Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Εκπαίδευση ενάντια στον ρατσισμό και στις διακρίσεις


Γιατί φοβόμαστε το διαφορετικό; Γιατί είμαστε τόσο εχθρικοί προς τους άλλους; Πως καλλιεργείται στο μυαλό μας αυτή η καχυποψία και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτό οδηγεί στο έγκλημα;  Πόσο πολύ μας ενοχλεί όταν μιλάνε για εμάς αρνητικά, μα κρίνουν, μας κοροϊδεύουν;  Πόσες φορές οι άνθρωποι στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στην εφορία, στην αστυνομία, στα υπουργεία δεν μας έχουν φερθεί προσβλητικά, έχουν μιλήσει περιφρονητικά  και μας έχουν κάνει να πούμε το «να ανοίξει η γη να με καταπιεί»;

Η κυριαρχία τέτοιων αντιλήψεων σε μια κοινωνία δεν είναι δύσκολο πράγμα. Πριν λίγο καιρό μια γερμανική ταινία, ΤΟ ΚΥΜΑ, έδειξε πως αυτό υλοποιείται. Αρκεί μια εξουσία που ξέρει τι θέλει και ένας λαός που δεν ξέρει πώς να αντιδράσει! Οι εξουσίες, μικρές ή μεγάλες, δείχνουν το απαίσιο πρόσωπό τους όταν του  το επιτρέπουμε γιατί αδιαφορούμε για αυτά που παθαίνουν οι άλλοι –σιγά μην τα πάθω κι εγώ αυτά!- είτε γιατί φοβόμαστε είτε γιατί ντρεπόμαστε να υποστηρίξουμε αυτό που πιστεύουμε αληθινό και σωστό.

Σε μια άλλη περίπτωση, σε ένα αγροτικό Δήμο Ράισβιλ (Ρυζοχώρι;) στην πολιτεία Αϊόβα των ΗΠΑ, μια δασκάλα έκανε ένα αντίστοιχο πείραμα, στα 1970. Η Αϊόβα είναι   μια πολιτεία των ΗΠΑ με έκταση όση η μισή Ελλάδα περίπου και με πληθυσμό τρία εκατομμύρια κατοίκους.  Ο Δήμος Ράισβιλ στον οποίο έγιναν αυτά που θα πούμε στην συνέχεια,  είναι ένα αγροτικό χωρίο με βασική παραγωγή τα καλαμπόκια.

Το 1968 δολοφονήθηκε στην πόλη Μέμφις των ΗΠΑ ο αμερικανός μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.




Η Τζέιν Ελλιοτ, ήταν  δασκάλα στο Ράισβιλ και βλέποντας όλο αυτό το κύμα μίσους και ρατσισμού που ξέσπασε, είπε πως έπρεπε να κάνει κάτι!  Στο χωριό δεν υπήρχε ούτε ένας μαύρος και η επαφή των κατοίκων με τον ρατσισμό  ήταν δια μέσου της τηλεόρασης και των εφημερίδων.

Κινηματογραφήθηκε η εκτέλεση του πειράματος  και αργότερα η Ελλιοτ έκανε την ίδια άσκηση και σε άλλους οργανισμούς. Σκοπός της δασκάλας ήταν να δείξει στους μαθητές του δημοτικού σχολείου, με βιωματικό τρόπο, το αποτρόπαιο πρόσωπο του ρατσισμού και των διακρίσεων κι όχι μόνον. Θέλησε να δώσει ένα μάθημα στάσης ζωής. 

Αξίζει να δείτε πως η δασκάλα αυτή μπόρεσε σε δύο ημέρες να αλλάξει την ζωή των μαθητών της για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. 

Δείτε το βίντεο και σκεφθείτε την επόμενη φορά που είτε θα ασκήσουν μια πολιτική διακρίσεων προς εσάς είτε ο κακός δαίμονας του ρατσισμού ή άλλων διακρίσεων αρχίζει να σας κλείνει πονηρά το μάτι και να σας ψιθυρίζει πόσο ανώτεροι είστε από τους γύφτους, τους Αλβανούς, τους μαύρους, τους κίτρινους, τις γυναίκες, τους γέρους, τους Κασκαβελαίους, τους Γαύρους, τους Γιεχωβάδες, τους Τούρκους, τους ομοφυλόφιλους, τους Εβραίους, τους Σκοπιανούς και ... (μπορείτε να προσθέσετε την δική σας ιδιαίτερη κατηγορία. Θα μπορούσα εδώ να πω ότι εξαιρούνται οι Πελοποννήσιοι αλλά με τέτοια θέματα δεν αστειεύονται!. 

Η αμερικάνικη κοινωνία είναι μια σκληρή εκμεταλλευτική κοινωνία αλλά και εκεί όπως κι εδώ υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν και μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό, κάτι καλό και χρήσιμο για όλους μας.

Δείτε στο βίντεο την οργάνωση και εκτέλεση του πειράματος και αναλογιστείτε με θλίψη της εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο του εικοστού πρώτου αιώνα και τους δασκάλους και καθηγητές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάφορα