Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Πρώτα αποτελέσματα πρώτες σκέψεις



Κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια οι πολίτες αυτές της χώρας ψηφίζουν τους αντιπροσώπους τους στην Βουλή ή στα όργανα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρητικά είναι οι στιγμές για τις οπαίες πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι διότι μετά τις εκλογές, όλη την ευθύνη την αναλαμβάνουν οι αντιπρόσωποι ενώ οι πολίτες ψηφοφόροι ξανακάθονται στην καρέκλα στο καφενείο και αρχίζουν να παραποιούνται και να βρίζουν.

Οι φράσεις κλισέ που ακούστηκαν πάλι αυτές τις ημέρες είναι ότι "στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα" και ότι "ο κυρίαρχος λαός έστειλε με την ψήφο του το μήνυμα".

Στην δημοκρατία και στην κοινωνία δυστυχώς υπάρχουν αδιέξοδα. Να, τώρα εμείς για παράδειγμα, προς τα εκεί πορευόμαστε. Η ανάθεση εν λευκώ της διοίκησης της χώρας σε ανεπαρκείς ανθρώπους, είναι η συνταγή πρόσκρουσης με το τοίχο του αδιεξόδου.  Η οικονομική επιβίωση και η κοινωνική μας υποβάθμιση είναι πολύ σοβαρός λόγος για να εγερθούμε.

Ο πολίτης ψηφίζοντας δεν στέλνει κανένα μήνυμα. Αποφασίζει ατομικά με μια διαδικασία που είναι δύσκολη να αναλυθεί και αυτό είναι όλο. Επιλέγουμε αυτό που μας μοιάζει ή μας ταιριάζει την συγκεκριμένη στιγμή της ψηφοφορίας. Σπανίως επιλέγουμε κάτι που είναι του μέλλοντος ασχέτως του ότι μπορεί να ακούγεται όμορφο.
Αυτή είναι η βασική αιτία της περιορισμένης εκλογικής δύναμης της Αριστεράς στην χώρα μας: ο πολιτικός της λόγος, αν δεν είναι ουτοπικός, αναφέρεται σε συνθήκες ενός μακρινού μέλλοντος ή εν πάση περιπτώσει σε συνθήκες που θα έπρεπε να υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν: η πραγματικότητα είναι πιο πεζή!

Η πόρτα της εξουσίας είναι κλειστή και είναι να σαν να κτυπάς ενός κουφού την πόρτα. Μην περιμένεις. Είναι καλύτερα να πάρεις την πόρτα και να φύγεις. Κανείς δεν θα σου ανοίξει και κανείς δεν θα βγει στο παράθυρο να σου πει ότι σ’ άκουσε και να σου εξηγήσει τι κατάλαβε. Τα διαβούλια στο απρόσιτο ανάκτορο αποφασίζουν ερήμην μας.

Η εξουσία έχει ήδη αποφασίσει τι μήνυμα στέλνει ο πολίτης και για αυτό ο καθείς πολιτικός εκπρόσωπος εξουσίας (πρωθυπουργός, αρχηγός κόμματος), το ερμηνεύει κατά το δικό του δοκούν και τα παπαγαλάκια δημοσιογράφοι το αναμεταδίδουν.

Μετά την απειλή του ΓΑΠ για προσφυγή στις κάλπες,  εφόσον το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι θετικό για το κυβερνών κόμμα, το βέβαιο είναι ότι οι έχοντες την πραγματική εξουσία (οικονομική κυρίως) του "σφύριξαν να μαζευτεί". Του δήλωσαν ότι αυτό που είπε είναι λάθος και να φροντίσει να το πάρει πίσω, διότι δεν είναι καιρός για τσαμπουκάδες και πειράματα.

Έτσι, μερικές ώρες πριν τις εκλογές, ο ΓΑΠ συναντήθηκε με ιδιοκτήτη μεγάλου καναλιού και συμφώνησαν να παρουσιαστούν με τέτοιο τρόπο τα αποτελέσματα που να φαίνονται θετικά ή "μη αρνητικά" για το ΠΑΣΟΚ κι ότι επομένως πολύ σωστά δεν θα γίνουν εθνικές εκλογές. Όχι, δεν έκανε λάθος ο αρχηγός ΓΑΠ, απλώς η πραγματικότητα τον δικαιώνει!

Προσωπικά δεν κατάλαβα γιατί θεωρείται απειλή η προσφυγή στις κάλπες, όπως κατ’ επανάληψη ακούστηκε ο ισχυρισμός αυτός από όλη την αντιπολίτευση. Αν όμως, είναι τόσο σημαντικό για τον ΓΑΠ να ξέρει τι πιστεύει ο πολίτης για το οικονομικό πρόγραμμα που υλοποιεί, γιατί δεν έκανε δημοψήφισμα; Αναπάντητο ερώτημα διότι δεν ετέθη πραγματικά. Η εξουσία έχει ήδη απαντήσει και αυτό κάνει με την υλοποίηση του προγράμματος της.

Αυτό που αποτελεί την δύναμη των πολιτών είναι η ενεργοποίησή τους και η αντίδρασή τους σε ότι έχει σχέση με την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή ατόμων με άποψη δημιουργίας στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πράγματι πολιτική πράξη. Διότι όλα εκ της εξουσίας άρχονται. Ένας καλός Δήμαρχος, εμπνευστής, οργανωτής και συντονιστής των πιο δυναμικών στοιχείων της μικρής κοινωνίας μας και μερικά άτομα με παρόμοια αντίληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως μπορέσουν να κάνουν την επιθυμητή διαφορά.

Το χθεσινό αποτέλεσμα στον Δήμο μας, είναι καλή ένδειξη ότι αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο και μακάρι να επιβεβαιωθεί η τάση αυτή την ερχόμενη Κυριακή. Ακόμα κι οι χθεσινοί χαμένοι έτσι πρέπει να διαβάσουν τα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι οι συνδημότες με την ψήφο τους, έκαναν  κριτική σε πρόσωπα με συμπεριφορές αλαζονικές που προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν το πνεύμα των εξυπηρετήσεων και της παρέας.

Επίσης, οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι τα άτομα που επιλέξαμε για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τα τοπικά συμβούλια, έχουν γενικά τις ιδιότητες να μας βοηθήσουν. Διότι πιστεύω ότι την επαύριον της ανάληψης της εξουσίας από την νέα δημοτική εξουσία, τα ιδιαίτερα παραταξιακά ενδιαφέροντα –που ήταν μόνο προσωπικές φιλοδοξίες- πρέπει να ξεχαστούν και όλοι οι σύμβουλοι να εξετάσουν με πνεύμα ανεξαρτησία και αυθεντικότητας τα προβλήματα που έχουμε.

Στο παρελθόν πολλές φορές οι δημοτικές εκλογές είχαν δημιουργήσει προσδοκίες σε όλους μας ότι κάτι καλύτερο θα γίνει αλλά πάντα έπειτα από λίγο κυριαρχούσε η απογοήτευση καθώς σύντομα διαπιστώναμε ότι μια από  τα ίδια είχε συμβεί.

Θεωρώ ότι αυτό συνέβη διότι δεν υπήρξε ένας μηχανισμός (οργανισμός;) να δίνει ενέργεια στην όλη προσπάθεια για να υπάρχει διάρκεια. Εκείνοι που ξεκίνησαν έπειτα από λίγο αφέθηκαν μόνοι τους, κάπου κουράστηκαν κι αυτό είναι ανθρώπινο και απολύτως κατανοητό. Αυτό δεν είναι προφανώς μόνο θέμα της επίσημης Δημοτικής εξουσίας. Είναι κυρίως των πολιτών.  Ένας Δήμαρχος, όσο καλός και δυναμικός κι αν είναι, στερημένος της παρουσίας και του ενδιαφέροντος των πολιτών πολύ γρήγορα θα αφυδατωθεί και θα κλειστεί στο θλιβερό καβούκι του, κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Αυτή την φορά είναι τέτοιο το εύρος της διοικητικής μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τέτοιο το βάθος της οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικής απαξίωσης στην περιοχή μας, που δεν επιτρέπεται απλή παρακολούθηση των εξελίξεων από τους πολίτες.

Προτείνω αυτή την φορά να μην περιοριστούμε στην ανάθεση της ευθύνης της διοίκησης στον νέο Δήμαρχο και τους νέους συμβούλους και μείνουμε στα καφενεία μας. Προτείνω να σκεφτούμε τρόπους να είμαστε δίπλα τους, όχι μόνο κριτές και ελεγκτές αλλά και υποστηρικτές του έργου τους.

Στην διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας, στον ΕΡΜΟ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ εκφράστηκαν πολλές ιδέες για το τι πρέπει να γίνει στο Δήμο και στα χωριά. Καμία αντίρρηση δεν διατυπώθηκε. 

Στις συνεντεύξεις που δόθηκαν αλλά και στις κουβέντες που έγιναν η συναντίληψη για το τι πρέπει να γίνει ήταν έκδηλη.  Το ότι κάποιοι δεν συμμετείχαν τελικά στην ηλεσυνέντευξη, μάλλον το ερμηνεύω ως αμηχανία μπροστά στο ενδεχόμενο του να μην είναι ο συνεντευξιαζόμενος πρωτότυπος και όχι ως άρνηση επί του περιεχομένου.  

Αυτές οι ιδέες μπορούν να εμπλουτιστούν κι έχουμε τον χρόνο μέχρι τον Ιανουάριο να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειών που μπορεί να βοηθήσουν τον νέο Δήμαρχο στην αποστολή του.

2 σχόλια:

  1. Άβε Ερμόλαε και σε αυτό το URL,

    Αναγνωρίζω τις απόψεις σου για προτάσεις, ενεργοποίηση, κινοτοποίηση και όλα στα εις -οίηση.

    Πες ο κ. Ντ. είναι εκπαιδευτικός και οι λοιποί. Έχουν μάθει να ακούν πριν μιλήσουν.

    Φαντάζεσαι πόσο ωραία θα υποδέχονταν την πρότασή σου οι παλαιοκομματικοί; Τσι θούα νάνι μανάρεζα;;;; Αν το λέω σωστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου GMT, σαν στο σπίτι σου!

    Η ηλικία των περισσότερων υποψηφίων σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, είναι πράγματι πάνω από τα σαράντα τους χρόνια. Η ηλικία αυτή θα έπρεπε να είναι το πάνω όριο κι όμως είναι το κατώτερο. Γερνάμε ως κοινωνία όχι μόνο ηλικιακά αλλά και νοητικώς. Το παλιό για να πεθάνει θέλει κάποιο σπρώξιμο και αυτό πρέπει να το τολμήσετε.

    "Οίηση" είναι η έπαρση, η μεγάλη ιδέα που έχει κάποιος για τον εαυτό του και προφανώς όλη η έπαρση της περιοχής είναι πλέον στα μυαλά των ολίγων μεγαλόσχημων.

    Σε εσένα κι εμένα μένει μόνο η ποίηση, η δημιουργία. Σωστά αναγιγνώσκεις την πρόσκληση μου για ποίηση σε όλες μου τις ιδέες και ακόμα πιο σωστό είναι τα να δεις στα γραφόμενα μου το κάλεσμα προς τους νέους, τους άπειρους, τους αγνούς -σαν κι εσένα- να δώσουν έναν κλώτσο σε παλαιοκομματικούς κώλους και ανάλογες αντιλήψεις που έχουν θρονιαστεί στο σβέρκο μας και χοντραίνουν.

    Ταυτόχρονα, θέλω να δώσουν ένα σπρώξιμο στον τροχό της ιστορίας για να γίνουν τα πράγματα αλλιώς.

    Εγώ παρόλη την ακαμψία της μέσης ηλικίας θα σας στηρίξω!

    Η νέα δημοτική αρχή φαίνεται ότι έχει ευήκοον ους οπότε θα πρέπει να της ψιθυρίσετε τα φωνήεντα σας. Αν μείνετε σιωπηλοί και κριτές εκ του μακρόθεν, όσο δεκτικός κι αν είναι ο νέος δήμαρχος σύντομα θα κουφαθεί κι αυτός από ανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα