Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ-για μία πολιτική πολιτισμού

Έλαβα κι ευχαρίστως δημοσιεύω το κείμενο του Νικου Δημητρίου απο το γειτονικό, το δικό μας Κασκαβέλι.

Είναι γεγονός πως ως χώρα βιώνουμε την χειρότερη κρίση των τελευταίων πενήντα χρόνων. Αυτό γιατί η κρίση, δεν είναι μόνο κρίση οικονομική, αλλά κυρίως είναι κρίση αξιών. Οι χαμένες αξίες είναι αυτές που έφεραν την χρηματοπιστωτική κρίση με ότι αυτή συνεπάγεται παγκόσμια. Ειδικότερα στην Ελλάδα, η θεοποίηση του ευδαιμονισμού και της ατομοκρατίας, οδήγησαν την χώρα στην υπερχρέωση και την χρεωκοπία. Μαζί με την κρίση όμως πεθαίνει το παλιό και γεννιέται το καινούργιο, αυτό που όλοι περιμένουμε.

Το νέο θα στηριχθεί σε παλιές άφθαρτες από την πατίνα του χρόνου ιδέες και αξίες. Αν λοιπόν πολιτική είναι η παρέμβαση με κάθε τρόπο στην ζωή των πολιτών και πολιτισμός η κάθε μορφής –υλική ή άυλη- παραγωγή αξιών που όμως σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, δηλαδή η ανιδιοτελής προσφορά στους γύρω μου, είναι μια παλιά και διαχρονική αξία που μπορεί να γίνει η σημαία για την αλλαγή: στον τρόπο δράσης μας, στον τρόπο σκέψη μας, στην ίδια μας την ζωή.

Ο εθελοντισμός μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε την ατομική ολοκλήρωση αλλά και την συλλογική ευημερία. Επίσης είναι και μία μαθησιακή εμπειρία διότι αναπτύσσει όλες τις δεξιότητες του εθελοντή. Ο δήμος μας, έχει την ιδιαιτερότητα να μπορεί να αξιοποιήσει όσο κανείς άλλος, το μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία, παράδειγμα εθελοντικής προσφοράς και θυσίας των 700 ΘΕΣΠΙΕΩΝ. Η μικρόνοα πολιτεία θέλησε με τον Καλλικράτη να διαγράψει την εθελοντική θυσία των επτακοσίων, αλλά στο χέρι μας είναι το παράδειγμα τους να μας εμπνεύσει, να μας καθοδηγήσει και να μας ενώσει.


Θα  μας ενώσει αν όλοι μαζί αποκαταστήσουμε την αδικία που έγινε με την παράβλεψη από το όνομα του Καλλικράτειου Δήμου Αλιάρτου, στην μη αναφορά, στην εθελοντική θυσία των επτακοσίων Θεσπιέων.

Θα μας καθοδηγήσει, γιατί όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν «είμαι ανεβασμένος στην πλάτη του παππού μου για να διαβάσω το μέλλον μου». Ο ασφαλέστερος δρόμος για την αυτογνωσία περνάει μέσα από την γνώση του παρελθόντος.

Θα μας εμπνεύσει, γιατί οι αξίες εμπνέουν. Δύναμη ψυχής, έχει όποιος έχει μια ψυχή γεμάτη αξίες.
« Το μεγαλείο του έρωτα βρίσκεται στην προσφορά. Όχι σ’ αυτό που παίρνεις.»ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ. Όσοι από εμάς είναι ερωτευμένοι και με τον τόπο τους, θα φανεί από τις προσφορές και τις θυσίες που είναι διατεθειμένοι να κάνουν, για το κοινό καλό.

Με εκτίμηση, Νικόλαος Ι. Δημητρίου, εκδότης του ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΥ

Υ.Γ. Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάφορα