Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Προεκλογικά διλήμματα και τροφή για σκέψη προεκλογικώς



Λένε όλοι, και το επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός στην διακαναλική συνέντευξη, ότι το γενικό πολιτικό περιεχόμενο αυτών των περιφερειακών εκλογών είναι δεδομένο, πολύ περισσότερο απο τις άλλες φορές.

"Μνημόνιο και δυσάρεστα μέτρα" ή "αντιΜνημόνιο και χάος" είναι το δίλημμα, είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και εξήγησε πως αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τις ΠΑΣΟΚικές δυνάμεις, τότε θα προκαλέσει εκλογές διότι θέλει να έχει ακόμα πιο νωπή την εντολή προφανώς για νέα μέτρα.



Ο Γιώργος Παπανδρέου στηρίζεται στο ότι το κόμμα της ΝΔ είναι απροετοίμαστο αλλά και πολιτικώς χαμένο, αφού δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση ταλαντευόμενο υπέρ των μέτρων Μνημονίου, όταν ο Σαμαράς είναι στο εξωτερικό, και στις αντιΜνημονικές κορώνες όταν περιοδεύει στο εσωτερικό.

Ο Γιώργος, αλλά κυρίως τα αδέλφια του που είναι οι σύμβουλοι του, σκέφτεται ότι είναι ευκαιρία να δώσει κι άλλα κτυπήματα στην Κεντροδεξιά (αυτή που θα παραμείνει εκτός ΠΑΣΟΚ αφού η Ντόρα μάλλον θα ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ) για να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα των πιστωτών μας.

Η Αριστερά από την άλλη ψάχνει να τα βρει με τον εαυτό της οπότε όλα φαίνονται ότι είναι με το μέρος των πιστωτών μας.

Οι λεγόμενοι "ορθώς φρονούντες" πολίτες είχαν αρχίσει να πείθονται από το ότι τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση στα πλαίσια του Μνημονίου είναι αναγκαστικά αφού από όλους τους άλλους ακούν μόνο άρνηση και για πρόταση ένα "θα δούμε".  Στην καλύτερη περίπτωση, από δυνάμεις τις Αριστεράς, ακούγεται η επανάληψη του ότι "λεφτά υπάρχουν" αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να υποδείξει το που.

Ο επαναστατικός λόγος της ριζικής ανατροπής του συστήματος -οπότε τότε τα χρωστούμενα θα είναι αμελητέο πρόβλημα- προς το παρόν δεν πείθει άλλους απο αυτούς που είναι πεισμένοι.

Οπότε, επειδή όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος αντίλογος με επιχειρήματα κερδίζει αυτός που παρουσιάζει κάποια στοιχεία και έχει και τα κανάλια με το μέρος του και αυτός είναι η Κυβέρνηση, όλα φαίνονται ρυθμισμένα.

Όλα φαινόταν ότι είχαν κριθεί από άποψη εντυπώσεων μέχρι που εμφανίστηκαν επιστήμονες με κύρος, νομπελίστες όπως ο κ. Νούριελ Ρουμπινί και με εμπειρία επίσης αδιαμφισβήτητη, όπως ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπουένος Αϊρες, Κλαούντιο Κατς, που σε συνεντεύξεις τους ισχυρίζονται και υπογραμμίζουν με επιχειρήματα ότι ο δρόμος που ακολουθεί η Κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίζει τα λεφτά των πιστωτών αλλά δεν μας βγάζει από το σκοτεινό τούνελ της απελπισίας μας.

Αφού σε τοπικό επίπεδο, στον Δήμο μας, δεν έχουμε να πούμε πολλά -σχεδόν το εξαντλήσαμε το θέμα- κι αφού όλοι συμφωνούμε για την πολιτική σημασία των περιφερειακών εκλογών, προτείνω να διαβάσετε τις δύο συνεντεύξεις γιατί από ότι φαίνεται δεν είναι μονόδρομος το Μνημόνιο. Υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι για την επιβίωση και την ανάπτυξη της χώρας που σε παρόμοιες συνθήκες, όπως στην Αργεντινή, επιβεβαιώθηκαν.

Πάντως αυτοί που τα λένε αυτά δεν έρχονται από αχτιφ της Παπαρήγα ούτε ανήκουν σε αριστερίστικα γκρουπούσκουλα.

Κάθε συνέχεια στην συζήτηση κρίνεται απαραίτητη και είναι καλοδεχούμενη!

Η συνέντευξη του Αργεντίνου καθηγητή (που είναι συγκινητική σε μερικά σημεία) θα την βρείτε εδώ, ενώ η συνέντευξη του νομπελίστα οικονομολόγου Ρουμπινί είναι εδώ

Για την εμπειρία και την επιτυχία της Αργεντινής ενημερωτικό είναι το άρθρο στην ΕΞΠΡΕΣ

Αν όλα τα προηγούμενα σας έπεσαν βαρια, πάρτε μια ανάσα παρακολουθώντας την συνέντευξη του Τζίμη Πανούση στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Καλή εβδομάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάφορα