε νέες καλλιέργειες και νέα προγράμματα! Αν δεν πρόκειται για κάνα χαζορουσφετάκι –για βόλεμα κάποιου άνεργου πτυχιούχου Γεωπονικής συνδημότη μας βεβαίως- είναι εντελώς περιττή κίνηση. Δεν είναι ενημέρωση που μας λείπει. Όχι τέτοιου επιπέδου ενημέρωση πάντως!
  • Για τον τρόπο της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και τις μεγάλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που χρειάζεται η περιοχή μας, νομίζω ότι ο Δήμος μας αισθάνεται πως είναι λίγος. Ίσως και νάναι έτσι. Αν κι όταν ανοίξει αυτή η συζήτηση ο ΕΡΜΟΣ θα πει τον καλό τον λόγο του.
Πάντως θεωρώ μεγάλο θέμα την καθημερινότητα και τις στοιχειώδεις υποδομές (π.χ. επαρκές και καλό νερό, δίκτυο αποχέτευσης) στους οικισμούς μας και μακάρι επιτέλους ο Δήμαρχος να κάνει τις παλιές υποσχέσεις του πραγματικότητα.

Ακούω ότι υπάρχει και δεύτερος συνδυασμός και περιμένω να ακούσω και να κρίνω τις απόψεις των συντοπιτών μου.

Σε αντίθεση με τον GMT, δεν θεωρώ αρνητική την εξέλιξη αυτή. Η σωστή, τεκμηριωμένη  κριτική στην Δημοτική Αρχή και στα πεπραγμένα της είναι μια αναγκαιότητα. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, νομίζω ότι ο Ντασιώτης διοίκησε τον Δήμο «παίζοντας μπάλα μόνος του», με την ομάδα του, χωρίς αντίθετη άποψη, χωρίς κριτική. Ίσως αυτό είναι ένδειξη καλής διοίκησης αλλά μπορεί επίσης να είναι κι απόδειξη της ανυπαρξίας ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Ή -κάτι που μού φαίνεται πιο πιθανό κι ανησυχητικό- μιας αίσθησης βαθιάς παραίτησης κι αδιαφορίας.  

Τέλος, μακάρι –δεν είμαι καθόλου βέβαιος- στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να συν-ζητήσουμε πως θέλουμε να ζούμε και τι βελτιώσεις στην καθημερινότητα θέλουμε. Ας προσπαθήσουμε ακόμα να καταλάβουμε τα όρια στις δυνατότητες του Δήμαρχου και ας δούμε πως πρακτικά μπορούμε εμείς ο καθένας μας κι όλοι μαζί να τον βοηθήσουμε στο έργο του. 

2 σχόλια:

  1. Ο Ντασιώτης και το Δημοτικό του Συμβούλιο τήρησε το λόγο του. Ψήφισε για την μετονομασία. Μόνο για αυτό οι Θεσπιές θα πρέπει να τον τιμήσουν όχι μόνο με την ψήφο τους αλλά και με την ευγνωμοσύνη τους αλλά και με άλλους τρόπους. Η Εφ. "ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ' έδωσε με τις μικρές της δυνάμεις αγώνα για αυτό, υπάρχουν και πράγματα που δεν είναι γνωστά που θα γραφούν σε ένα άρθρο μετά τις εκλογές και θα σταλεί για δημοσίευση στο ΜΠΛΟΚ σας. Επίσης σημαντικό ρόλο για την μετονομασία έπαιξε η κ. Αθηνά Καλόγρια ( υπάρχουν στοιχεία για αυτό), ο κ. Νίκος Κόλλιας από το χωριό μας και ο Βουλευτής κ. Μπασιάκος. Πιθανόν και άλλοι που δεν γνωρίζουμε. Όμως χωρίς την απόφαση του Δημ. Συμβ. όλοι όσοι πάλαιψαν θα είχαν τα χέρια τους δεμένα.
    Σημειώνω για την ιστορία ότι κάποιοι στο Δ.Σ. για την μετονομασία είχαν αυγά στις τσέπες τους για τον Ντασιώτη και ο Ντασιώτης δεν κόλλωσε γιατί είναι παλλικάρι. Ο Ντασιώτης τήρησε τον λόγο του και έχει σημασία γιατί κάποιοι Θεσπιείς έσκιζαν τις αφίσες του, που έλεγαν ακριβώς αυτό, κομπάζοντας ότι αυτοί είχαν υποσχέσεις ¨κρυφές ' για την μετονομασία. Περισσότερα στο άρθρο....

    Υ.Γ. ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΣΙΩΤΗ:
    Καλούμε όλες και όλους να αγκαλιάσουν και να στελεχώσουν την κίνησή μας χωρίς όρους και προαπαιτούμενα,χωρίς χρίσματα και χωρίς δήλωση υποταγής σε αρχηγούς,χωρίς προσμονή τακτοποίησης κάποιας υποθεσής τους,αλλά με αγάπη για τον τόπο,με διάθεση για αγώνα ,με τη βεβαιότητα ότι η απογοήτευση θα διαδέχεται την αισιοδοξία σε μια δύσκολη πορεία και το σημαντικότερο με ψηλά το κεφάλι για να έχουμε την ικανοποίηση ότι δεν ήμασταν απόντες όταν γύρω μας άλλαζαν όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα γείτονες!
      είναι περίεργο που όταν κάποιος εκπρόσωπος τηρήσει κάποια υπόσχεση του -και μόνο για αυτό που είναι εντέλει αυτονόητο- θα πρέπει να μάς είναι αρκετό. Σημείο των καιρών για μια κατάσταση στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της Δημοκρατίας μας που καθόλου δεν μας τιμάει όλους μας, εκπροσώπους και ψηφοφόρους. Ο Ντασιώτης πάντως δεν αξίζει να ψηφιστεί μόνο για αυτό. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ λίγο για τον ίδιο και τον συνδυασμό του.
      Σε σχέση με το όνομα των Θεσπιών, όπως φαίνεται και στην σημερινή μου ανάρτηση, δεν είναι μόνον οι Ερημοκαστραίοι που έπρεπε να το θέλουν στον τίτλο του νέου Δήμου. Ο Δήμος Θεσπιών ήταν πάντα πολύ πιο πέρα από το Ερημόκαστρο κι αυτό είναι πολύ πιο πάνω από τα αισθήματα ιδιοκτησίας που αναπτύχθηκαν ένεκα πνευματικής αναπηρίας σε πολλούς συντοπίτες μου.
      Θα περιμένω το άρθρο σας αλλά σας παρακαλώ να μην παρουσιάσετε τα γεγονότα μέσω του παραμορφωτικού φακού παραγόντων και προσωπικοτήτων που έκαναν τα αυτονόητο. Ο κ. Μπασιάκος νομίζω ότι θα πρέπει να ασχολείται με πολύ πιο σοβαρά θέματα από αυτό όσο για τον κ. Κόλλια δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη για ειδική αναγνώριση. Μερικές φορές νομίζω ότι στην πλάτη ανθρώπων σαν τον κ. Κόλλια άλλοι ρίχνουν τα ζάρια κι άλλων ματαιοδοξίες χορεύουν.

      Διαγραφή

Διάφορα