Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Η Αριστερά, το ΚΚΕ και οι δράκοι



Η απλότητα έχει την χάρη της. Όσο πιο απλή μια δομή τόσο πιο οικονομική είναι και στην δημιουργία αλλά και στην διαχείριση της. Το ίδιο ισχύει και για την σκέψη. Η απλή σκέψη γίνεται εύκολα κατανοητή και δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις.

Κανονικά, στην απλή αλλά τραγική πραγματικότητα που όλοι μας βιώνουμε, το αίτημα των ερχόμενων εκλογών θα έπρεπε να είναι η αναζήτηση της απλότητας των πολιτικών εναλλακτικών προτάσεων, έτσι όπως απεικονίζονται στα εκλογικά προγράμματα εκείνων των κόμματων που φαίνεται ότι μπορούν να κυβερνήσουν: της  ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.


Μέχρι σήμερα κανένα κόμμα δεν έχει πει τι ακριβώς θα κάνει. Μπορεί να μην έχουν ετοιμάσει ακόμα τα καλά τους κυβερνητικά προγράμματα.  Η ασάφεια και η γενικολογία είναι το βασικό χαρακτηριστικό των πολιτικών προτάσεων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το σίγουρο είναι ότι για ένα καθεστωτικό κόμμα όπως η ΝΔ αυτό είναι απλώς απαράδεκτο: τόσα χρόνια στο κυβερνητικό κουρμπέτι κι ακόμα δεν ξέρουν τι να πουν και να κάνουν!

Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν πιο άφθαρτος, συγκεντρώνει την προτίμηση της πλειοψηφίας των πελαγωμένων κι απελπισμένων ψηφοφόρων. Οι προσδοκίες των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν τα βαριά σύννεφα που μαζεύονται και καλό είναι να φροντίσει κανείς να ξέρει που και πότε θα ξεσπάσουν εκτονωτικά σαν ανοιξιάτικη μπόρα. Μια κυβερνηση της Αριστεράς πρέπει να ξέρει και να το πει τι θα κάνει με το νερό που θα πέσει έτσι ώστε αυτό να μην διαλύσει τα πάντα ως καταστροφικός χείμαρος αλλά να μαζευτεί κάπου για τις μέρες της ξηρασίας.

Όμως τέρμα οι νατουραλιστικές περιγραφές κι ας αφήσουμε την λεγόμενη Δεξιά με τα προσαρτήματα της στην ησυχία της μέχρι κάποιο επόμενο σημείωμα, κι ας μιλήσουμε απλά για την Αριστερά και το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θέλει τον σοσιαλισμό. Η πορεία προς αυτόν αλλά και το περιεχόμενο της νέας κοινωνικής οργάνωσης περιγράφεται αναλυτικά σε διάφορα εγχειρίδια αλλά κι έχει πραγματωθεί στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Δεν είναι ουτοπία. Όποιος θέλει να μάθει για τον σοσιαλισμό, μπορεί να μάθει τα πάντα καταρχήν μιλώντας με πολίτες που μεγάλωσαν στις χώρες αυτές και τώρα είναι  μετανάστες στην χώρα μας (Αλβανοί, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Ρώσοι, Ουκρανοί, Πολωνοί). Επίσης μπορεί να διαβάσει και να μάθει για την οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα των συστημάτων αυτών ό,τι θέλει κι επιθυμεί. Δεν δικαιολογείται άγνοια. Το μέλλον που προτείνει το ΚΚΕ είναι μια επανάληψη, χωρίς «λάθη» εκείνου ακριβώς του μοντέλου που εγκαθιδρύθηκε στις χώρες αυτές. Απλά και κατανοητά.

Από το άλλο μέρος, η Αριστερά είναι όλα τα κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις που ισχυρίζονται ότι ένα άλλο πιο δίκαιο σύστημα από αυτό που σήμερα έχουμε, είναι εφικτό. Στην διατύπωση αυτή και μέχρι τον πολύ σαφή σοσιαλισμό του ΚΚΕ, χωράνε όλες οι απόψεις: από την αθώα σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης μέχρι και την τροτσκιστική κι ελαφρώς αναρχική θεώρηση των πραγμάτων, του σχεδόν «ελευθεριακού» πολιτικού ακτιβισμού του «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» και του «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την άποψη είναι η εικόνα της Αριστεράς στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αριστερά στην χώρα μας έτσι όπως διαμορφώθηκε από τα χρόνια της Κατοχής με το ΕΑΜ, τα μεταπολεμικά ως ΕΔΑ. Μόνο που μεγάλο μέρος αυτών των ιδεών και αφηγήσεων ξοδεύτηκε στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ κι έγινες συντάξεις Αντιστασιακών και γιάπικο συμμάζωμα αριστερής φρασεολογίας.

Σήμερα, οι πολίτες αυτής της χώρας που πιέζονται από την δύσκολη οικονομική κατάσταση, δεν μελετάνε εκλογικά προγράμματα, αλλά διαμορφώνουν την γνώμη τους από όσα ακούνε και κυρίως από όσα επιθυμούν να τους συμβούν. Εδώ ερείδεται ο λεγόμενος «λαϊκισμός», δηλαδή η πολιτική εκείνη στάση που παρουσιάζει τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε ο «λαός» να παρουσιάζεται αθώος κι αμέτοχος των δυσμενών εξελίξεων και οι λύσεις που προτείνονται εμφανίζονται εύκολες κι ανώδυνες για τους πολίτες. Ακόμα κι όταν γίνεται επίκληση στις ενδεχόμενες «θυσίες» που ΘΑ κάνει ο λαός, οι «θυσίες» αυτές δεν ποσοτικοποιούνται ούτε περιγράφονται με σαφήνεια.

Το επιχείρημα περί της μη σαφούς γνώσης της οικονομικής κατάστασης είναι έωλο και εδώ μπορείτε να μάθετε το γιατί.

Το ΚΚΕ δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να ασκήσει υπέρ του λαού την εξουσία ερήμην του λαού. Το λαϊκό κίνημα, για τους κομμουνιστές, δεν είναι ώριμο για να αλλάξει τα πράγματα. Οι κομμουνιστές το μετράνε αυτό με τον αριθμό των συμμετοχών στις κινητοποιήσεις και με τις κατακτήσεις του κινήματος, που είναι ασήμαντες,  με την πολιτική «ωριμότητα» του λαού έτσι όπως απεικονίζεται, ας πούμε, στην κυκλοφορία του Ριζοσπάστη. 

Το λαϊκό κίνημα κατά ΚΚΕ, δεν είναι αρκούντως ισχυρό για να επιβάλλει το άλλο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης και να κινήσει την κοινωνία προς τον σοσιαλισμό. Η ισχύς αυτή προκύπτει από μια αλλαγή αξιών και συνακόλουθα με πίστη στην αλλαγή του συστήματος όχι όμως ως επιλογή του «μη χείριστου» αλλά ως πόθος για το νέο, τον σοσιαλισμό. Αυτό προσώρας δεν παρατηρείται. Ένα μέτρο αυτής της ωριμότητας, πολύ σημαντικό αλλά όχι μοναδικό, είναι η εκλογική απήχηση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ έχει την δαρβινική σοφία ενός οργανισμού που χωρίς μεταλλάξεις επιβιώνει. Διαισθάνεται περισσότερα από αυτά που λέει και για αυτό στην επερχόμενη θύελλα μετά τον Ιούνιο 2012 επιλέγει το αφοίτι. Είναι βέβαιο ότι μια κυβένρνση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει και τόε εκείνο διακιωμένο θα είναι εκεί να υποδεχθεί τους κατατρεγμένους ψηφοφόρους. Κοντόφθαλμο μου φαίνεται, διότι μια τέτοι αποτυχία θα παρασύσρει και το ΚΚΕ, αφού στο μυαλό όλων μας, το ΚΚΕ εκ καταγωγής είναι κομμάτι της Αριστεράς. Όσο κι αν φωνάζει το ΚΚΕ ότι δεν είναι Αριστερά, οι πολίτες το έχει ήδη στα αριστερά ταξινομήσει!

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, έχει όρτσα τα πανιά για την κυβερνητική εξουσία. Και μάλλον θα είναι πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές αλλά χωρίς να γνωρίζει τον λόγο.Οι διάφορες υποκειμενικές εξηγήσεις των στελεχών του δεν επαρκούν και πιο καλά για αυτούς να διαβάσουν προσεκτικά τις ποιοτικές έρευνες κονής γνώμης και να αφήσουν στη μπάντα τα σαγηνευτικά ποσοστά.

Όταν κάποιος σε επιλέγει να κυβερνήσεις και δεν είσαι μέλος του συστήματος εξουσίας, πρέπει να εξηγηθείς μαζί του με σαφήνεια σε ότι αφορά τις προσδοκίες του που ως ψηφοφόρος έχει στο μυαλό του.

Δεν έχει νόημα να μιλάς μόνο για να κερδίζεις πόντους στις δημοσκοπήσεις. Ούτε έχει νόημα να βιάζεσαι να μιλήσεις Αγγλικά και να πάρεις σβάρνα τας Ευρώπας, αν δεν ακούσεις και καταλάβεις όσα οι Έλληνες πολίτες σκέφτονται Αρβανίτικα, Κρητικά, Βλάχικα, Συμιακά και Ντόπικα (στην περιοχή της Φλώρινας), όσο ακόμα τα γλωσσικά αυτά ιδιώματα υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Διότι με αυτά θα σε βρίσουν αργότερα!

Κι εδώ που τα λέμε πιο καλά να μάθεις Βουλγάρικα, Ρουμανικά, Αλβανικά, Τουρκικά, Αραβικά και Κινέζικα διότι με τέτοιες γλώσσες θα κάνεις αλισβερίσι κι από εκεί θα έρθει η ανάπτυξη. Στα Αγγλικά και στα Γερμανικά και στις άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες θα μιλάνε τα παιδιά μας ως μετανάστες αλλά αυτό μάλλον δεν το θέλουμε!

Πρέπει λοιπόν να εξηγήσεις στους πολίτες με ακρίβεια το τι πρόκειται να συμβεί και με την μια και με την άλλη πρόταση και το ποια είναι τα εναλλακτικά σχέδια για την επιβίωση των πολιτών και της πατρίδας.Μην βιάζεις το ταξίδι διόλου προς τα κυβερνητικά αξιώματα διότι η Ιθάκη είναι χρεωκοπποημένη κι εσύ ακόμα δεν ξέρεις για που θέλεις να πας ούτε αν οι Ιθακιώτες το θέλουν. Α, κι οι Κύκλωπες κι οι Λαιστρυγόνες που τους κουβαλούσες μαζί σου και τρόμαξαν το σύστημα, τώρα θα πρέπει να στρωθούν στην δουλιά κι αυτό χρειάζεται πολιτική μαγκιά που πρέπει να την βρείς πριν σε κατασπαράξουν. Ετσι δεν είναι;

Αλλιώς η μπόρα μουγκών προσδοκιών που έλεγα πιο πάνω, θα ξεσπάσει και τότε δεν θα παρασύρει μόνο εσένα. Κι άντε μετά να ψάχνουμε για απολογισμό, ευθύνες και ιστορικά λάθη.

6 σχόλια:

  1. Γ. Δραγασάκης

    «Πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν μιλάμε για μονομερείς ενέργειες. Αντιθέτως, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια δομική αλληλεξάρτηση στην ΕΕ και γι’ αυτό δεν μιλούμε για μονομερείς ενέργειες, αλλά για επαναδιαπραγμάτευση των πάντων, εκτός και αν υποχρεωθούμε σε μονομερείς ενέργειες»

    Γ. Σταθάκης

    «Σήμερα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια για μια σοβαρή αλλαγή των όρων του μνημονίου, αναφορικά με το σκέλος που μας ενδιαφέρει στην Ελλάδα, την άσκηση εσωτερικής πολιτικής»

    Π. Λαφαζάνης

    «Αυτό που εμείς θα κάνουμε, κατ’ αρχάς ως κυβέρνηση, είναι να ακυρώσουμε τα μνημόνια. Ειδικότερα το δεύτερο μνημόνιο. Παράλληλα, θα συνοδευτεί και από μια προσπάθεια διεκδίκησης, που θα τη θέσουμε εξαρχής, αναδιαπραγμάτευσης συνολικά του χρέους, σε μια λογική που θα επιδιώξουμε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του»

    Στις τρεις παραπάνω δηλώσεις δεν βλέπω σύγκρουση. Πουθενά δεν αναιρεί η μια την άλλη. Μπορείς να μου πεις που εντοπίζεις σύγκρουση απόψεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στα συγκεκριμένα αποσπάσματα πουθενά. Αλλά γιατί με ρωτάς; σε ποιό μέρος του κειμένου μου αναφέρεσαι;

      Θα πω κάτι όμως σχετικά με την πρώτη πρόταση από το σχόλιο που παραθέτεις του Δραγασάκη. Δεν είναι σαφές το ποιους εννοεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση, εάν δηλαδή οι εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει ή η εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα είναι ότι για την κατανόηση του μηνύματος η ευθύνη ανήκει στον πομπό που είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται απροετοίμαστη κι ερασιτεχνικού επιπέδου. Η εικόνα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της οικονομικής πολιτικής –και όχι μόνο του Μνημονίου- ήταν απαράδεκτη. Κάποιος έπρεπε να τους πει τι να λένε ή να δήλωναν αναρμόδιοι ή πολύ πιο καλύτερα, να μην έβγαιναν καθόλου στο «γυαλί». Διότι το «γυαλί» μεγεθύνει τις αδυναμίες εκείνων που εμφανίζονται και δεν υπάρχει χρόνος για διευκρινήσεις ή «να το πω καλύτερα» ή «δεν εννοούσα αυτό» κι όταν έρχεται η διάψευση είναι πολύ αργά και περνά απαρτήρητη. Στην επικοινωνία, η στιγμή μετράει. Η εντύπωση που δημιουργήθηκε θα αναπαράγεται (από άλλες εκπομπές, σατυρικές και σοβαρές) και θα κάνει τη ζημιά της. Όπως στην περίπτωση με την γλωσσομάθεια του Τσίπρα.

      Πάντως η παντελής αδυναμία των άλλων (ΝΔ ΠΑΣΟΚ) να πουν κάτι ουσιαστικό επί της οικονομίας και ο φόβος τους για το πολιτικό κόστος της όποιας αυτοκριτικής, φαίνεται από το ότι στέκονται σε επικοινωνιακά ολισθήματα των ΣΥΡΙΖαίων και δεν παρουσιάζουν τις δικές τους θέσεις. Ή δεν αντιμετωπίζουν την ουσία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και «πιάνονται» από δευτερεύοντα σημεία, άσχετα με την κάθε φορά συζήτηση. Αν το έκαναν, θα φαινόταν η δύναμη της ιδεολογίας τους έναντι εκείνης της «διαλυτικής» κι «επικίνδυνης» του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αν το έκαναν δεν θα ήταν αυτοί που είναι!

      Διαγραφή
  2. Οι δύο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατατεθειμένο αρκετό καιρό. Άλλωστε βάσει αυτού τους καταψήφισε ο κόσμος. Τώρα που και οι δύο μιλούν για χαλάρωση των όρων του μνημονίου, τι εννοούν άραγε;
    Αν το πρόγραμμά τους δεν είναι καλό και πρέπει να αλλάξουν οι όροι του, τότε θα πρέπει να το καταγγείλουν. Διότι όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία όλοι τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Τρόικα) επαναδιαπραγμάτευση δεν γίνεται. Άλλωστε θυμόμαστε όλοι τι έγινε την τελευταία φορά που διαπραγματεύτηκε ο Σαμαράς. Πήγε να σώσει τον 13ο και 14ο μισθό και χάσαμε τον 12ο, τον 11ο και μισό από τον 10ο.
    Επειδή όμως τα μέτρα του μνημονίου λειτουργούν διαλυτικά πάνω στον κοινωνικό ιστό, πρέπει επειγόντως να σταματήσουν να ισχύουν. Όποιος συνεχίσει να εφαρμόζει το μνημόνιο και να το υποστηρίζει είναι επικίνδυνος. Εκτός βέβαια κι αν όλοι αυτοί μαζί με τους συν...εταίρους τους πειραματίζονται με σκοπό να βρουν το σημείο βρασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι αποδείχθηκε ότι η περιβόητη διαπραγμάτευση ήταν λειψή διότι δεν αξιοποιήθηκαν οι εσωτερικές κοινωνικές συμμαχίες που θα όφειλε να κάνει κάθε ελληνική κυβέρνηση. Το εσωτερικό μέτωπο είναι κυρίαρχο όταν διαπραγματεύεσαι με ξένους κι εδώ αποκαλύφθηκε ποιος είναι ο δικός και ποιος ο ξένος για τους ηγέτες μας, που μπορεί να ήθελαν να μας κάνουν ευρωπαίους και Δανούς αλλά στην πραγματικότητα μας αντιμετωπίζουν σαν δύστροπους Βαλκάνιους. Ποτέ δεν κατάλαβαν ή υποτίμησαν το αίσθημα αξιοπρέπειας που υπάρχει έστω κι εν υπνώσει εντός μας.

      Τα προεκλογικά προγράμματα των ΝΔ & ΠΑΣΟΚ ήταν περιορισμένης ευθύνης διότι η κυβερνητική πράξη τα επισκίαζε. Και στους δύο μετεκλογικώς απουσιάζει η ουσία που θα ήταν μια γενναία αυτοκριτική και μια αποκάλυψη της αυτογνωσίας τους. Θεωρούν ότι η ανάπτυξη είναι «τεχνικό» θέμα ενώ είναι κυρίως πολιτικό. Δηλαδή η οικονομία θα αναπτυχθεί κι οι όποιες εκσυγχρονιστικές κινήσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όταν οι πολίτες τις αποδεχθούν. Κάθε αλλαγή θέλει τον χρόνο και την τέχνη της. Τις απαραίτητες αλλαγές οι πολίτες θα τις αποδεχτούν όταν τις συζητήσουν, τια κατανοήσουν κι όχι όταν βομβαρδιστούν κινδυνολογικά με αυτές.

      Τέλος, αν μας πονάνε εκείνες οι πλευρές των Μνημονίων που επιβάλλουν ισοπεδωτική λιτότητα, και πράγματι δεν πάει άλλο, υποστηρίζω και προτείνω να διαμορφωθεί ένα δικό μας εσωτερικό Μνημόνιο-Συμβόλαιο ανάμεσα στην μελλοντική κυβέρνηση και στους πολίτες που θα περιγράφει σαφώς πως θα γίνει η διαχείριση των πόρων –αυτών που υπάρχουν κι όχι αυτών που ΘΑ μαζευτούν- με ποια προτεραιότητα, σε ποιους τομείς της οικονομίας και με ποιες διαφανείς διαδικασίες θα παρακολουθείται η υλοποίηση του προγράμματος. Για να μπορέσουμε να κάνουμε το κουμάντο μας και να ξέρουμε πως θα πορευτούμε έχουμε ανάγκη την αλήθεια τους. Για να κερδίσουν την συγκατάβασή μας πρέπει να μας πουν την αλήθεια κι όχι μπαλκονάτες αλήθειες σαν ψέματα. Οι ΝΔ & ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν: έξις δευτέρα φύσις. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει ότι το θέλει. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρέπει να πείσουν ότι αντέχουν να περιμένουν και ξέρουν να συζητούν.

      Διαγραφή
  3. Για την τελευταία παράγραφο που είναι και το συμπέρασμα, ένα έχω να πω. Μπράβο! Αυτό ακριβώς θέλουμε. Όλα τα άλλα μπορούν να έρθουν στην πορεία. Για αρχή αρκεί "να δικό μας εσωτερικό Μνημόνιο-Συμβόλαιο ανάμεσα στην μελλοντική κυβέρνηση και στους πολίτες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. tha parakalousa ton diaheiristi na dimosieusei stin kentriki selida ta 2 paratkatw video,einai i fwni tou mesou ellina kai nomizw efoson oloi pisteuoume stin dimokratia to dikaioumaste...euhasistw ek tvn proteron..
    episis eukairia einai na akoustei kai i alli pleura edw mesa.

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CLxrJoLO2x0

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fBxyZaULDzE

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα