Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Άνθιμος και Άνθιμος: Φανατισμός εθνικισμός κι ευαισθησία



Και οι δύο ιερωμένοι έχουν το ίδιο όμορφο όνομα: Άνθιμος.

Αμφότεροι έχουν σχέση με την Αλεξανδρούπολη: ο ένας υπήρξε μητροπολίτης για περίπου τρείς δεκαετίες, πριν γίνει μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ενώ ο άλλος είναι τώρα μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης.

Έχω κι άλλες φορές σχολιάσει την πολιτική δράση των ορθόδοξων ιερωμένων και έχω τονίσει την σημασία αυτών των παρεμβάσεων τους. Ο ΕΡΜΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ δεν είναι ειδησεογραφικός δικτυότοπος αλλά χώρος σχολιασμού και διατύπωσης σκέψεων για τα συμβαίνοντα στην κοινωνία μας. Για αυτό με ενδιαφέρει ο δημόσιος λόγος των δύο συνονόματων μητροπολιτών που παρουσιάζουμε σήμερα.

Ο άτυπος αυτός διάλογος έχει σημασία, διότι οι δυό τους, με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους για το γνωστό θέμα του φράκτη στον Έβρο, για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης, έδωσαν διαφορετικές εκδοχές για τον τύπο του ιεράρχη.

Ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, είναι η εικόνα ενός χριστιανού ιερωμένου με την ευαισθησία και την μετριοπάθεια που περιμένουμε να έχει ένας τέτοιος άνθρωπος. Έχουμε ανάγκη από εκείνους που επηρεάζουν τις απόψεις των πολιτών -και ένας μητροπολίτης αναμφισβήτητα το κάνει στους πιστούς της περιοχής του-  να διατυπώνουν τις απόψεις τους για τα ‘κοσμικά’ θέματα με τρόπο που δεν προκαλεί δεν φανατίζει αλλά προβληματίζει και ερεθίζει τις ευαισθησίες μας.

Ο άλλος, ο τηλεστάρ της Θεσσαλονίκης,  έχει καθιερώσει εαυτόν ως παράγοντα και στέλεχος της πιο συντηρητικής, σχεδόν εθνικιστικής πολιτικής Δεξιάς. Στις ομιλίες του περισσεύει ο φανατισμός και απουσιάζει η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Τα κηρύγματα του, από άμβωνας, μοιάζουν πιο πολύ με εσωκομματικές τοποθετήσεις διαφωτιστή τινός, παρά με νουνεχείς ομιλίες πνευματικού ανθρώπου που διακονεί τον λόγο και το φιλάνθρωπο πνεύμα του Ναζωραίου.

Ο Θεός τους να του βοηθήσει -με διαφορετικό τρόπο τον καθένα- έτσι ώστε να κυριαρχήσει τελικά το πνεύμα και η πράξη της Αγάπης και της σωφροσύνης που αυτό τον καιρό θα την έχουμε όλοι μας ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάφορα