Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η κάθοδος του Δημάρχου



Στην ταυτότητά μου αναγράφεται ως τόπος γέννησης: Λιβαδειά Βοιωτίας, επειδή όταν ήταν να γεννηθώ (πάνω από μισό αιώνα πριν) εκεί υπήρχε μαιευτήριο. Από την δική μου ηλικία και πριν, οι γέννες γίνονταν στο χωρίο, στο σπίτι οπότε ήταν σαφής πρόοδος η γέννησή ενός παιδιού σε μαιευτήριο, στην πρωτεύουσα του νομού. Επειδή δεν μου αρέσει καθόλου η Θήβα και οι Θηβαίοι με βολεύει και στο ερώτημα από που είσαι λέω από την Λιβαδειά και αισθάνομαι μια χαρά. Έτσι κι αλλιώς οι Θεσπιείς με την Φρύνη και την καπελωμένη θυσία τους στις Θερμοπύλες από τους Λακεδαιμόνιους αφορά ειδική ανάλυση που κάνει τον συνομιλητή μου να βαριέται

Στην Λιβαδειά γνωρίζω την Κρύα και το μαντείο του Τροφώνιου, την περιοχή Ταμπάχνα, όπου ψωνίζαμε βαρέλια για κρασί κι εργαλεία, το κτίριο του Μητροπολίτη και πρόσφατα τους πεζόδρομους με τις καφετέριες και το Νομαρχιακό μέγαρο. Δυστυχώς δεν είχαμε πολλά πάρε δώσε με την πόλη αφού οι υπηρεσίες που θέλαμε και θέλουμε είναι στη Θήβα.

Έτσι λοιπόν,  αφού γεννήθηκα στην Λιβαδειά, δικαιούμαι δια να σχολιάσω την ανακοίνωση του Δημάρχου Τσιφή και να θέσω ερωτήματα τα οποία θα με βοηθήσουν να αποφασίσω για το τι να πράξω στις επικείμενες εκλογές και στον Δήμο που ανήκω, τον Καλλικρατικό Δήμο Αλιάρτου (Δήμος Θεσπιών).

Ακόμα οι νυν δήμαρχοι του Δήμου μου δεν εξέδωσαν ανακοινώσεις περί της καθόδου των. ο κ. Τσιφής ας θεωρήσει εαυτό προνομιούχο καθώς ανοίγει τον δρόμο της κριτικής των δημοτικών αρχόντων.


Ο λόγος του απερχόμενου κ. Τσιφή είναι ενδεικτικός του είδους των αρχόντων που προσπαθούν να εκπέμψουν κύρος με αντιγραφή πολιτικάντικου ύφους και αυτό τους αδικεί. Πιο σεμνή, πιο απλή και με περισσότερα επιχειρήματα ανακοίνωση θα ήταν ίσως καλύτερη αλλά ας όψεται η πίκρα και η οργή του κ. Τσιφή για την κατάφωρη αδικία που του επιδεικνύει το ΠΑΣΟΚ. Πάντως εγώ, συζητώντας τον κ. Τσιφή με αφορμή την ανακοίνωσή του, θα συνομιλώ με κάθε υποψήφιο δήμαρχο, για την οικονομία της προεκλογικής κριτικής ρε γαμώτο!

Πριν προχωρήσω πρέπει να πω πως μου κάνει εντύπωση το ότι τα ρήματα που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της πολιτικής δράσης έχουν σαφώς υποτιμητικό χαρακτήρα για αυτούς που κατεβαίνουν στις εκλογές, εκτίθενται με το ψηφοδέλτιο του κόμματος, υποβάλλοντος σε όλους μας την ιδέα της απαξίωσης της όλης κίνησης.

Τέλος πάντων.

Τα πλαγιαστά γράμματα είναι από την ανακοίνωση του κ. Τσιφή ενώ τα κανονικά είναι τα δικά μου σχόλια. Η ορθογραφία της ανακοίνωσης έχει παραμείνει.

Αγαπητές Συμπολίτισσες και αγαπητοί Συμπολίτες του νέου Δήμου Λιβαδειάς,
Με αίσθημα ευθύνης, δηλώνω παρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και σας ανακοινώνω την απόφασή μου για ανεξάρτητη κάθοδο ως υποψήφιος Δήμαρχος του νέου Δήμου Λιβαδειάς.
Δηλαδή σε αντίθετη περίπτωση –στις προηγούμενες εκλογές ας πούμε- δεν θα ήταν ανεξάρτητη η κάθοδος του; Εάν εννοεί ότι δεν θα έχει την υποστήριξη του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ οπότε αυτό αποτελεί ένδειξη ανεξαρτησίας τότε στην τωρινή θητεία του ήταν εξαρτημένος από το κομματικό ιερατείο; Τι επιπτώσεις είχε αυτό στην άσκηση του έργου του;

Δηλώνω κατηγορηματικά, ότι θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να καταστήσουμε το νέο Δήμο Λιβαδειάς ικανό να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες και στις μελλοντικές προκλήσεις.
Αγαπητέ υποψήφιε μην κουράζεσαι! Μας αρκεί –ως δημότης ομιλώ- να διαθέσεις τις δυνάμεις και τον χρόνο σου. Μην αναλωθείς διότι θα εξαντληθείς και θα μας είσαι άχρηστος. Αλλά στην παρούσα θητεία σου δεν ανάλωσες τις δυνάμεις σου; Εάν αναλώθηκες και ξοδεύτηκε και παρόλα αυτά επιμένεις, τότε σε λυπάμαι μεν αλλά θαυμάζω το κουράγιο σου δε, να συνεχίζεις την πορεία υπηρέτησης των πολιτών της Λιβαδειάς

Όπως αγωνίστηκα όλα αυτά τα χρόνια για τη Λιβαδειά, για τους πολίτες και όχι για τους πολιτικούς, με το ίδιο πάθος και την ίδια συνέπεια θα αγωνιστώ και για τους νέους συμπολίτες μας, των συνενωμένων Δήμων Κορώνειας, Δαύλειας, Χαιρώνειας και της Κοινότητας Κυριακίου.
Θα αγωνιστώ, όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια, για µια ισότιμη και ακοµµάτιστη διαχείριση των κοινωνικών προβλημάτων, για µια διαφανή διοίκηση και για τη στήριξη και ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του νέου Δήμου µας.
Διερωτώμαι πως είναι να αγωνίζεσαι για τους πολιτικούς. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και ποιους έχει κατά νου ο κ. Τσιφής; Τι σημαίνει ισότιμη και ακομμάτιστη διαχείριση; Εάν εννοεί το αυτονόητο ότι οι υπηρεσίες του Δήμου θα είναι αντικειμενικές και θα εξυπηρετούν τους πολίτες ισότιμα, γιατί αυτό χρειάστηκε αγώνα;

Στόχος μας ήταν και είναι, να βγει η αυτοδιοικητική πολιτική από τα υπόγεια κέντρα εξουσίας των Αθηνών, από τα γραφεία «παραγόντων και παραγοντίσκων» αυτών των ελαχίστων ανασφαλών πολιτικών και μονίμως απόντων από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και του Νομού, όπως του βουλευτή Βασίλη Τόγια που προσπαθεί ακόμα και σήμερα, όχι μόνο να «στραγγαλίσει» με υπόγειες διαδρομές το νέο ελπιδοφόρο πολιτικό δυναμικό της πόλης μας, προφανώς για να μην το βρει μπροστά του,- αλλά και να απαξιώσει τη Λιβαδειά, την ίδια την γενέτειρά του που τον ανέδειξε, επιβάλλοντας τον πολιτικό «προστατευόμενό» του ως υποψήφιο δήμαρχο της πόλης, με μοναδικό σκοπό το μικροπολιτικό προσωπικό του όφελος.
Πλέον οι «μάσκες» έπεσαν και αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο η πολιτική συνομωσία αυτών που ήθελαν και θέλουν μικρή τη Λιβαδειά.
Αυτή την ιστορική στιγμή για τη Λιβαδειά, καλώ σε συστράτευση όλους τους φορείς και τους πολίτες.
Ω! τι ιστορικές στιγμές! Εδώ μάλιστα το παιχνίδι χοντραίνει και πρέπει να μάθουμε πως ο κ. Τόγιας προσπαθεί να στραγγαλίσει το νέο πολιτικό δυναμικό της πόλης. Πως αυτό το δυναμικό θα το βρει μπροστά του; Πρόκειται για νέους με πολιτικές φιλοδοξίες που αφού δραστηριοποιηθούν στον Δήμο μετά θα γίνουν υποψήφιοι βουλευτές; Και αυτό τι συνέπειες έχει για την πόλη; Διότι στο πεδίο των βουλευτικών εκλογών ο κάθε Τόγιας σαφώς κι έχει συμφέρον να καταργεί τους ανταγωνιστές του. Η θεωρία του  Δαρβίνου ισχύει και στο πολιτικό περίγυρο. Στην πόλη όμως; Πως η πολιτική περί τα της πόλεως και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κλεισμένη σε υπόγεια των Αθηνών; Πότε καταγγέλθηκε από τον κ. Δήμαρχο κάτι τέτοιο;


Είναι ώρα όλοι μαζί, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, με πνεύμα συνεργασίας και ως ίσοι προς ίσους, να απαντήσουμε δυναμικά ότι:
Η Λιβαδειά δεν είναι και δεν θα μείνει απροστάτευτη.
Και γιατί δεν το κάναμε τόσα χρόνια; Τι εμπόδισε τον κ. Δήμαρχο να κάνει πράξη την υπεράνω κομματικών δεσμεύσεων διαχείριση των πραγμάτων της πόλεως;
Και μετά αυτό το περί προστασίας; Από ποιόν κινδυνεύει η Λιβαδειά και θα μείνει απροστάτευτη; Γιατί μόνον ο κ. Τσιφής μπορεί να την προστατεύσει; Τι είδους ηράκλειες ιδιότητες διαθέτει ο άνδρας αυτός που του προσδίδουν την αποκλειστικότητα της παροχής υπηρεσίας προστασίας, νταβατζή δηλαδή και μπράβου, της πόλης;

Όσο γι’ αυτούς που άνοιξαν την «Κερκόπορτα» και επέλεξαν για τον εαυτό τους τον ρόλο του σύγχρονου «Εφιάλτη», τους παραδίδω στην κρίση των πολιτών της Λιβαδειάς.
Όσο  πιο μικρός ο άνδρας τόσο πιο μεγαλόστομες οι διακηρύξεις. Ως Θεσπιεύς έχω ιδιαίτερη ευαισθησία με τους προδότες Εφιάλτες κι ανησυχώ. Τι φοβεροί κίνδυνοι απειλούν την πόλη κ. Τσιφή;



Ως ελάχιστη πράξη τιμής, σε όλους αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια και μας ανέδειξαν με την ψήφο τους Δημοτική Αρχή, δηλώνω, ότι αποχωρώ από το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας το δικαίωμα της προσφοράς, όχι ως όψιμος επαναστάτης, αλλά ως ένας πολίτης όπως όλοι μας που απλά επιμένει πεισματικά, ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν αξίες και ηθική στην πολιτική»
Σε συνέχεια του προηγούμενου κειμένου μου, η αποχώρηση του κ. Τσιφή επειδή δεν τον επέλεξε το κόμμα του ως υποψήφιο αποδεικνύει ότι εκτός από την νέκταρ και την αμβροσία της τοπικής Λιβαδειτικη εξουσίας, κανένας άλλος λόγος δεν υπάρχει για την αποχώρηση του κ. Τσιφή από το κόμμα του. Εμένα λόγος δεν μου πέφτει κ. Τσιφή αλλά είναι προκλητικό να φεύγεις από το κόμμα όχι για σοβαρούς πολιτικούς λόγους οραματικού χαρακτήρα αλλά γιατί κάποιος άλλος πήρε το χρίσμα να κάνει αυτά που κι εσείς θα έκανες ή έκανε ήδη: ελάχιστα ή τίποτα!

Με τέτοιους πολιτικούς εκπροσώπους και σε τοπικό επίπεδο και να θέλω δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος!

Καληνύχτα και . . . καλή τύχη!

1 σχόλιο:

Διάφορα