Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Πολιτικός αμοραλισμός και η "κακή μοίρα" μας




Προφανώς και βαδίζοντας προς τις δημοτικές εκλογές δεν πρόκειται να γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση για το τι πραγματικά χρειάζεται να γίνει στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.

Μέχρι στιγμής εκείνο που έχουμε είναι μια έκφραση οράματος μιας "άλλης πολιτικής" από μέρους μιας ομάδας υποψηφίων με την επωνυμία Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών. Σε πρόσφατο κείμενο οι Αλιαρτινοί παρουσίασαν κάποιες ιδέες οραματικού χαρακτήρα που αξίζουν την προσοχή μας. Μου προκαλεί εντύπωση πάντως η φτωχή αντίδραση των αναγνωστών του ενδιαφέροντος κειμένου: διαβάζοντας τα διάφορα σχόλια, είδα ότι περιορίστηκαν οι πολλοί σε ένα δοξαστικό προς τον συγγραφέα κ. Ντασιώτη και μερικοί σε μια επιφανειακή μηδενιστική κριτική. Προφανώς και αξίζει καλύτερης τύχης το κείμενο αυτό.

Στο ίδιο κείμενο δια του αρνητικού αλλά γόνιμου συλλογισμού (τι δηλαδή θα μπορούσε να κάνει και δεν έκανε ο νυν δήμαρχος κ. Βίτσης) αποδεικνύεται η ανεπάρκεια και η ανικανότητα του νυν Δημάρχου Αλιάρτου.

Η Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε την υποστήριξη της προς τον νυν Δήμαρχο Θεσπιών κ. Πελώνη αλλά σε ελάχιστο χρόνο διαπίστωσε ότι έκανε λάθος και το ξεδήλωσε. Ο κ. Πελώνης αποφάσισε να καταφέρει ύπουλο πλήγμα στην φιλόδοξη Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών και για αυτό τους έπεισε και συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της. Η επιλογή αυτή της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών είναι σχεδόν αυτοκτονική και ίσως θα έπρεπε κάποιος να μας την εξηγήσει.
Διότι όσο αποτελεσματική και αποστομωτική είναι η κριτική τους προς τον κ. Βίτση το ίδιο αποτελεσματική αποδεικνύεται και προς τον κ. Πελώνη. Αμφότεροι το ίδιο αγνόησαν (εάν δεν έβλαψαν) τον Δήμο τους!

Πιθανόν να μου διαφεύγουν κάποια λαμπρά επιτεύγματα του κ. Πελώνη ή ίσως κάποια χαρίσματα του που δεν αξιολογήθηκαν όσο έπρεπε από τους νυν δημότες Θεσπιών οπότε προφανώς μια παρουσίαση τους θα βούλωνε τα στόματα των κακόβουλων σαν την αφεντιά μου, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Με μαζοχιστική σχεδόν προσμονή αναμένω τις εξηγήσεις και είμαι έτοιμος για την δημόσια διαπόμπευση.

Επίσης στο χωριό μας δηλώθηκε η συμμετοχή του κομματικού ψηφοδελτίου του ΚΚΕ αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τους τοπικούς εκπροσώπους.

Τώρα που το όλο σκηνικό ξεκαθαρίζει σιγά σιγά, φαίνεται ότι η μεθόδευση για την διαμόρφωση των Δήμων στο νομό μας αλλά και των ψηφοδελτίων περιγράφεται από τους όρους πολιτικός αμοραλισμός και πολιτικός καιροσκοπισμός. Απουσιάζει παντελώς η έννοια της κοινωνίας των πολιτών!

Εξηγούμαι.

Στον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ επιβλήθηκε η τακτική του κ. Τόγια που από ότι κατάλαβα παρακολουθώντας κάποια τηλεοπτική του εμφάνιση και διαπιστώνοντας την άγνοια του για το Βατοπεδινό πρόβλημα (δεν χρησιμοποιώ τον όρο ‘σκάνδαλο’ διότι τότε τι θα χρησιμοποιήσω για πιο σοβαρές περιπτώσεις όπως η αντιμετώπιση του προβλήματος του Ασωπού) αντελήφθην ότι το μυαλό του ήταν και είναι στην προσωπική του τοπική στρατηγική για την πολιτική του επιβίωση.

Εάν η κ. Τσόνογλου αφιέρωσε εαυτήν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Ζίμενς τότε η κ. Αγάτσα ασχολήθηκε με διάφορα άλλα θέματα κι έτσι έμεινε στον κ. Τόγια το κομματικό καθήκον να τακτοποιήσει τα του ΠΑΣΟΚ στον τέως νομό μας.

Η ανεπάρκεια των τοπικών πολιτευτών της ΝΔ είναι δεδομένη οπότε δεν έχει νόημα να τους αναφέρουμε καν.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Παπαγγελής (τέως Δήμαρχος Χαιρωνείας) μεθόδευσε τα πράγματα έτσι ώστε να μπορεί τώρα να είναι ο επίσημος, ο χρισμένος, υποψήφιος Δήμαρχος Λιβαδειάς. Η Χαιρώνεια πράγματι ενώθηκε από την Λιβαδειά και αυτό από πολλές απόψεις έχει νόημα.

Ο κ. Βίτσης όμως, νυν Δήμαρχος Αλιάρτου, και αντιπρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) του νομού μας, είναι φίλος του κ. Τόγια αλλά με ανύπαρκτο ίδιον πολιτικό βάρος. Ετερόφωτος και αντικειμενικά αποτυχημένος ως Δήμαρχος Αλιάρτου, έπρεπε κάπως να τακτοποιηθεί. Προφανώς και δεν τον βόλευε να διαμορφωθεί ο Δήμος της Κωπαΐδας με συνένωση της Αλιάρτου στον Ορχομενό. Ο Βίτσης θα εξαφανιζόταν και το ίδιο θα κινδύνευε να πάθει εκλογικώς το ΠΑΣΟΚ.

Έτσι δημιουργήθηκε ο τεχνητός Δήμος Αλιάρτου και βρεθήκαμε οι Θεσπιές να ανήκουμε σε αυτόν χωρίς να είχαμε ποτέ στο παρελθόν ουσιαστικές λειτουργικές σχέσεις μαζί του. Αλλά αυτά έχουν ξαναειπωθεί.


Ξαναδιαβάζοντας την εισηγητική έκθεση του κ. Ραγκούση για το νομοσχέδιο τότε και νυν νόμο με τον διακριτικό τίτλο Καλλικράτης, διαπιστώνουμε ότι όσα έγιναν στην περίπτωση του Δήμου Αλιάρτου (και Θεσπιών) είναι η εφαρμογή του στο εντελώς αντίθετο. Δηλαδή εάν υπάρχει η έννοια της "τσίπας" στο ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί προ πολλού διάφοροι τοπικοί παράγοντες. Προφανώς όμως η ειλικρίνεια και η αντικειμενική εκτίμηση των πραγμάτων εξαφανίζονται μπροστά στην εκλογική επιτυχία και ο κομματικός σχεδιασμός για ευκαιριακά οφέλη επιβάλλεται στον ορθολογισμού και έτσι είμαστε εδώ που είμαστε.

Τι σημαίνει αυτό;

Είτε ότι ο νέος Δήμος Αλιάρτου είναι θνησιγενής, αναποτελεσματικός για του δημότες του, οικονομικά αδύναμος και σε μικρό χρονικό διάστημα θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη οπότε τα μέρη του θα προσκολληθούν σε γειτονικά μορφώματα (Θήβα και Λιβαδειά),  είτε ότι με πολιτικές ενέσεις θα φυτοζωεί και θα ταλαιπωρεί τους δημότες του απλώς και δυστυχώς για να έχουν παρουσία οι πολιτικώς αβαρείς και ανερμάτιστοι προύχοντες.

Εν μέσω όλων αυτών των πολιτικών αλχημειών, προκαλεί εντύπωση η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του κ. Βίτση προσωπικοτήτων από διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς (αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό) προσώπων. Σύμφωνα μάλιστα με ακριβείς εκτιμήσεις εντοπίων αναλυτών του καφενείου μας, είναι πολύ πιθανόν ότι η πλειοψηφία των υπό τον κ. Βίτση Δημοτικών Συμβούλων ανήκουν πολιτικά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και όχι σε εκείνο του κ. Βιτση. 

Στην αρβανίτικη γλώσσα μας "βίτσ" είναι το ζώο, το βόδι και όσο να 'ναι οι συνειρμοί δεν είναι υπέρ του κ. Βίτση.

Ο ιδιόμορφος "εισοδισμός" που υλοποιεί εδώ το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικός και αποδεικνύει την φτώχεια της πολιτικής πρακτικής των κομμάτων εξουσίας.

Εάν αληθεύουν οι φήμες με το ψηφοδέλτιο του νυν Δημάρχου Αλιάρτου Βίτση, συντάσσονται ο πρώην δήμαρχος Θεσπιών κ. Μπόγρης και ο νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Δριτσας

Το ερώτημα για το τι θα πράξουν οι Θεσπιείς (Ερημοκαστραίοι, Κασκαβελαίοι, Νιχωραίοι, Μαυρομματαίοι, Παλιοπαναγαίοι) παραμένει. Είναι πιθανόν δια της προσκολλήσεως να δούμε και άλλους τοπικούς παράγοντες να φιγουράρουν στο "πολυσυλλεκτικό" ψηφοδέλτιο του κ. Βίτση. Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και δικαιολογημένα τα αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό και αρνητική διάθεση.

Πάντως, μέχρι να αποφασίσουν οι Θεσπιείς το τι θα πράξουν, προτείνω να διατυπώσουν κατ΄ αντιστοιχία προς το κείμενο του κ. Ντασιώτη, τις δικές τους απόψεις ο καθένας για τον οικισμό του. Η "άσκηση θάρρους" αυτή θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τουλάχιστον το που θέλουμε να πάμε. Σε επόμενο στάδιο πολιτικής ωριμότητας ίσως μας ωθήσει στο να διεκδικήσουμε με αξιώσεις αυτόν τον προορισμό.

5 σχόλια:

  1. Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τις
    καλύτερες προθέσεις”.
    Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για την Κίνηση πολιτών
    Αλιάρτου.Πράγματι υπάρχουν καλές προθέσεις στα
    κοινά.Η συνεργασία όμως με την κίνηση Θεσπιέων
    (Μαυροματίου) δηλαδή με τον νυν δήμαρχο ,σε ποιες
    αρχές στηρίζεταi ;
    Ο εκμαυλισμός συνειδήσεων και απαξίωσης των
    θεσμών δηλητηριάζει το πολιτικό σκηνικό στον
    Καλλικρατικό Δήμο.
    Γιατί δεν αποφασίζουν να ορίσουν έναν υποψήφιο
    Δήμαρχο;
    Γιατί η Κίνηση Αλιάρτου συμπράτει στο τοπικιστικό
    παιχνίδι του νυν δημάρχου Θεσπιέων (Μαυροματίου);
    Μήπως μεθοδεύετεται (με πρωτοβουλία φυσικά
    του νυν δημάρχου Θεσπιέων) το μοίρασμα της
    Δημαρχίας ;
    Αυτές οι πρακτικές του παρελθόντος ρήμαξαν τον
    Δήμο Θεσπιέων.Θα αφήσουν οι πολίτες να γίνει
    αυτό και στον Καλλικρατικό Δήμο Αλιάρτου ;
    Στην ουσία πρόκειται για δυο διαφορετικούς
    συνδυασμούς , για δυο διαφορετικές αντιλήψεις.
    Η μεν Κίνηση Αλιάρτου με καλές προθέσεις και
    αυθεντική αγωνία για τον Καλλικρατικό Δήμο
    (έστω και με υπέρμετρα πολωτική στάση,δηλ.
    άσπρο-μαύρο).Η δε κίνηση Θεσπιέων (ή μήπως
    Μαυροματίου ;) με ελάχιστες εξαιρέσεις ,
    φορέας αντιδραστικών αντιλήψεων,τοπικισμού,
    απαξίωσης θεσμών,διαπλοκή.
    Το αποτέλεσμα την ένωσης αυτής (δηλ.της
    Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών) θα είναι σίγουρα
    προβληματικό.Επιζήμιο για τον νέο Καλλικρατικό
    Δήμο Αλιάρτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ανώνυμε 7:14

    Κρίνοντας από το ότι το ίδιο μήνυμα επικολλήθηκε και στην ανάρτηση αυτή όπως αντιγράφηκε στο δικτυότοπο ΒΗΜΑ ΑΛΙΑΡΤΟΥ, αντιλαμβάνομαι ότι θεωρείται ότι ο ΕΡΜΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ είναι όργανο της Δημοκρατικής Αριστεράς είτε ότι η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών έχει πουλήσει την ψυχή της στην διαβολική αυτή πολιτική παράταξη.

    Για το πρώτο σας διαβεβαιώνω ότι σφάλλετε.

    Για το δεύτερο, είναι τόσο υπερβολικό που μάλλον μπορούμε να το θεωρήσουμε επίσης αδύνατο. Εάν το κόμμα του κ. Κουυβέλη είχε τόση πολιτική ισχύ ώστε να επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα στον Δήμο μας να είστε σίγουρος ότι θα το είχαμε όλοι μας παρατηρήσει και στο γενικό πολιτικό σκηνικό.

    Νομίζω πάντως ότι κριτήριο για την διαμόρφωση της άποψής μας -ως ψηφοφόρων ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών- πρέπει να είναι οι απόψεις των ανθρώπων που συμμετέχουν στην Κίνηση καθώς και στους άλλους συνδυασμούς. Το εάν το ένα ή το άλλο κόμμα δηλώνει την υποστήριξη του προς κάποιον συγκεκριμένο συνδυασμό έχει την σημασία του αλλά νομίζω ότι πρέπει να είναι δευτερεύον κριτήριο: εκλέγουμε την τοπική μας ηγεσία (πρόσωπα δηλαδή) και με αυτή θα καταγινόμαστε και όχι με το κόμμα της.

    Εφόσον αποφασίσατε να αποχαιρετήσετε την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών μόνον διότι κάποιο κόμμα δήλωσε και ξεδήλωσε ότι υποστηρίζει κάποιον πολίτη που συμμετέχει σε αυτήν, έχετε όλο τον χρόνο να το ξανασκεφτείτε. Τουλάχιστον δώστε και σε εμάς να καταλάβουμε τους βαθύτερους λόγους αυτής της απόρριψης.

    Τέλος το ερώτημα περί άμεσης δημοκρατίας επίσης με ξενίζει. Εάν αναφέρεστε στις εσωτερικές διαδικασίες της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών δεν μπορώ να το ξέρω. Πάντως η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα πιο ανοικτή πληροφόρηση και θα ήθελα να συμμετέχω στις όποιες διαδικασίες. Είχα γράψει και άλλοτε ότι θα με ενδιέφεραν τα βιογραφικά σημειώματα (συνοπτικά) των υποψηφίων, αλλά ίσως ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό σχήμα. Δεν μπορώ να κρίνω εάν υπάρχει και πόση είναι η δημοκρατία στις συναντήσεις τους.

    Εδώ πάντως η επικοινωνιακή δημοκρατία είναι άμεση (τα σχόλια δημοσιεύονται αμέσως) και η συζήτηση καλοδεχούμενη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Ανώνυμε των 7:17

    Πολλά από τα ερωτήματα που θέτεις, ακόμα κι αν διαφωνώ με το "σκληρό ροκ" χαρακτήρα τους, τα προσυπογράφω και είμαι βέβαιος ότι θα πρέπει να μας δοθούν οι απαντήσεις.

    Σε ότι αφορά τις θέσεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών στους οικισμούς του Δήμου νομίζω ότι υπάρχει η αρχική διακήρυξη και το κείμενο του Ντασιώτη. Αμφότερα τα έχω σχολιάσει και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι. Άλλες απόψεις δεν γνωρίζω.

    Η παρουσία του νυν Δημάρχου Θεσπιών ως υποψηφίου δημιουργεί πράγματι τα ερωτήματα που θέτεις κρίνοντας από την πολιτεία του. Διότι για νέες θέσεις του δεν έχω ακούσει τίποτα. Αλλά εάν ο Πιττακός είχε δίκιο και "αρχή άνδρα δείκνυσει" (και έδειξε πράγματι) τι χρείαν έχωμεν ακουσμάτων;

    Χωρίς να είμαι βέβαιος, για το θέμα του Δημάρχου νομίζω ότι έχει αποφασιστεί, από τους ανθρώπους της Κίνησης, η μέθοδος της ονομασίας Δημάρχου εκείνου που θα είναι ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος.

    Πρωτότυπη και με αμφίβολο αποτέλεσμα αλλά εάν αυτό έχουν αποφασίσει τι να πούμε εμείς οι απέξω; Το ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επικράτηση προσώπων με μεγάλη προσωπική επιρροή αλλά σοβαρές αδυναμίες στην άσκηση του ρόλου τους, είναι σοβαρό θέμα και ελπίζω να το έχουν σκεφτεί και να μας πείσουν. Εδώ νομίζω ότι εντοπίζεται και ο φόβος σου για μετεκλογική επικράτηση του Πελώνη.

    Το εάν υπάρχουν κι άλλες συμφωνίες για χρονικό επιμερισμό της άσκησης της Δημαρχιακής εξουσίας αυτό θα πρέπει να μας το πουν, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας που έχουν ήδη διακηρύξει.

    Κατά τα άλλα προς το παρόν τα ερωτήματα από αυτούς που οι φήμες φέρουν ως υποψήφιους είναι πιο πολλά και σκοτεινά από τις, προς το παρόν, απαντήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κινηση Αλιαρτου προβαλλει και στηριζει ως υποψήφιο δήμαρχο τον κ.Ντασιώτη,εναντι του αντιστοιχου της κινησης Θεσπιών.Μεταξυ των δυο όποιος παρει τις περισσοτερες ψηφους θα είναι ο Δήμαρχος εφοσον εκλεγεί η Ανεξάρτητη Κινηση Πολιτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε,

    Σε ευχαριστώ για την διευκρίνηση η οποία ελπίζω να επιβεβαιωθεί και από τους επίσημους εκπροσώπους της Ανεξάρτητης Κίνησης Αλιάρτου.
    Παρόλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν.

    Επίσης θα ήθελα να μάθω γιατί έχουν επιλεγεί (από ποιούς και πως;) αυτοί οι δύο (Ντασιώτης και Πελώνης) ως υποψήφιοι Δήμαρχοι; Γιατί δεν αποφασίστηκε ότι ο πλειοψηφών υποψήφιος γενικώς θα είναι ο Δήμαρχος;

    Στην περίπτωση του Πελώνη, ποια ήταν τα κριτήρια για την επιλογή του ως υποψηφίου Δημάρχου;

    Τέλος πάντων.

    Για όλα αυτά όμως θα διαμορφώσω άποψη όταν μάθω τις επίσημες απόψεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Αλιάρτου και περιχώρων.

    Ναι, είμαι πικρός διότι θα περίμενα να υπάρχει μια Ανεξάρτητη Κίνηση Αλιάρτου-Θεσπιών η οποία με ανοικτές δημόσιες διαδικασίες θα διαμόρφωνε τις ιδέες και θα επέλεγε τα πρόσωπα για τον Δήμο μας.

    Αλλά ακόμα -λέω εγώ- δεν είναι αργά. Είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα