Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Απελπισμένα τρακτέρ



Τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τα τελευταία είκοσι και βάλε χρόνια, όσοι καλλιεργούν την γη και περιμένουν να ζήσουν από την πώληση των προϊόντων της, ζουν στο βασίλειο του τυχαίου και της αβεβαιότητας. Όλο και πιο μικρές είναι οι πιθανότητες να κερδίζουμε πιο πολλά. Πάντα ξέραμε ότι δεν θα είναι κάθε χρονιά καλή αλλά τώρα το κακό έχει παραγίνει: ψάχνουμε "με το ντουφέκι" την καλή χρονιά. Λέγοντας "καλή χρονιά" ουσιαστικά μιλάμε για εκείνη που κερδίζουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Οι σοφοί λένε πως ο πολιτισμός είναι η κανονικότητα. Όλα στην σειρά τους με τάξη. Το χάος είναι το αντίθετο του πολιτισμού. Όποιος βιώνει καταστάσεις με κυρίαρχο το στοιχείο του τυχαίου και του απρόβλεπτου γίνεται απ- άνθρωπος, θηρίο, βιώνει καταστάσεις στρές , αντιδρά σπασμωδικά και με το ένστικτο της επιβίωσης. Εκεί βρίσκονται οι αγρότες σήμερα.

Μπορεί τα κρεμμύδια να βρίσκονται απούλητα στις αποθήκες όμως η άλλη, η καταναλωτική ζωή στο μεταξύ συνεχίζεται αδηφάγα: όλα τα έξοδα αυξάνουν και μαζί τους τα δάνεια επίσης.

Όταν τα πράγματα σφίξουν από παντού, τότε η απόγνωση και ο θυμός  φουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ και με φούλ τις μηχανές αρχίζει το όργωμα των εθνικών οδών.  Σημεία των αλλόκοτων καιρών: τα τρακτέρ δραπετεύουν από τα χωράφια και ρίχνονται στην μάχη των κόμβων των εθνικών οδών.

Καθώς πηγαίναμε με τα τρακτέρ προς τα σημεία συγκέντρωσης, έβλεπα τα γιωταχί, λεωφορεία, νταλίκες να προσπερνανε και τους οδηγούς να κοιτάζουν με ανησυχία, σχεδόν με τρόμο: πού θα μας κλείσουν πάλι το δρόμο;! Παλιότερα σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις, υπήρχαν κι επεισόδια και τσαμπουκάδες με τους νταλικέρηδες ενώ τώρα, η εκσυγχρονισμένη  αστυνομία  εγκαίρως κλείνει τους δρόμους και κατευθύνει τα οχήματα αλλαχού. Μένουμε μόνοι μας στους κόμβους και περιμένουμε τους "επιτόπου" υπεύθυνους ανεύθυνους να κάνουν δηλώσεις υποστήριξης και κατανόησης!

Πως φτάσαμε έως εδώ;

Με σταθερά βήματα μικρών καταστροφών και υποχωρήσεων. Τα τελευταία χρόνια το αγροτικό εισόδημα μειώνεται. Έγκλημα διαρκείας με πολλούς παρατηρητές διότι όλοι το γνωρίζουν, κάνουν αναλύσεις και εκτιμήσεις περί αυτού και κανείς δεν κάνει τίποτα.  Δηλαδή ενώ μπορούμε να παράγουμε πιο πολλά και καλά προϊόντα, το κόστος παραγωγής ανά κιλό αυξάνεται πιο πολύ από ότι η τιμή τους και οι όροι εμπορίας γίνονται δυσμενέστεροι. Κάποιοι κερδίζουν αλλά αυτοί δεν είμαστε εμείς που μένουμε στα χωριά και γινόμαστε φτωχότεροι.

Ποιος φταίει;

Στην χώρα μας η άμεση απάντηση είναι «το σύστημα» και στον όρο αυτό περικλείονται όλα όσα αποτελούν συντελεστές του προβλήματος:
  •   οι σπόροι, ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η τιμή τους ελέγχονται από λίγες πολυεθνικές επιχειρήσεις.
  •   Η διάθεση και η εμπορία των προϊόντων (άρα και οι τιμές στον καταναλωτή) ελέγχονται και ρυθμίζονται μόνον από τους μηχανισμούς της αγοράς (δηλαδή δεν ελέγχονται πρακτικά από κανένα!)
  •   Τα φυτοφάρμακα, τα συστήματα καλλιέργειας (άρδευσης, τρακτέρ, αντλητικά συγκροτήματα) συνεχίσουν να ακριβαίνουν.  
  •   Οι όροι του παγκόσμιου εμπορίου τροφίμων άλλαξαν και οι παραγωγοί δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι. Παραδοσιακά προϊόντα (πατάτες, κρεμμύδια, βαμβάκι , σιτηρά) τώρα εισάγονται σε εξευτελιστικές τιμές από χώρες του λεγόμενου Τρίτου κόσμου.  Νέες καλλιέργειες δεν προχώρησαν και μείναμε πίσω στην τυποποίηση και ποιοτική αναβάθμιση.
  • Ο τρόπος που δουλεύουμε άλλαξε, έγινε πιο ξεκούραστος μεν αλλά πιο ακριβός δε. Πέσαμε κι εμείς στην παγίδα της εύκολης δουλειάς χωρίς να μειώσουμε τις προσδοκίες μας και να ψάξουμε εγκαίρως εναλλακτικές διεξόδους εισοδήματος.
Τι ζητάμε;

Όλα όσα μας λείπουν. Κυρίως την χαμένη αξιοπρέπεια μας!

Να μας δώσει το κράτος τα λεφτά που μας λείπουν  Βέβαια ακόμα δεν έχουμε καταλήξει στο τι ακριβώς θα ζητήσουμε φέτος και η συνολική οικονομική κατάσταση δεν είναι στα υπέρ μας αλλά ίδωμεν . . .

Να δούμε από κοινού με τους μηχανισμούς του κράτους τις προοπτικές μας και να προετοιμάσουμε το μέλλον μας. Αυτό αφορά κυρίως τους νεώτερους από εμάς.

Η  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ως στόχο της κυβέρνησης
"την πάταξη της παραοικονομίας στο χώρο και κάλεσε τους αγρότες διεκδικήσουν τη δυναμική παρουσία τους στο σύστημα εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων. Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να... ξεφουσκώσει τα λάστιχα των τρακτέρ, αλλά να ξεφουσκώσει την παραοικονομία στην αγροτική πολιτική. Όπως διευκρίνισε είναι ανάγκη να τεθούν κανόνες στην αγορά, ενώ επισήμανε ότι το υπουργείο κάνει αγώνα δρόμου για τις παράνομες ελληνοποιήσεις που αποτελούν -όπως χαρακτηριστικά είπε- το καινούργιο προϊόν της παραοικονομίας. Ταυτόχρονα τόνισε ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει δοθεί το σύνολο των επιδοτήσεων στους αγρότες"  
Δηλώσεις καλών προθέσεων αλλά ανεπαρκείς. Σε μερικά σημεία μας θύμισαν τις ημέρες της άλλης Αλλαγής, του ’81, τότε που οι μεσάζοντες θα έφευγαν από τις Λαχαναγορές!  Και βέβαια όταν δεν υπάρχει προοπτική για ικανοποίηση αιτημάτων προστίθεται στις  ανακοινώσεις και «η  ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού στην αγροτική ανάπτυξη», έτσι ραπανάκια για την όρεξη!

Δεν ξέρουμε τι θα κερδίσουμε από αυτή την κινητοποίηση, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε. Βαρεθήκαμε τα "θα" τα "να" τα "όταν". Δεν πιστεύουμε κανένα γιατί κανείς δεν έχει κάνει τίποτα διαφορετικό από το να εκφράσει την κατανόηση και την συμπάθειά του για την «υπερήφανη τάξη των αγροτών μας»! 

Του χρόνου;

Αν δεν έχουμε καλύτερες τιμές, θα ξανακλείσουμε τους δρόμους και θα εκβιάσουμε το κράτος κάνοντας μπάχαλο τις μεταφορές και τις μετακινήσεις και αυτό δεν είναι απειλή. Είναι ασφαλής πρόγνωση επικείμενου θανάτου. Της αγροτικής οικονομίας και του δικού μας.

3 σχόλια:

  1. Την ουσια την εγραψες στην τελευταια παραγραφο, πραγματι αυτο κανετε, εκβιαζετε. Δεν διαφερετε απο αυτους που κλεινουν τα αεροδρομια στις εορτες και τις αργιες, που κλεινουν τα λιμανια παραμονες μεγαλης εμπορικης κινησης κ.α. Και οι πεταλωτες των αλογων αν ειχαν τρακτερ θα εκλειναν τους δρομους τοτε που εμφανιστηκαν τα αυτοκινητα διεκδικωντας απο το κρατος να αγορασει αλογα για το στρατο για να εχουν δουλεια.

    Το κλεισιμο των δρομων ειναι παρανομη πραξη, στερηση και της δικης μου ελευθεριας που θελω να μετακινηθω. Στερηση εισοδηματων απο αλλους επαγγελματιες οπως οι φορτηγατζηδες που δουλευουν ολο τον χρονο και ολη την μερα (σε αντιθεση με τον αγροτη) χωρις να ειναι το μεσημερι σπιτι τους να τρωνε με την οικογενεια τους, απουσιαζοντας για πολλες μερες αρκετες φορες.

    Δεν διαφερετε ουτε απο εκεινους τους πτυχιουχους που θεωρουν οτι επειδη πηραν ενα πτυχιο το κρατος πρεπει να βρει και σε αυτους δουλεια, και μαλιστα στο δημοσιο.

    Πολυ ωραιο και αυτο, φταιει το συστημα... τι ειναι αυτο; ατακα απο τους 10 μικρους μητσους; Οι μηχανισμοι της αγορας και μαλιστα, ο κανονας της προσφορας και η ζητησης ειναι η καλυτερη ισορροπια, οσο κακο και αν ακουγεται, δεν ειναι ο κανενας, αντιθετως ειναι το συνολο και ειναι υγειες, ρυθμιστικο. Το παραλογο ειναι να επιδοτει το κρατος την τιμη σε ενα προιον του οποιου η προσφορα υπερβαινει κατα πολυ την ζητηση.

    Και ναι πραγματι, η αγορα εχει και κερδοσκοπους, ολοι ειμαστε κερδοσκοποι, ισως καποιοι φτανουν και στην αισχροκερδια. Η αισχροκερδια ειναι κακο πραγμα, οχι η κερδοσκοπία.
    Και οι αγροτες κερδοσκοποι ειναι γι'αυτο απνιξαν τη γη με τα φυτοφαρμακα, για να πολλαπλασιασουν την παραγωγη. Και οι γεωπονοι που τους τα πουλησαν να αυξησουν τα κερδη τους ηθελαν.

    Με εκπληξη διαβασα και το "τι ζηταμε", περιμενα να δω κατι ουσιαστικο, αιτηματα με ουσια και θεσεις, αλλα δυστυχως τιποτα, μαλλον και εσεις δεν ξερετε ακομα, οπως λες, βλεποντας και κανοντας σα να μας λενε "τι θελεις" και να απανταμε "εσυ τι δινεις;" τα ιδια δλδ που λεγατε και στους μεσαζοντες της λαχαναγορας. Και εγω ζηταω να γινω συνταξιουχος οταν κλεισω τα 40 και επισης θελω να μου δωσει το κρατος λεφτα γιατι οι γονεις μου δεν απεκτησαν οσα θα ηθελα και δυστυχως πρεπει να δουλεψω και να σκεφτω πως θα ειμαι ανταγωνιστικος στην αγορα, και τι αγορα, παγκοσμια!

    Αντε και του χρονου τετοιο καιρο παλι στους δρομους, γιατι το καλοκαιρι πρεπει να κανετε και καμια δουλεια. Και αν θελετε λιγη αξιοπρεπεια και σεβασμο παραπανω καντε κατι απλό, αφηστε την μια λωριδα στην εθνικη ανοιχτη, εκβιαστε απλα καθυστερωντας τον κοσμο 1-2 ωρες παραπανω, μοιραστε του και κανενα φυλλαδιο και ενημερωστε τον για τα αιτηματα σας, σοβαρα και συντονισμενα ομως οχι λεγοντας ο καθενας το μακρυ και το κοντο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε κάποιον που «όρθρου βαθέως» με τίμησε με το ενδιαφέρον του, δεν μπορώ να μην ανταποκριθώ.

    Για κάποιο σκοτεινό λόγο στο κείμενο σου βλέπω ενδιαφέρον και τα σημεία που αναφέρεις τα θεωρώ νύξεις «δικηγόρου του διαβόλου» και ως τέτοια θα τα αντιμετωπίσω παρόλο τον δηκτικό χαρακτήρα τους.

    Συμμετρικώς λοιπόν κι εγώ θα πω ότι τη ουσία την έγραψες στην τελευταία παράγραφο και πράγματι οι σωστές παρατηρήσεις σου για τον τρόπο του αγώνα, θα μεταφερθούν εκεί που πρέπει. Σε κάποιο άλλο κείμενο που ετοιμάζω θα προσπαθήσω να εξηγήσω τις αδυναμίες αυτής της αγωνιστικής προσπάθειας καθώς και για το «δίκαιο του φράζειν τας οδούς». Η καντιανή θεώρηση «η ελευθερία σου σταματάει εκεί που αρχίζει η δική μου» δεκτή κατ΄ αρχάς αλλά όταν πρόκειται να γενικευθεί με απόλυτο τρόπο τότε θα διαφωνήσω. Όταν δεν έχω άλλο τρόπο ή δεν ξέρω άλλο μέσο, τότε η άσφαλτος της εθνικής είναι καλό μέσο για να στείλω το μήνυμα με άγαρμπο τρόπο αλλά δυνατά! Έτσι κι αλλιώς το κλείσιμο των δρόμων είχε αρχίσει από την κατολίσθηση των Τεμπών και η παρενόχληση ήδη από την τοποθέτηση των διοδίων αλλά δεν σε είδα να διαμαρτύρεσαι.

    Τα υπόλοιπα σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα περιμενω με αγωνια το κειμενο που ετοιμαζεις και να εισαι σιγουρος πως θα το σχολιασω και παλι, ισως λιγοτερα δηκτικα. Αν το σχολιαζε ο Πασχος παντως (μιας και απο οτι βλεπω παρακολουθεις τα αρθρα του) θα ηταν πολυ πιο επιθετικος και οξυς απο οτι εγω. προφανως και διαβαζω τα κειμενα σου και θα συνεχισω να τα διαβαζω.

    Διαφωνω με το «δίκαιο του φράζειν τας οδούς», αρκετες φορες θα το ανεχτω ως πραξη συμβολισμου του αγωνα, αλλα ποτε στην ακραια του μορφη.

    Στις παρανομες αυτες πραξεις καποιοι πρεπει να αντιδρουν εφαρμοζοντας τους νομους, προφανως και δεν γενικευω την καντιανη θεωρηση.

    Θα ηταν παραλογο και εκτος θεματος να σχολιασω στο κειμενο σου την κατολισθηση των τεμπων και τον αντικτυπο στην οικονομια. Μια φυσικη καταστροφη, συχρονη τραγωδια που εθαψε στα απομειναρια της τον πρωτομαστορα των εργων. Τεμπη υπαρχουν και θα υπαρξουν πολλα στην Ελλαδα, θα τα σχολιασω σε καποιο αλλο κειμενο, ισως καποιου αλλου blogger.

    Για την παρενοχληση των διοδιων δεν μπορω να καταλαβω αν αναφερεσαι στην αλλαγη του μοντελου πληρωμης η στις κινητοποιησεις, οποτε καλυτερα να μην το σχολιασω.

    Τελος πιστευω πως η παρουσια σου στα μπλοκα και οι συνανστροφη με τους αγροτες ειναι σε καθε περιπτωση θετικη. Για την ακριβεια θεωρω πως φοβασαι να εκφρασεις ορθολογιστικες αποψεις για να μην ερθεις σε κοντρα με αυτους που υπολειπονται του πνευατος και της λογικης σου.

    Καλο αγωνα, σε καθε περιπτωση.
    Λυσεις υπαρχουν, με ορεξη και βουληση θα βρεθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα