Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ενεργοί πολίτες (απο την Αλίαρτο) και Δημοτικές Εκλογές


Και να που το σκηνικό αρχίζει να διαμορφώνεται. Λέμε τώρα! Διότι τι ανάγκη έχουμε να δούμε το σκηνικό που διαμορφώνουν οι ηγεσίες των κομμάτων όταν ζούμε την δική μας τραγωδία; Πρώτη φορά πάντως η αντίδραση του κόσμου, των πολιτών, έχει προκαλέσει τέτοια αμηχανία στον τρόπο που θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι και επιβάλλει σοβαρές προσαρμογές στους πολιτικούς σχεδιασμούς. Στο πεδίο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, των μεγάλων πόλεων και των περιφερειών οι αποφάσεις για τα πρόσωπα λαμβάνονται και τα κριτήρια είναι το πολιτικό συμφέρον του κόμματος.

Το πώς επιλέγουν οι πολίτες τους Δημοτικούς τους άρχοντες είναι μεγάλη (και πολύπλοκη) ιστορία. Κρίνοντας από την εικόνα που έχουν οι Δήμοι και τα χωριά μας εικάζω πως δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι και από τους άρχοντες και από τους εαυτούς μας.


Για να μην καλλιεργηθούν φρούδες ελπίδες στο δικό μας τοπικό επίπεδο, σκέφτομαι φωναχτά: εάν πράγματι ο νόμος Καλλικράτης δημιουργεί τομή στην διοίκηση του ελληνικού κράτους κι αν πράγματι οι νέοι ηγέτες της Τοπικής ή Υπερτοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τις εξουσίες που μας έχουν πει –άρα και την οικονομική ισχύ να κάνουν πράγματα- τότε εάν οι προτεινόμενοι είναι το νέο αίμα και η ανανέωση του πολιτικού συστήματος τότε πάμε για αλλού. Ιδού γιατί οι πιο πολλοί από τους νυν πολιτικούς αστέρες, υπουργοί και πρωτοκλασάτοι στυλοβάτες των κομματικών εξουσιών, ως πολιτικά ζώα οσμίστηκαν τον κίνδυνο να χαθούν στο ομιχλώδες τοπίο πριν και μετά τις εκλογές και αρκέστηκαν στα τωρινά τους οφίτσια. Έτσι νέοι αστέρες έλαμψαν (νέοι όχι ως προς την ηλικία πάντα!) αμυδρά και μάλλον έτσι θα υποφώσκουν και μετά τις εκλογές διότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μείνει –εκτός αν άλλα κελεύσουμε όλοι μας- στο ημίφως των εξελίξεων.

Στο μισοσκόταδο λοιπόν των γενικών προσδοκιών λοιπόν εξελίσσονται τα πράγματα και στο δικό μας Δήμο:  τηρείται σιγή ασυρμάτου,  οι συζητήσεις είναι υπόγειες, διατακτικές και κρυφές. Ίσως και να μην γίνονται καν.

Οι πρώτες απόπειρες είναι δειλές, ανιχνευτικές και με στρογγυλές, αυτονόητες και γενικόλογες διακηρύξεις. Ας είναι κι έτσι ας είμαστε κι εμείς συγκαταβατικοί!


Η πολιτική είναι τέχνη και επιστήμη ταυτόχρονα για την κατάκτηση και την διατήρηση της εξουσίας, της δημοτικής συμπεριλαμβανομένης. Καλά είναι τα οράματα και οι διακηρύξεις αλλά ο πολιτικός έστω και στο επίπεδο του Δήμου πρέπει να μπορέσει να κάνει κουμάντο (να συμβάλλει στην διαμόρφωσή τους δηλαδή και να συντονίσει την υλοποίηση) στις αντιλήψεις και τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα των πολιτών.

Σε ότι αφορά τους υποψήφιους, εκτός από γενικές διακηρύξεις και δηλώσεις που μάλλον όλοι προσυπογράφουν ανώδυνα, στο τέλος της ημέρας, πολιτική πράξη είναι η συμμετοχή στην διαμόρφωση κάποιου ψηφοδελτίου (και του αντίστοιχου προγράμματος του συγκεκριμένου συνδυασμού) ή και η δέσμευση ως υποψηφίου για την διάθεση χρόνου και όρεξης.

Εν των πραγμάτων κάποιοι από εμάς θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν κάποιο ψηφοδέλτιο και να απευθυνθούν καθαρά και ξάστερα στους δημότες. Ανοικτά, χωρίς υπόγειους σχεδιασμούς και μπορεί να νικήσουν.

Τέτοια φαίνεται ότι είναι η περίπτωση της KIΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΏΝ ΠΟΛΙΤΏΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΟΥ ΔΉΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ, της οποίας την σχετική διακήρυξη με τις πρώτες υπογραφές μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Θα περίμενα πιο συγκεκριμένη αναφορά σε πρόσωπα πράγματα οράματα και ιδέες για το δέον γενέσθαι αλλά ας αρκεστούμε στις αρχικές συστάσεις και μόνον.

Αν και ο χρόνος που απομένει είναι λίγος, μπορώ να κάνω σε αυτό το σημείωμα κάποιες παρατηρήσεις με τους συνδημότες μου, της ΚΊΝΗΣΗΣ,  που μπορεί να τις βρουν χρήσιμες.

Εξάλλου σπεύδω να δηλώσω ότι είμαι στην διάθεσή τους και στην πρώτη ευκαιρία θα παρευρεθώ στις συναντήσεις τους.

Το κείμενο –το ξαναλέω- περιέχει γενικές φράσεις που είναι θετικές και με τις οποίες συμφωνώ.

Ιδιαίτερο σημείο θεωρώ την αναφορά στον εθελοντισμό και στην δημιουργία "δημοτικής συνείδησης". Αμφότερα δύσκολα θέματα που απαιτούν χρόνο και αντίστοιχη παιδευτική λειτουργία. Προτείνω ο σχεδιασμός της άσκησης της δημοτικής εξουσίας να μην στηριχτεί σε αυτούς τους δύο παράγοντες διότι η απογοήτευση θα περισσέυσει. Ας είμαστε πιο πρακτικοί: οι πολίτες θέλουν παροχή υπηρεσιών από την κάθε Δημοτική αρχή. Είναι ήδη μαθημένοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο να αναθέτουν την εξουσία και να γκρινιάζουν στην συνέχεια και όχι στο να συμμετέχουν. Άρα στον σχεδιασμό του κάθε φιλόδοξος και με διάθεση προσφοράς μελλοντικός δημοτικός άρχοντας δεν πρέπει να περιμένει να αλλάξει η ψυχοσύνθεση των κατοίκων για να κάνει πράγματα χρήσιμα στο Δήμο του.

Τέλος πάντων, για το θέμα αυτό μάλλον θα τα ξαναπούμε.

Από το κείμενό της KIΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΏΝ ΠΟΛΙΤΏΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΟΥ ΔΉΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ, ξεχωρίζω σήμερα τις πρώτες φράσεις (με πλάγιους χαρακτήρες) και σε αυτές θα σταθώ:

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010,γίνονται μέσα σε ένα νέο τοπίο όπου διαφορετικοί μέχρι σήμερα δήμοι συνενώνονται , με σκοπό να δημιουργήσουν μια νέα οντότητα λειτουργική και βιώσιμη. Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης.


Σε αυτό το περιβάλλον, με τις εγγενείς αδυναμίες του, σημαντικό ρόλο θα παίξουν:

Οι νέες πολιτικές που θα υλοποιηθούν: τι εννοείτε; Τι πολιτική μπορεί και πρέπει να ασκηθεί στον Δήμο μας; Ο πληθυντικός τι σημαίνει;

Οι μετρήσιμοι στόχοι που θα τεθούν: Συμφωνώ απολύτως. Ότι μετριέται μπορεί και να βελτιωθεί. Προτείνω τώρα κιόλας να ζητήσετε συνάντηση ενημέρωσης με τους νυν Δημάρχους για το πώς έχουν τα πράγματα από οικονομική και τεχνική άποψη. Τι προβλήματα αντιμετώπισαν οι νυν Δήμαρχοι και γιατί απέτυχαν να προωθήσουν αλλαγές που είχαμε ανάγκη όλοι μας; Νομίζω ότι πριν τους καταγγείλουμε ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε για το πώς δουλεύει το σύστημα. Επίσης το χρονοδιάγραμμα είναι σημαντικό, διότι δεν μπορούν να γίνουν όλα σε μια χρονιά ή σε μια τετραετή θητεία.

Το όραμα για τον νέο Δήμο νομίζω ότι θα παραχθεί κυρίως από το προηγούμενο στάδιο: γνωρίζοντας το που είμαστε τώρα και το πώς βρεθήκαμε εδώ, θα μπορέσουμε να προτείνουμε ιδέες για να πάμε παρακάτω

Κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό που θα αγωνιστεί γι αυτά. Σημαντικό! Θαυμάζω αυτούς τους πρώτους σκαπανείς που δηλώνουν «παρών!» σε μια τέτοια προσπάθεια. Πρέπει όμως να μας δώσετε σύντομα βιογραφικά τους σημειώματα για να τους μάθουμε και οι μη γνωρίζοντες

Τέλος, επειδή τα ονόματα των τόπων είναι και πολιτισμικό στοιχείο (και αξία επικοινωνιακή), θα πρότεινα να εξετάζατε το ενδεχόμενο της διαμόρφωσης του ονόματος του Δήμου μας σε Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιών. Δεν πρόκειται για τοπικιστικό βίτσιο αλλά και σεβασμό προς την Ιστορία και σε Αρχές που όλοι –όταν χρειάζεται- τις θυμόμαστε. Και πιστέψτε με στο νέο καταθλιπτικό περιβάλλον με τα Μνημόνια, οι νέοι άρχοντες θα χρειαστεί πολλές φορές να φυλάξουν Θερμοπύλες.

Εύχομαι καλή συνέχεια!

3 σχόλια:

  1. Ντασιώτης Γεώργιος6 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:36 μ.μ.

    Ευχαριστούμε για την δημοσίευση καθώς και για τον σχολιασμό που πράγματι όταν δίνεται με τον δικό σου μοναδικό τρόπο έχει ιδιαίτερη αξία.Έχω την τύχη να έχεις σχολιάσει και δικά μου άρθρα στο Βήμα Αλιάρτου και εκτιμώ την αποψή σου αλλά και την ευθύτητα της διατύπωσης.
    Στις παρατηρήσεις που κάνεις δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς.Πράγματι ο χρόνος είναι λίγος,τις ίδιες επιφυλάξεις έχω και εγώ για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σχετικά με τον Καλλικράτη,το τοπίο είναι θολό,η χρηματοδότηση ανύπαρκτη και πολλά άλλα ζοφερά συμβαίνουν.Τι κάνουμε λοιπόν;δύο επιλογές υπάρχουν:Ή καθόμαστε και κλαίμε την καταραμένη μοίρα μας αφήνοντας το γήπεδο ελευθερο στους επαγγελματίες,ή διεκδικούμε λόγο με κίνδυνο να σπάσουμε και τα μούτρα μας.Η κίνηση πολιτών επιχειρεί το δεύτερο.Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής και μάλλον δεν θέλουμε να γίνουμε,ούτε είμαστε αιθεροβάμονες,απλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν και πράγματα σημαντικά που παρακάμπτουν την αναλγησία ή την υποχρηματοδότηση και γίνονται με αγώνα και εθελοντική διάθεση και αλλάζουν το περιβάλλον σε επίπεδο καθημερινότητας και σχέσεων.Πολλά από αυτά δεν χρειάζονται χρήματα.Πιστεύω ακράδαντα,έχοντας διατελέσει επί επτά σχεδόν χρόνια καθηγητής στο Γυμνάσιο Θεσπιών,όπου ακόμη ανήκω οργανικά και κάποια στιγμη θα επιστρέψω, ότι η μη ανάπτυξη δημοτικής συνείδησης είναι το στοίχημα που χάθηκε με τον Καποδίστρια και αυτό που πρέπει να κερδηθεί με τον Καλλικράτη (φυσικά δεν υποτιμώ την έλλειψη πόρων).Το όραμα για τον νέο δήμο πρέπει να υπάρξει κι ας είναι ουτοπία.Δεν υπάρχει κίνητρο να προχωρήσεις αν δεν θέλεις να φτάσεις κάπου.Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να κάνουμε κάποτε την αυτοκριτική μας γιατί δεν υλοποιήσαμε το όραμά μας,παρά να αναρωτιόμαστε γιατί δεν είχαμε τέτοιο.
    Σε ότι αφορά την ονομασία του Δήμου, προσωπικά το έχω γράψει δεχόμενος και κριτική γιαυτό και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.Άλλωστε στα πλαίσια της ανάπτυξης της δημοτικής συνείδησης δεν μπορεί κάποιοι να παίρνουν τα πάντα και άλλοι τίποτα.
    Τέλος επικροτώ την πρόταση για τα βιογραφικά όλων των υποψηφίων και η κίνησή μας θα το προβάλλει ως αίτημα,αλλά είναι βέβαιο ότι μόνο εμείς θα δώσουμε,γιατί ακριβώς η αναφορά μας στην διαφάνεια δεν είναι σύνθημα αλλά εδραιωμένη άποψη.

    Ειλικρινά σε ευχαριστώ για τον σπουδαίο λόγο που δίνεις μέσα από τα κείμενά σου,τα οποία παρακολουθώ με προσοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε χώρος επικοινωνίας που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να δίνει χώρο και χρόνο σε κινήσεις σαν τη δική σας. Το ίδιο θα κάνω και σε άλλες περιπτώσεις εάν και όταν παρουσιαστούν.

    Δεν σας γνωρίζω –όλους σας, δεν είναι πληθυντικός μεγαλοπρεπείας- και στέκομαι μόνο σε ότι διαβάζω. Θεωρώ υποχρέωσή μου να συμβάλλω και όχι να καταδικάσω.

    Για την ανάληψη της πρωτοβουλίας σας βέβαια δεν θα σπάσει τίποτα από τα μούτρα σας. Μη φοβείστε. Όσο για τους «επαγγελματίες» της πολιτικής, αυτοί εάν υπήρχαν θα σας πλησίαζαν και θα κοίταζαν να σας αφομοιώσουν. Μάλλον από τους ξερόλες και θρασείς αρουραίους των κομματικών γραφείων και των τοπικών παραγόντων κινδυνεύουμε όλοι μας.

    Η πολιτική δράση σε τοπικό επίπεδο είναι η μήτρα της πολιτικής. Πολιτική δράση δεν είναι μόνο η προεκλογική περίοδος όμως. Πρόκειται για ουσιαστική εθελοντική δραστηριότητα που όμως πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, ρεαλισμό και όχι αυτοκτονικές ηρωικές κορώνες: δίνετε τη μάχη για να την κερδίσετε και όχι γιατί δεν έχετε τι άλλο καλύτερο να κάνετε.

    Η όλη προσπάθεια πρέπει να γίνει με πραγματική αγάπη για τους ανθρώπους συντοπίτες και αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία επικοινωνίας και πειθούς που χαρακτηρίζουν τους επαγγελματίες και όχι τους ερασιτέχνες: σοβαρότητα, κέφι, συνέπεια, οργανωτικότητα, επιστημονική και τεχνική υποστήριξη.

    Εκείνο που χρειαζόμαστε όλοι μας δεν είναι γενικές διακηρύξεις καλών προθέσεων αλλά συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για τα πιο απλά και ταυτόχρονα σημαντικά θέματα της καθημερινότητας των οικισμών του Δήμου. Το όραμα από τέτοια απλή και συλλογική μυρμηγκιού δημιουργείται και μόνο έτσι φτιαγμένο θα μπορέσει να κινητοποιήσει τους πολίτες. Όαο μπορείτε και μπορούμε ας προσπαθήσουμε να πούμε πράγματα που μπορούν να γίνουν.

    Σε μια τέτοια προσπάθεια που έτσι κι αλλιώς δεν σταματά την ημέρα των εκλογών αλλά συνεχίζεται και μετά, θα είμαι αρωγός και συμμέτοχος με τον ένα ή άλλο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο νέος Δήμος πρέπει να ονομασθεί ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΠΙΕΩΝ με έδρα την Αλίαρτο, αυτό είναι το ελάχιστο για να βρεθούμε όλοι μαζί χωρίς τοπικισμούς, αλλά κυρίως για να είμαστε εντάξει με την ιστορία και τους εαυτούς μας. Κατά τα άλλα μέ βρίσκει σε πολλά σύμφωνο η δικήρυξη της KIΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΏΝ ΠΟΛΙΤΏΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΟΥ ΔΉΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ. Περισσότερα δια ζώσης όταν ...

    Νικόλαος Ι. Δημητρίου, ΕΚΔΟΤΗΣ "ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΥ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα