Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Η θυμωμένη δημοτική υπάλληλος επανέρχεται



Η γνωστή μας πια δημοτική υπάλληλος ήταν ήδη θυμωμένη αλλά διαβάζοντας την δήλωση του δημοτικού άρχοντα εξοργίστηκε και μου έστειλε και νέο σημείωμα το οποίο παραθέτω.

Ξανατονίζω ότι όλα όσα αναφέρει, δεν έχουν καμία σχέση με τους Δήμους της περιοχής μας. Αυτό μας έλειπε!


Θα σε παρακαλούσα θερμά να το δημοσιεύσεις . Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, για να μάθουν ότι δεν έχουν να κάνουν με βλάκες.


Στο προηγούμενο σημείωμα είπα για τα Έξοδα ενός Δήμου τώρα θα πω για τα Έσοδα που είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την λειτουργία ενός Δήμου . 


Πριν απ' αυτό όμως θα εξηγήσω πρακτικά και εμπειρικά πως κατάλαβα τι σημαίνει διαπλοκή .
Όταν προσλήφθηκα στον Δήμο και αφού εκπαιδεύτηκα γι’ αυτό, ανέλαβα υπηρεσία με την διάθεση και την όρεξη να προσφέρω στον Δημόσιο τομέα αλλά και να δικαιολογήσω τα χρήματα που έπαιρνα.  Καθόσον προερχόμουν από τον ιδιωτικό τομέα, ήξερα τι σημαίνει χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου 


Αυτό που πρόσεξα, από τις πρώτες ημέρες, ήταν ότι κάποιοι υπάλληλοι είχαν περισσότερα προνόμια από τους άλλους χωρίς αυτό να δικαιολογείται τυπικά από τις σπουδές ή τις ιδιαίτερες γνώσεις που απαιτούσε η θέση τους. "Κολλητοί" με τον Δήμαρχο, φιλαράκια, όλο "ναι" του λέγανε, ποτέ "όχι", κι ας μην ήταν οι διαδικασίες αυτές που έπρεπε και να τηρούνται σωστά, κι ας υπόγραφαν πρωτόκολλα παραλαβής για προμήθειες που δεν γίνονταν, και τέλος πάντων, τους βλέπαμε να βρίσκονται αυτοί σχεδόν πάντα στις επιτροπές διαγωνισμών, προμηθειών, παραλαβής έργων, κλπ., κλπ.


Εκείνη την περίοδο, το έτος 2000 περίπου, το Υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησε από τους Δήμους να απογράψουν το προσωπικό τους με πραγματικά στοιχεία, τα οποία λογικά θα έπρεπε να υπάρχουν στους Υπηρεσιακούς φακέλους κάθε υπαλλήλου . 


Το ανέθεσαν σε μία συνάδελφο, φίλη μου. 


Παίρνει εκείνη τους φακέλους και αρχίζει να κάνει την απογραφή. Τότε κατάλαβε αυτή κι εγώ τι σημαίνει διαπλοκή. Οι φάκελοι δεν ήταν εντάξει. Ήταν προκλητικά ελλιπείς. Η πρόσληψη των υπαλλήλων αυτών δεν φαινόταν πουθενά . Πως έγινε, τι έγινε, μόνο αυτοί ήξεραν! Αναγνωρισμένη προϋπηρεσία δεν υπήρχε. 


Όταν η συνάδελφος ζήτησε αποφάσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά για να κάνει σωστά την δουλειά, από τον Δήμαρχο μέχρι και τον Προϊστάμενο της Περιφέρειας -ο οποίος υποτίθεται έλεγχε τις προσλήψεις- της είπαν: "θα αναφέρεις αυτά που θα σου πούμε εμείς". 


Τότε καταλάβαμε και οι δύο γιατί αυτοί οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι λέγανε όλο "ναι" . Πως αλλιώς θα γίνονταν η "λαμογιά" αν δεν έχεις κάποιους να σου κάνουν την "βρομοδουλειά" γιατί σου χρωστάνε την θέση τους στο δημόσιο; 


Γι’ αυτό και οι Δήμαρχοι ξέρουν ποιους υπαλλήλους θα βάλουν στις επιτροπές: αυτούς που μπήκαν με αδιαφανείς διαδικασίες , με απατεωνιά και πλαστογραφίες με χωρίς απολυτήριο, με χωρίς πτυχία ή και πλαστά πτυχία, με την  σύσταση και την ευλογία του τοπικού βουλευτή. 


Τώρα για τα έσοδα. 


Οι πληροφορίες αυτές είναι χρήσιμες για αυτούς τους νέους και αγνούς που φιλοδοξούν να αναλάβουν την εξουσία στον Δήμο και που ακόμα χαμπάρι δεν έχουν πάρει για το τι τους περιμένει.


Ένα σημαντικό κομμάτι λειτουργίας του Δήμου είναι και τα έσοδα . Οι δήμοι έχουν έσοδα από: 
  • τους ΚΑΠ ( Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) που διατίθενται για μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα. Πρόκειται για φόρους δηλαδή που καταβάλλονται από τον Έλληνα πολίτη.
  • την ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Τα χρήματα αυτά διατίθεται μόνο για εκτέλεση έργων, και  
  • Τα Τακτικά Έσοδα (Τα γνωστά Ανταποδοτικά Τέλη) και είναι αυτά που εισπράττουν οι Δήμοι από τους Δημότες μέσω των τελών καθαριότητας, ύδρευσης,  φωτισμού, από τα μαγαζιά, κλπ. Αυτά τα τακτικά έσοδα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον Δήμο και πουθενά αλλού και σύμφωνα με την αρχή ότι όσα έσοδα έχεις τόσα έξοδα θα κάνεις . Δηλαδή πρέπει ο ισολογισμός να είναι ισοσκελισμένος. Ποιοι πληρώνουν όμως αυτούς τους Δημοτικούς φόρους; Οι "βλάκες", ειλικρινείς πολίτες μόνο. Είναι αυτοί που πληρώνουν και την εφορία . 
Το έτος 2000 επίσης, έρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών μία εντολή, – μάλλον πολιτική βούληση εκφραζόταν τελικά και δεν ήταν αυστηρή διαταγή για εκτέλεση– ότι θα έπρεπε οι Δήμοι να εφαρμόσουν το κλαδικό λογιστικό σχέδιο. Κάτι ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιούν οι Ανώνυμες Εταιρείες προσαρμοσμένο όμως στις συνθήκες του Δημοσίου Τομέα . 


Σε όλους μας τότε έπεσε πολλή δουλειά. Αρχίσαμε να τακτοποιούμε το χαρτομάνι. Κάποια στιγμή φτάσαμε και στα "έσοδα" κι αρχίσαμε να περνάμε τα σχετικά παραστατικά: Γραμμάτια είσπραξης, διπλότυπα. Κάθε έγγραφο σχετικό με διακίνηση χρημάτων. Κάναμε αντιπαράθεση ένα-ένα, Φύλλο και φτερό σε όλα και με όλα αλλά το αποτέλεσμα πάπαλα! 


Πουθενά δεν συμφωνούσαμε. "Μείον" το Ταμείο με ένα έλλειμμα θηριώδες. 


Προκλήθηκε στους διοικούντες πανικός . Σύσκεψη επί συσκέψεων . Καταλάβαμε όλοι το αποτέλεσμα: μια χρόνια διαδικασίας κλοπής. Γιατί περί κλοπής επρόκειτο, για κακούργημα . 


Γίνεται εισήγηση της επιτροπής προς τους αιρετούς να ζητήσουμε έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης . 


Το τελικό αποτέλεσμα δεν το γνωρίζω αλλά μέχρι σήμερα το έλλειμμα υπάρχει . Ο εισπράκτορας που τα έβαζε στην τσέπη του και όχι στο Ταμείο του Δήμου έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης του Δημάρχου και κάπως κουκουλώθηκε όλη η ιστορία. Ο υπάλληλος αυτός εξακολουθεί κανονικά την . . . "δουλειά" του.


Θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για όλους τους ανθρώπους του Δημάρχου. Τέτοιους υπαλλήλους εμπιστεύονται οι αιρετοί εκπρόσωποι μας και αυτούς έχουν δίπλα τους. Αυτούς που μπήκαν από το παράθυρο και αυτούς που ψευδομαρτυρούν στα δικαστήρια, "για το καλό του Δήμου μας, ρε γαμώτο"! 


Και μαζί με τα ξερά  (αυτούς τους εγκάθετους υπάλληλους) καίγονται και τα  χλωρά (οι δημόσιοι υπάλληλοι που έξω από φατρίες, προσπαθούν να κάμνουν καλά την δουλειά τους). 


Το τέρας του δημοσίου είναι σαν την Λερναία Ύδρα κόβεις ένα κεφάλι και ξεπετάγονται άλλα . 


Γιατί οι Δήμαρχοι δεν τολμούν να κόψουν το νερό σ’ εκείνους τους δημότες που χρωστάνε τα δημοτικά τέλη; Απάντηση: μήπως και δεν τους ξαναψηφίσουν. 


Γιατί δεν στέλνουν στην εφορία αυτούς που χρωστάνε και δεν μπλοκάρουν τις συναλλαγές τους; Απάντηση: γιατί έχουν αυτούς τους υπαλλήλους-τσιράκια που τους υπηρετούν και γιατί θεωρούν τον Δήμο τσιφλίκι τους όλοι αυτοί (οι Δήμαρχοι και Σια) κι ενώ πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη συμπεριφέρονται σα να πληρώνονται από την επιχείρηση του μπαμπά τους και για αυτό όταν μιλάνε για τις δουλειές του Δήμου χρησιμοποιούν τον ενικό, το "εγώ", "θα στείλω τον εκσκαφέα να σου κάνει την δουλειά", "θα βάλω τους εργάτες να σου κλαδέψουν τα δέντρα", κλπ. Ακόμα και για εργασίες που είναι υποχρέωση τους -ή μάλλον του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου να κάνει- αυτοί θα προσφερθούν να μας "εξυπηρετήσουν" βάζοντας τον σχετικό υπάλληλο να κάνει την δουλειά που έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωμένος να κάνει!


Μια σημειολογία αποκαλυπτική μιας απαράδεκτης συμπεριφοράς των αρχόντων μας που εμείς ανεχόμαστε.


Έτσι οι ψήφοι του μεγάλου σογιού του κλέφτη υπαλλήλου προς τον δημοτικό άρχοντα, είναι τα διαβατήριο για την ατιμωρησία αυτού του υπαλλήλου.  


Αυτό σημαίνει διαπλοκή και συναλλαγή και λαϊκοποίηση της διαφθοράς.


Κι ενώ όλοι αυτοί φοβούνται ότι αν υπάρξει πραγματικός διάφανος έλεγχος, μερικοί απ’ αυτούς θα πάνε φυλακή, κοιμούνται εντέλει ήσυχα διότι ποντάρουν στην ατιμωρησία και από ότι φαίνεται προς το παρόν κερδίζουν.


Προφανώς και αποτελεί δυστυχία για εμάς και για τον τόπο μας τον να ψηφίσουμε τους κλέφτες ή και αφήσουμε τους κλέφτες να κάνουν κατάληψη στους Δήμους και οπουδήποτε αλλού στο Δημόσιο. Τίποτε δεν θα πάει μπροστά. Όλο προς ένα σκοτεινό πίσω θα πηγαίνουμε και ο χρήσιμος εκσυγχρονισμός θα είναι ένα διαρκές άπιαστο όραμα για τον τόπο. 


Ε Γκέισε τσι τ’ θασ ή νουκου μόρε πρεφ φάρε; 


Και για τους νεώτερους ή τους μέτοικους η μετάφραση: τ’ άκουσες τι είπα ή δεν πήρες καθόλου πρέφα;


Εμπνευσμένο από την πρόταση για συμφωνία του δημοτικού μας παράγοντα ,στο τέλος της προηγούμενης ανάρτησης, είναι το σκίτσο του Αρκά που κοσμεί το σημερινό κείμενο κι ελπίζω η δικαιολογημένα εξοργισμένη  συντοπίτισσα να συμφωνήσει με την επιλογή μου.

7 σχόλια:

  1. Και γιατί η κυρία δημοτική υπάλληλος δεν έκανε τότε καταγγελία;
    Γιατί δεν κάνει ακόμα και σήμερα, αφού η κατάσταση αυτή σύμφωνα με τα λεγόμενά της συνεχίζεται;

    Η μονιμότητα, για αυτόν τον λόγο δόθηκε: Για να μην φοβάται ο υπάλληλος τους ανωτέρους του και ότι θα χάσει την δουλειά του! Αντ΄αυτού κατάντησε αραλίκι...

    (Δεν μπορούσα να αφήσω σχόλιο στο μπλόγκ, τα έχεις καταργήσει;;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έκανε καταγγελία αλλά η ΕΔΕ Ένορκη διοικητική εξέταση θάφτηκε μαζί με όλα τ΄άλλα γιατί υπάλληλοι ελέγχουν υπάλλήλους Πως γίνεται αυτό ? Μόνο στην Ελλάδα γίνεται . Κατάλαβες κύριε Αλέξανδρε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, μια μέρα που πήγα και εγώ σαν βλάξ, (γιατί θέλω να είμαι εντάξει με τις υποχρεώσεις μου) να πληρώσω το νερό, ο ταμίας ήταν άφαντος και ο υπάλληλος που ήταν απορροφημένος στον υπολογιστή (έριχνε πασιέντζες εννοείται), δεν ήξερε τι άλλο να κάνει με αυτό το μαραφέτι που είχε μπροστά του, μου λέει:
    -Ο ταμίας; ποιος ταμίας; Αυτός έρχεται όποτε δεν έχει τι να κάνει για δουλειά!
    Και ρωτώ.
    -Και που μπορώ να πληρώσω το νερό;
    Μου απαντά.
    -Τι να σου πω! Πέρνα κάθε πρωί από εδώ και μπορεί κάποια μέρα να είσαι τυχερός και να τον πετύχεις.
    Τελικά το έχω ακόμα απλήρωτο! Είμαι και άνεργος! Ευκαιρία είναι! Ο μόνος είμαι;
    Αφού δεν ήταν τυχερό να βρω τον ταμία; Να πάω κόντρα στη μοίρα; Εεε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη Ελλάδα η διαφθορά είναι θεσμοθετημένη. π.χ. στον δήμο μας, δήμαρχος αξιολόγησε υπάλληλο με 5 και εκείνη προσέφυγε στα συνδικαλιστικά της όργανα δικαιώθηκε και συνέχισε να μην κάνει καλά την δουλειά της...επίσης άλλη υπάλληλος που είχε αξιολογηθεί από κοινοτάρχη της με 5 έκενε κάτι πιο απλό έσκισε τις αξιολογήσεις αφού θεσμικα Η ΊΔΙΑ ΚΡΑΤΟΎΣΕ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΛΌΤΗς...ΚΑΙ ΤΙς ΑΝΤΙΚΑΤΈΣΤΗΣΕ ΜΕ ΆΡΙΣΤΑ... με εκτίμηση ... η δημοτικη υπαλληλος....και πολλά αλλα πιπερατα ...θα γραψω βιβλιο...θα επανέλθω με τους αλοοδαπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέρουμε πολύ καλά όλοι για την διαφθορά που επικρατεί στο δημοσίο όπως επίσης και στους δήμους και γνωρίζω καλά σε ποιον δήμο και σε ποιον δημοτικό υπάλληλο αναφέρεται η θυμωμένη υπάλληλος.Θυμωμένη είμαι και εγώ με την υπηρεσία υδρευσης θεωρώ αδιανόητο αυτό που γίνεται με τους λογαριασμούς του νερού να βλέπεις κάτι γεροντάκια με μπαστούνια μόλις τους έρχεται ο λογαριασμός να τρέχουν πρωί πρωί να τους πληρώσουν και ο υπάλληλος που είναι βούγκα να τους διώχνει και ο δήμαρχος που βλέπει τον υπάλληλο βούγκα επίσης να μην τον διώχνει.Έρχεται και η Κυριακή 7-11 όμως!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια.

    Πάντα πίστευα κι εξακολουθώ να το πιστεύω ότι η πολιτική είναι η επιστήμη και η τέχνη του συγκεκριμένου. Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με συγκεκριμένα προβλήματα της καθημερινότητας της Πόλης μας, τόσο πιο ουσιαστική είναι η συζήτηση και τόσο πιο εύκολη είναι η συνεννόηση ακόμα και για πιο γενικά θέματα. Τα πρόσφατα κείμενα του ΕΡΜΟΥ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ και η ανταπόκριση των αναγνωστών το επιβεβαίωσαν. Μάλιστα, το ότι η συζήτηση αυτή συμπίπτει με την Εθνική μας γιορτή του ΟΧΙ θεωρώ ότι άριστος οιωνός.

    Στο πλαίσιο αυτό και για να μην καλλιεργώ μόνο την γκρίνια, με ενδιαφέρει να ρωτήσω την φίλη «δημοτική υπάλληλο» αλλά και κάθε δημοτικό υπάλληλο ή αιρετό αντιπρόσωπο (τέως ή νυν), τι θα είχε να συμβουλέψει, πρακτικά όμως, τους νέους δημοτικούς άρχοντες που θέλουν να παραμείνουν τίμιοι; Τι είδους διαδικασίες πρέπει να επιδιώξουν να δημιουργήσουν στις δημοτικές υπηρεσίες για να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα σήψης;

    Το να λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου σωστά έστω και με χαμηλή σχετικά παραγωγικότητα, είναι ουτοπία; Χρειάζεται επανάσταση για να εξυπηρετείται αξιοπρεπώς ο πολίτης; Δηλαδή στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης που οι δημοτικές υπηρεσίες λειτουργούν τι παραπάνω έχουν οι πολίτες αυτοί από εμάς;

    Σε σχέση με το σχόλιο της LIZa, θέλω να πω ότι τα θέματα της καθημερινότητας θέλουν καθημερινή εγρήγορση και όχι «εκδίκηση» κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Οπότε το ερώτημα -άλλο ένα σήμερα!- είναι τι θεσμούς έχουμε οι πολίτες στην διάθεσή μας για μια τέτοια παρέμβαση; Σε άμεσο, τοπικό επίπεδο εννοώ και όχι με προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη που από ότι μαθαίνω κι αυτός έχει πήξει.

    Όπως ήδη ρώτησε ο φίλος Alexandros Ks (DPurpler) πιο πάνω, πως μπορεί ο δημόσιο υπάλληλος να αντισταθεί σε τέτοιες μεθοδεύσεις που στο τέλος είναι εξευτελιστικές και για αυτόν αλλά και για όλους μας;

    Είναι πεποίθηση μου τέλος, ότι όσο πιο πολύ ξεπερνάμε αυτά τα ζητήματα της καθημερινότητας που μας ταλαιπωρούν με την διαφθορά και την μιζέρια της υποταγής σε ανάξιους ανθρώπους, θα διαμορφώνεται ένας νέος τρόπος πολιτικής δραστηριότητας και ένα άλλο ήθος στους πολίτες και αυτό το έχουμε όλοι ανάγκη, κυρίως οι νέοι άνθρωποι. Η προσέγγιση αυτή δεν έχει σχέση με τις γενικές πολιτικές διφωνίες οι οποίες πρέπει και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Θεωρώ ότι μπορούμε να επιβάλλουμε έναν πραγματικό πολιτικό πολιτισμό. Μπορούμε να το κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλοι ξέρουν και δεν μιλάνε. Μπράβο στην κυρία για το θάρρος της. Επιτέλους υπάρχουν σε αυτήν την χώρα έντιμοι πολίτες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να τα βάλουν με το τερατώδες "σύστημα". Οι αλλαγές θα πρέπει να είναι θεσμικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα