Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Οικονομικά ανοικονόμητα




Ο πίνακας που βλέπετε δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της 1 Φεβ 10 και αφορά τις δηλώσεις εισοδήματος που έγιναν στην εφορία και αφορούν το  οικονομικό έτος 2008.

Προφανώς ο ελεύθερος επαγγελματίας (γιατρός, μηχανικός) δεν μπορεί να δηλώνει €11.000 ετήσιο εισόδημα. Αν ήταν έτσι θα είχε γίνει προ πολλού η εισβολή στα Χειμερινά Ανάκτορα και θα είχε ερημώσει η πλατεία που πριν λίγο καιρό κατέλαβε για λίγο ο συναγωνιστής Μπούτας υπό τα περίεργα όμματα των κυριών που ψώνιζαν στις παρακείμενες μπουτίκ.

Οι ασχολούμενοι με τα οικοδομικά, εργολάβοι οικοδομών και οικοδόμοι να δηλώνουν € 5.000. Μην τρελαθούμε! Ο κουμπάρος μου έφτιαξε πρόσφατα το σπίτι του και μόνο στον μπετατζή έδωσε μαύρα € 70.000!

Δηλαδή τι άλλη απόδειξη χρειάζεσαι ω! αθώε και ανύποπτε ψηφοφόρε για να καταλάβεις ότι οι κατά καιρούς ανακοινώσεις και καταγγελίες για τους γιατρούς του Κολωνακίου που φοροδιαφεύγουν αισχρώς και μονίμως είναι φούμαρα. Είναι προφανές, από την άλλη, ότι το κράτος γνωρίζει και που είναι η φορολογητέα ύλη και πώς να την συλλέξει. Αλλά ποιεί την νήσσα.

Κατά καιρούς αλλά και προσεχώς, υλοποιώντας μέτρα για τους σίγουρους μισθωτούς θα ανακοινώσει και μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες με τυμπανοκρουσίες και ειδικά αφιερώματα.

Ω της ξευτίλας το απαύγασμα!

Παρόλα αυτά όμως εξακολουθούμε να τους θεωρούμε σοβαρούς και ικανούς να διαχειριστούν το μέλλον των παιδιών μας. Τους θεωρούμε δηλαδή πιο ικανούς από τον εαυτό μας να ασχοληθούν με την πολιτική διαχείριση της οικονομίας της χώρας την στιγμή που ελάχιστοι από αυτούς έχουν εργαστεί στην ζωή τους και ακόμα πιο λίγοι ξέρουν να δηλώνουν τα οικονομικά του οίκου τους.

Στον πίνακα που προαναφέραμε απεικονίζεται και η αφεντιά μας, οι ασχολούμενοι με αγροτικές εκμεταλλεύσεις,  όχι όμως η ουσιαστική. Προφανώς και εκεί μέσα είναι οι γιαγιάδες και οι παππούδες αλλά και πολλοί ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων γης που δεν δηλώνουν εισόδημα αλλά τις προορίζουν για άλλες χρήσεις. Δεν είμαι σίγουρος ότι και το τέλος της ακίνητης περιουσίας του πιάνει. Ίσως ένας λογιστής μπορεί να μας φωτίσει καλύτερα.

Σε ότι μας αφορά, τους επιστρέψαντες άρτι από τα μπλόκα της Εθνικής εν μέσω σύγχυσης για το τι βγήκε τελικά και προς τι όλα αυτό τα ντράβαλα, μου έκανε πρόσφατα εντύπωση το διακριτικό αλλά ουσιαστικό κατά την γνώμη μου του σημείωμα του κ. Ιωάννη Κολλάτου στο έβαλε στο τραπέζι αλήθειες για συζήτηση.

Με απλά και κατανοητά λόγια λέει ότι η Ελλάδα, κράτος, υπηρεσίες και αγρότες δεν ήταν ποτέ έτοιμοι να κάνει πράγματα στην αγροτική πολιτική αν όχι από πάντα που είναι και το προφανέστατο, τουλάχιστον από το 2003 και εντεύθεν. Προφανώς η ανετοιμότητα αυτή στην ροή του χρόνου οδήγησε στην γενική ανεντιμότητα και στην επίδειξη καπατσοσύνης και μαγκιάς ενάντια στις Βρυξέλλες από Χατζηγάκηδες και Σια. Ήμαρτον!

Αν είναι αλήθεια όσα αναφέρονται σε αυτό τότε όχι μόνο είμαστε για κλάματα αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θα αργήσουμε πολύ να αλλάξουμε τα πράγματα στα χωριά και στους κάμπους του Ελλαδιστάν.

Σε επόμενα κείμενα θα προσπαθήσω να συμβάλλω στα θέματα αυτά της αγροτικής οικονομίας και ευχαρίστως θα δημοσιεύσω τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις.

Η ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος αλλά με ειλικρίνεια,  έστω και η διατύπωση μη ολοκληρωμένων απόψεων βοηθάει. Δεν κρίνεται η επίδοση στα φιλολογικά αλλά η διάθεση να γίνουν πράγματα αλλιώς. Να αλλάξουν τα πράγματα ουσιαστικά!

Άιντε, πατήστε τα πληκτράκια και ψιθυρίστε το! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάφορα